AYŞİN SEÇİL GEZER

Açıklamasına, “Mecliste, 12 günlük bütçe görüşmesi maratonu sona erdi.” diyerek başlayan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Bu bütçe kimseyi tatmin etmedi. İlk defa bu bütçede hükümetin bütçe dışı harcamaları yer aldı. Örnek vermek gerekirse; Osmangazi Köprüsü’nün, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün geçiş ücretlerinin belli bir kısmı ne yazık ki hazineden ödeniyor. Yap-işlet-devret modeliyle hükümetin getirdiği bir takım uygulamaların bedelini vatandaşlar çekmektedir. AKP yol ve köprü yaptıklarını dile getirerek bunun bedelini tüm vatandaşa ödetiyor. Bütçeden değil; yap-işlet-devret modeliyle vatandaşın sırtına yük olarak biniyor. Yandaş şirketlere de ciddi rantlar sağlanmış olunuyor.”

BÜTÇE VATANDAŞA HİÇBİR REFAH ARTIŞI GETİRMEMİŞTİR

Okan Gaytancıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bütçe görüşmelerinde AKP’li milletvekili ve bakanlar, Türkiye’nin TÜİK verilerine göre; yüzde 11.1 büyüdüğünü dile getirdiler. Ayrıca Türkiye’nin büyüdüğünü ve çağ atladığını söylüyorlar. AKP’liler büyüdüğümüzü dile getiriyor ancak, neden asgari ücret artırılmıyor, neden işsizlere iş bulunmuyor, çiftçinin alın terinin karşılığı ödenmiyor? Büyümeyi neden vatandaş hissetmiyor? Bunları sorduğumuzda, AKP’lilerin sesi çıkmıyor. Kısacası bütçe vatandaşa hiçbir refah artışı getirmemiştir. Dar gelirlinin sorununu çözmemiştir. İşsize iş bulacak bir bütçe değildir. Bütçe sürekli açık veriyor ve bu vatandaşı memnun edecek bir durumu yok.”

1 MİLYON TAŞERON İŞÇİNİN GELECEĞİ, HÜKÜMETİN ÇIKARACAĞI KARARNAMEYE BAĞLI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın, taşeron yasasını meclise getireceklerini dile getirdiğini hatırlatan Gaytancıoğlu,“Bütçe görüşmelerine 1 gün kala taşeron yasasının meclise gelmeyeceği ifade edildi. OHAL olduğu için hükümetin kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi var. Kanunun hükmünde kararnameyle yasanın yürürlüğe gireceği dile getiriliyor. Yaklaşık 1 milyon taşeron işçinin geleceği, hükümetin çıkaracağı kararnameye bağlı. Bu yasa meclisten kaçırıldı. Çünkü biz tüm taşeronlara kadro verilmesini istedik.” dedi.

AKP’Lİ VEKİLLER DAHİ GÜLDÜ

Okan Gaytancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Tarım bütçesi, çiftçinin sıkıntısını çözecek bir bütçe değildir. Başbakan tarım alanında Avrupa’da 1’inci olduğumuzu dile getirdi ancak buna sadece muhalefet milletvekilleri değil; AKP’li vekiller dahi güldü. Çünkü bu durum gerçekleri yansıtmıyor. Türkiye, nohuttan mercimeğe, fasulyeden mısıra kadar her ürünü ithal eder konumdayız. Kısacası AKP, Türk tarımını çökertti.”