“CHP şeker pancarına sahip çıkıyor”

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili ve Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, 27-28 Eylül 2016 tarihlerinde yapılacak olan“CHP Şeker pancarına sahip çıkıyor” toplantısı için Tokat’a gitti.

Gaytancıoğlu, toplantıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’nin dört bir yanında yaptığımız toplantılarla CHP’nin iktidara geldiğinde tarım ürünlerinde nasıl politikalar uygulayacağını kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyoruz. 

Özellikle AKP iktidarından bu yana zor günler yaşayan çiftçilerimizin sorunlarını tespit ederek çözüm öneriler sunan partimiz, çok büyük bir üretim potansiyeline sahip olan Türkiye’nin kurtuluşunun tarıma bağlı olduğunu söylüyor ve çiftçimizi yeniden ayağa kaldırmayı hedefliyor. Bu amaçla uzun bir süredir Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı olarak benim koordinasyonumda her ilde bir ürüne yönelik olarak yapılan toplantıların bir yenisi de ‘CHP Şeker pancarına sahip çıkıyor’ adı altında 27-28 Eylül 2016 tarihinde Tokat’ta yapacağız.”

Üreticilerin ve  üretici birliklerinin katılacağı toplantı öncesi Tokat’a giden Okan Gaytancıoğlu, burada toplantının içeriği ve  amacı halkında kamuoyuna bilgi verdi. CHP Tokat İl Başkanlığında konuşan Gaytancıoğlu, “Şeker sektörü Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin en önemli ve başarılı bir örneğidir.” diyerek son yıllarda Şekerpancarı üreticisinin çektiği sıkıntıların giderilmesi adına CHP olarak politikalar ürettiklerini söylediler.

Türkiye’de kota uygulamasının yaygınlaşmasıyla birlikte şekerpancarı üretiminde istikrar yerine istikrarsızlığın baş gösterdiğini belirten Gaytancıoğlu, “1992 yılında 15 milyon ton olan şekerpancarı üretimi yirmi yıl sonra çeşitli dalgalanmalar gösterse de 2015 yılında yine 15 milyon tonlar düzeyindedir. Yılda % 1,5 civarında nüfus artışını dikkate alırsak aslında üretim yerinde saymıştır” dedi.

Bunun nedeninin Şekerpancarına yönelik ayrıca bir desteklemenin olmamasının ve Doğu ile Güneydoğu illeri sınırlarından giren kaçak kristal şeker ve glikozdan kaynaklandığını da ifade eden Gaytancıoğlu, “Bu yasal olmayan ticaret özellikle Suriye’de bulunan kaçak fabrikalarda üretilen ya da üçüncü ülkelerden ithal edilip Suriye-İran-Irak üzerinden Türkiye’ye sokulmaktadır.” dedi. Bunun yanında Nişasta Bazlı Şeker kandırmacasının da sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gaytancıoğlu, “Genel Başkanımızın katılacağı toplantıda tüm bu sorunlara çözümlerimizi anlatacağız, CHP çiftçiler için politika üretmeye, çiftçilerimize sahip çıkmaya devam edecektir” dedi.