CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, yazın gelmesiyle birlikte süt üreticilerini zor günlerin beklediğini dile getirerek, yıllardır artmayan süt fiyatlarının, devletin piyasaya süt tozu arz etmesi ile daha da düşeceğini  ve üreticilerin mağdur olacağını belirterek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e yazılı soru önergesi verdi.

Et ve Süt Kurumu’nun Süt Tozu arzı fiyatı düşürür

Çiğ süt fiyatının düşmesini önlemek ve süt ineklerinin kesimini engellemek amacıyla piyasaya müdahale ederek arz fazlası sütü süt tozuna dönüştüren Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya süt tozu arz etmesinin çiğ süt fiyatının düşmesine neden olacağını vurgulayan Gaytancıoğlu “Böylece süt tozu piyasaya sunulursa toplanan süt piyasaya geri verilmiş olacaktır. Arz fazlası artacak, arz artınca da fiyat düşecektir.” ifadelerini kullandı.

Gaytancıoğlu’nun verdiği önergenin metni şu şekilde:

Maliyetlerin her geçen gün arttığı süt üretiminde çiğ süt fiyatının 2 yıldır değişmemesi üreticimizi mağdur etmektedir. Üreticilerin bu konudaki mağduriyetlerini gidermek amacıyla oluşturulan Et ve Süt kurumu 24 Mayıs 2016  tarihinde 3 bin 213 ton yağsız süt tozunu satacağını duyurmuştur. Buna göre Denizli’de 1745 ton, Mersin’den 379 ton, Balıkesir’de 578 ton ve Konya’da 511 ton olmak üzere toplamda 3 bin 213 ton yağsız süt tozu ihale ile satışa çıkarılacaktır. Çiğ süt fiyatının düşmesini önlemek ve süt ineklerinin kesimini engellemek amacıyla piyasaya müdahale ederek arz fazlası sütü süt tozuna dönüştüren Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya süt tozu arz etmesi çiğ süt fiyatının düşmesine neden olacaktır. Böylece süt tozu piyasaya sunulursa toplanan süt piyasaya geri verilmiş olacaktır. Arz fazlası artacak, arz artınca da fiyat düşecektir.

Buna göre;

1.            Toplamda 3 bin 213 ton yağsız süt tozunun piyasaya arz edilmesinin çiğ süt fiyatlarında düşüşe neden olacağını düşünmüyor musunuz? Piyasada bir düşüş olmasını engellemek adına bir çalışmanız olacak mıdır?

 

2.            Daha önce yapılan açıklamalarda süt tozunun öncelikli olarak yurtdışına satılacağı söylenmiş ve süt tozu ihraç edeceklere ton başına 4 bin 500 lira destek verileceği belirtilmişti. Süt tozunun yurt içinde satılmasına yönelik bir karar alınmasının nedeni nedir?

 

 

3.            Müdahaleye rağmen birçok bölgede çiğ sütün litresi 1 liranın altında satılmaktadır. Maliyetleri bile  karşılamayan bu fiyat ile çiftçimiz mağdur olmaya devam etmektedir. Süt üreticisinin emeğinin karşılığını alabildiğini düşünüyor musunuz? Çiğ süt fiyatını artırmaya yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?