HABER MERKEZİ

Okan Gaytancıoğlu,Tarım Bakanlığının görevi, tüketicilere ucuz ve sağlıklı ürün yedirmektir. Bunun yolu, kısa vadeli olarak üreticiden ürünü satın alıp, İstanbul ve Ankara’da belirli meydanlarda şov yaparak ‘fiyatları ucuzlattım’ demek değildir. Önemli olan düşük fiyatlarla ürün satışını sürekli kılabilmektir. Bunun yolu da Türk tarımının yapısal sorunlarını çözmekten geçmektedir.” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE UZANAN ZİNCİRDE ÜRÜNLER EN AZ 5 DEFA EL DEĞİŞTİRMEKTEDİR”

Üretici desteğinin artmadan, mazot, tarımsal elektrik, gübre, ilaç gibi tarımda kullanılan girdilerin fiyatları düşmeden, üretim planlaması yapılmadan hangi yasa çıkartılırsa çıkartılsın üreticiden çıkan fiyat ile tüketicinin ödediği fiyat arasındaki uçurumun azalmayacağını vurgulayan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Şu anda Türkiye’deki meyve sebze piyasasında üreticiden tüketiciye uzanan zincirde ürünler en az 5 defa el değiştirmektedir. Bu el değiştirme aşağıdaki gibi olmaktadır.

Üretici-komisyoncu-aracı-toptancı-perakendeci-tüketici

Bu durumun düzeltilebilmesi, üretici örgütlerinin tarım politikalarına katkı yapması ve güçlendirilmesi ile mümkündür. Bu güçlendirme üretici örgütlerine ucuz ve uzun vadeli kredi temini ve destekleme mekanizmasının örgütlü üreticilere göre yönlendirilmesi ile mümkündür. Bunun yanında hiper ve süpermarketlerde düşük fiyatlarla reyon kiralama gibi konular, meyve sebze hallerinde üretici örgütlerine daha fazla yer verilmesi, sürekli semt pazarları kurulması ve işletilmesinde üreticilerin ve pazarcıların birlikte organizasyonlar oluşturabilmesi ile olabilmelidir.”

“ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİNDE DE AMAÇ ÜRETİCİ ÜRÜNLERİNİ DEĞERLENDİRMEK”

Tarım politikasının yürütülmesinde üretici örgütlerine önem ve görev verildiği taktirde, planlı bir üretim ve pazarlama politikası oluşturulacağına değinen Gaytancıoğlu, şöyle devam etti: “Bu sayede üreticiler, ürünlerini kooperatiflerin depolama tesislerinde toplayacak ve piyasanın ihtiyacı doğrultusunda satış yaparak, her dönem piyasada ürün bulunmasını ve fiyatlarda dalgalanmaların olmaması sağlanacaktır. Bu sistemde Tarım Bakanlığı sadece üretim planlaması yaparak, iç piyasanın ihtiyacını tespit edecek, bunun yanında ürünün ihracat potansiyeli varsa bu potansiyeli değerlendirmek için politikalar geliştirecektir. Kısacası Tarım Bakanlığı, üretimi üretici örgütleriyle planlayacaktır. Üretici örgütlerinde de amaç üretici ürünlerini değerlendirmek olduğu için birçok aracı ortadan kalkacak ve tüketiciler ürünlere ucuz fiyatlarla ulaşabileceklerdir.”