HABER MERKEZİ

10 Aralık tarihi itibari ile TBMM Genel Kurulu, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nı görüşmek üzere toplanacak. Öncesinde Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen yeni bir torba yasa var. 71 maddelik kanun teklifi olan bu torba yasada yine mera alanlarının talan edilmesi söz konusu.

Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanan 71 maddelik kanun teklifinin 24’üncü maddesine dikkat çeken CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, mera alanlarının talanı üzerine konuştu.

“AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE EN AZ 14,6 MİLYON HEKTAR MERA ALANI KAYBEDİLDİ”

Jeotermal kaynak ve doğal mineralli su bulunduran alanların mera dışına çıkarılıyor olmasını mera katliamı olarak niteleyen CHP’li Gaytancıoğlu, AKP iktidarı döneminde en az 14,6 milyon hektar mera alanının talan edildiğini belirtti. Resmî rakamın 14,6 milyon hektar olduğunu ancak bu rakamın neredeyse 2012’den beri aynı seviyede devam ettiğine dikkat çeken Okan Gaytancıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) sürekli enflasyon rakamlarıyla oynadığını fakat mera alanlarının bir türlü ölçülemediğini belirtti. CHP’li Gaytancıoğlu,  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) istatistiklerine göre de mera alanlarının 8-8,5 milyon hektarlarda olduğunu hatırlattı.

Meraların anayasal olarak hayvanlara ayrılmış bir alan olduğunun altını çizen Okan Gaytancıoğlu,  bu alanları korumanın, gelecek nesillere bırakmanın da insani bir görev olduğunu söyledi. Mera alanlarının AKP hükümeti zamanında ranta açıldığını tekrarlayan CHP’li Gaytancıoğlu, hayvan ithalatının artmasına sebep olarak da mera alanlarının talan edilmesini gösterdi. Organize sanayi, termik santral, enerji yatırımları, baz istasyonları, Kanal İstanbul Projesi için mera alanlarına kıyım yapıldığını ve CHP’nin bu kıyıma her zaman karşı durduğuna dikkat çeken CHP’li vekil Okan Gaytancıoğlu şunları kaydetti; “Kanal İstanbul Projesi için 20 bin dekar mera talanı öngörülüyor. Şimdi de jeotermal ve mineralli sular, yine meralar gidecek. Türkiye neden hayvan ithal ediyor, et niye pahalı, köyler niye boşalıyor hiç fark etmiyor musunuz? Yem niye pahalı? Süt neden ucuz? Süt hayvanları neden kesiliyor? Yani Türkiye'de neden bir dönüşüm var, köyler boşalıyor, çiftçinin borcu artıyor, çiftçi çok zor durumda, insanlar çok zor durumda, o kadar çok hayvan ithal ediyoruz, et fiyatları düşmüyor, neden şarbonlu etler Türkiye'ye getiriliyor bunun temeline indiğinizde meraları ıslah etmeyen, meralara bakmayan ülkelerin durumlarını göreceksiniz. Elinizde çok önemli bir değer var, siz bu değeri göz göre göre yok ediyorsunuz. Bu değeri korumak zorundayız. Bakın, Yeni Zelanda’da süt fiyatı 38 kuruş ve üretici para kazanıyor, bizde süt fiyatı 1 lira 60 kuruş, üretici süt hayvanını kesiyor. Neden? Çünkü bedava yem yiyor. Meralarını koruyorlar, meralarını suluyorlar, gübreliyorlar.

Gelişmiş ülkeler meralarını korumak için ne önlemler alıyorlar. Düşük voltajlı elektriklerle koruyorlar, hatta hayvanların otlama sistemlerini buna göre belirliyorlar, bunlarla ilgili dersler var mera amenajmanı dersler var, biz ise o güzel meraları yok etmek için, talan etmek için elimizden geleni yapıyoruz.”