CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyesi Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldüğü sırada bir konuşma yaparak komisyon toplantı salonunda yer alan Bakan Faruk Çelik’i eleştiri yağmuruna tuttu.

Tarımın stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Gaytancıoğlu, “Öncelikle desteklemelerden bahsetmek istiyorum.  Yasa çıkarıyor, destekleme ödemeleri Gayri Safi Milli Hasılanın %1’inden az olamaz deniyor ama çiftçiye bunun yarısı kadar destekleme ödemesi yapılıyor. Bende bunun üzerine seçildiğim gibi çiftçinin hakkı olan paranın neden yarısı veriliyor diye bakanlığa bir soru önergesi verdim. Ve komik bir yanıt aldım. Destekleme ödemeleri Gayri Safi Milli Hasıla’nın %1’ini geçiyor diye bir cevap geldi. Bu %1’in içine sulama yatırımları da katılmış, arazi toplulaştırma çalışmaları da katılmış.  Bu yatırımlara giden para çiftçinin cebine gelmiyor ki... Bunu özellikle belirtmek istiyorum, yatırımları desteklemelerden ayrı tutmanız gerek” dedi.

CEVAPLARINIZ BİRAZ BİLİMSEL TEMELLİ OLMALI, PARAMIZ YOK DESENİZ DAHA İYİYDİ

Bakanın cevabının komik ve bilimsel temelden uzak olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Böyle bir cevap vereceğinize paramız yok deseydiniz daha anlaşılır bir cevap olurdu” şeklinde konuştu.

MADEM TARIM BÜYÜYOR, ÇİFTÇİ NEDEN GÖÇ EDİYOR

Daha sonra Tarım Bakanının Türkiye büyüyor, Tarım büyüyor şeklindeki ifadelerini eleştiren Gaytancıoğlu şunları söyledi:“Güzel de bir kitap hazırlamışsınız, madem Tarım Sektörü iyi , madem ki Tarım Büyüyor, çiftiler niye göç ediyor, neden ekilemeyen araziler  artıyor. 50 milyon dönüm alan şuanda boş, işlenmiyor.”

Tarımsal Dış Ticarete de değinen Gaytancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Tarımsal Dış Ticaretten bahsediyorsunuz. Kitapçıkta sadece gıda ticareti verilmiş, gıda da ihracatçı olduğumuz söylendi. Doğrudur, bu alanda ihracat fazlası veriyoruz ama neden hammaddeleri yazmadınız. Hammadde neden 2,5 milyar dolara yakın açığımız var? Demek ki Türkiye topraklarını yeterince kullanamıyor. Demek ki 17 milyon çiftçimizi  yeterince  üretime sevk edemiyor. Bu ekilemeyen alanları mutlaka sulama imkanları ile birlikte işlemeliyiz.”

ARAZİLER BOŞ, ÇİFTLİKLER BATMIŞ

Hayvancılık sektöründe verilen 0 faizli kredilere de değinen Gaytancıoğlu, kredilerin amacına ulaşmadığını Süloğlu’nun Keramettin Köyü’nde batan bir çiftçilik örneği ile anlattı.

“Hayvancılık sektöründe 0 faizli kredi, 2007 yılında başladı. 390 bin üreticiye 9,3 milyar dolar faizsiz kredi verildi. Peki, faizsiz krediler nereye gidiyor? Edirne’nin Süloğlu İlçesinin Keramettin Köyü’ndeki çiftliğe bakın bu kredilerle kurulmuş, paralar nereye gitmiş, şimdi araziler boş, çiftlikler batmış.” dedi.

MERALAR ANAYASAL OLARAK DEVLETİNDİR, ÜRETİCİNİNDİR, HAYVANLARINDIR

Sonra çözüm olarak meralara saldırıyorsunuz diyen Gaytancıoğlu:“ 20 yıllık ot parasını verelim merayı kiralayalım diyorlar. Olmaz. Meralar anayasal olarak devletindir, üreticinindir ve hayvanlarındır…” şeklinde konuştu.

ÇİFTİYE YANSIMAYAN %18 KİMİN CEBİNE GİTTİ?

Eleştirilerine devam eden Gaytancıoğlu, “Ucuza yem elde edeceğiz diyorsunuz,  yemde KDV’ yi sıfırladınız ama yem fiyatları artıyor bu paralar kime gidiyor. Çiftçi yararlanamıyor.  Üre Gübresi bundan 1 yıl önce de 1.100 liraydı, şimdi de 1.100 lira… Aradaki fark kime gitti,  yüzde 18 kimin cebine gitti? Ben bunu soruyorum.” diyerek KDV düşüşünün çiftçiye hiçbir şekilde yansımadığını savundu.

TARIM KOMİSYONU 6 AYDA 1 KEZ FOTOĞRAF İÇİN TOPLANDI

Tarım Komisyonunun çalıştırılmadığını da söyleyen Gaytancıoğlu, “Ben Tarım Komisyonundayım. Tarım Komisyonu 6 aydır var ama biz 1 kez toplandık. O da fotoğraf çekilmek için!!!  Bu yasalar neden önce tarım komisyonunda konuşulmaz, tartışılmaz da meclise torbanın içine gelir ?” diye Bakan Çelik’e sordu.

ÇİFTÇİNİN DOSTU OFİS ÇİFTİYİ MAHVETTİ

“TMO bir zamanlar çiftinin kara gün dostuydu” diyen Gaytancıoğlu; “Ama ofiste kara gün dostudur ibaresi değişmiş, “ofis çiftçinin dostudur “ ibaresi gelmiş evet ofis çiftçinin dostu olmak zorunda… Ama aynı ofis bu yıl üreticiyi mahvetti. Müdahale alımı yapmadı. Bir sürü iflaslar oldu 1 kişi  intihar etti.  Ofis neden piyasaya müdahale etmedi.” dedi.

ETTE VE SÜTTE MÜDAHALE KURUMUNUZ YOK

“Ete ve süte müdahale yapamıyorsunuz”  diyen Gaytancıoğlu, “32 lira kuş başı et, 28 lira kıyma satacağız diyorsunuz.  Bu söylem İyi  niyetten öteye gitmez. Çünkü müdahale kurumunuz yok. Neden müdahale kurumu kurmazsınız?” diye Bakan Faruk Çelik’e sordu.

TARIM 79 MİLYONU İLGİLENDİREN ÖNEMLİ BİR KONU AMA A TAKIMINIZIN TARIMLA İLİŞKİSİ YOK

“Tarım 79 milyonu ilgilendiriyor” diyen Gaytancıoğlu;  “Tarım çok önemli. Gıda ,su daha da  stratejik hale gelecek. Ama burada bir eleştiri daha yapacağım. Sayın Bakan bürokratlarınızla buradasınız ama a takımınız tarımla ilişkili değil yardımcınız hukuku, müsteşarınız işletmeci. AKP’de hiç mi veteriner hekim, hiç mi Ziraat Mühendisi yok?”

“Çeltik konusuna yine değineceğim üretimin %1 ini almakla müdahale etmiş olamazsınız. Destekleme yapmış olmasınız” diyen Gaytancıoğlu: “Köyler boşalıyor, topraklar satılıyor eskiden köylerden yabancılar toprak alamazken şimdi Trakya’da topraklar hızla satılıyor.” Şeklinde konuştu.

“İşte 13 yılda Türkiye’nin  ve Kırsalın geldiği durum budur” diyen Gaytancıoğlu

“Tarımsal Desteklemeler kırsalı yerinde tutamıyor Bu işi çözmek zorundayız çünkü bu ülke hepimizin ülkesi…” diyerek sözlerini tamamladı.