SONGÜL KONAR

Hükümetin süreci iyi yönetemediğini belirten Gaytancıoğlu, tam kapanmanın şart olduğunu söyledi.

“ESNAFA GEREKEN DESTEK VERİLMEDİ”

Salgının dünya çapında görüldüğünü beliren Gaytancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Birçok devlet buna önlem alıyor. Bizim aldığımız önlemler Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yönetiliyor. Biz CHP olarak en başından beri önce bir tam kapanma talep etmiştik. Bu uygulanmadı. Bunun yerine hafta sonu kapanma yapıldı ama bu süre içerisinde birçok iş yeri kapatıldı esnafa gereken destek verilmedi. Toplumun geniş kesimleri ekonomik yönden çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldı ama halkımız genel olarak tüm kurallara uydu. Herkes bir şekilde hasatlıktan kurtulalım diye idare etti. Nasıl ki Adalet ve Kalkınma Partisinin kongreleri başladı mesafe kurallarına maalesef uyulmadı. Dolayısıyla buradan patlama oldu. Sonra da serbestlikle birlikte vakalarda ciddi anlamda artış oldu. Tabi bunda virüsün mutasyona uğramasının da etkisi var.”

“KEŞKE KENDİ AŞIMIZI ÜRETEBİLSEYDİK”

Esnafın bu süreçte yeteri kadar desteklenmediğini dile getiren Gaytancıoğlu, Bir de aşılamada da eksik kalındı. Tabi keşke kendi aşımızı üretebilseydik. Keşke aşı enstitümüzü kapatmasaydık. Dünya ülkelerinden daha iyi durumda olan aşı altyapımız vardı. Bu olmayınca hastalık arttı. Şimdi de elimizden geldiği ölçüde önlemeleri almaya çalışıyoruz. Fakat yeterli değil. Esnafımız zor günler geçiriyor. Maddi destekler yapılamadı. Halkımızda artık yoruldu, sokağa çıkmak istiyor. Hükümet bu süreci iyi yönetemedi. Maddi açıdan gerekli yardımları yapamadı. Esnafın sıkıntılarını çözemedi. İnsanları borçlandırdı. Hala vergi almaya çalışıyor ama insanlarda ödeyebilecek para kalmadı. İşsizlik hat safhada. Fabrikalarda çalışanlara kısmi çalışma ödenekleri veriliyordu bu ay sonu o da bitiyor. Yani sıkıntılı bir süreç ama hastalıkta bir gerçek” ifadelerini kullandı.

“HER YER KIRMIZIYA BOYANDI VE VAKA SAYILARI ARTIYOR”

Ülke genelinde 15 gün tam kapama yapılması gerektiğini önemle vurgulayan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çok daha ciddi önemler alınması gerektiğini düşünüyorum ama ekonomik yönden halkı evlerine göndereceksek karınlarını doyurmak lazım, faturalarını ödemek lazım. 15 gün tam kapanma yapmamız lazım. Çünkü her yer kırmızıya boyandı ve vaka sayıları artıyor. Ev kadınlarının birbirleriyle gidip gelmelerinden deniyor ama bu her şeyden olabilir. Bize göre tam kapanma şart ama insanlarında ceplerine para koymak lazım, sosyal devletin kuralları budur. Tam kapanmayla her şey yoluna girebilir. Bugünleri aşamamız içinde toplumsal dayanışmayla hep birlikte üstesinden gelmemiz lazım.”