CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, köylerde yaşanan elektrik kesintilerini Meclis gündemine taşıdı. Arızalara zamanında müdahale edilmemesinin nedeni olarak AK Parti’nin özelleştirme politikalarını ve küçük ilçelerden işletme şefliklerinin kaldırılmasını gösteren Gaytancıoğlu “Köylerimize 3 gün elektrik verilememesi sonucunda köylerdeki vatandaşlarımız mağdur olmuştur, hayvanlarını bakmakta zorluk çekmişlerdir, bu durum kabul edilemez, köylerimiz adeta karanlığa mahkum edilmiştir.” dedi.

Gaytancıoğlu’nun verdiği soru önergesinin metni şu şekilde:

“En önemli enerji kaynaklarından biri olan elektrik toplum yaşamında başta aydınlatma, ısıtma ve serinletme olmak üzere çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunun yanında tarımsal, hayvansal, ticari ve sanayi faaliyetlerin devamlılığı açısından da elektriğin önemi büyüktür. Elektrik dağıtımını üstlenen tüm yükleniciler de bunun bilincinde olarak planlama yapmakla ve hizmet vermekle mükelleftir. Bu konuda ilgili Kanunun 11 inci maddesi ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri de son derece açıktır.

 Ancak Trakya Bölgemizde bu konudaki sorunlar her geçen gün artmaktadır. Daha önceden devlet kuruluşu olan TREDAŞ’ın özelleştirilmesi sonrasında, Trakya bölgemizde sulama, serinleme, aydınlanma, üretim konularında taleplerin artması nedeniyle de arızalar artış gözlenmiştir. Tüm bu sorunların yanı sıra bu işlerin takibini yapan işletme şefliklerinin küçük ilçelerde kapanması süregelen problemleri artırmış, arızaların giderilmesini geciktirmiştir.  Son olarak 5-8 Şubat 2016 tarihleri arasında Edirne’nin Havsa İlçesine bağlı Bakışlar, Çukurköy, Kulubalık, Şerbettar, Abalar, Azatlı ve Merkez İlçeye bağlı Sarayakpınar, Büyük İsmailçe, Karabulut, Uzgaç, Ahıköy, Ekmekçi, Yenikadın, Eskikadın köylerine arızalar nedeniyle elektrik verilememiş, Havsa İlçesinde işletme şefliğinin de kapatılması ile birlikte arızalara zamanında müdahale edilememiştir.

Buna göre;

 

1.     Trakya Bölgesinde sık sık yaşanan bu arızaların sebebi nelerdir?

 

2.     Bu arızaları gidermeye yönelik çalışmalarınız nelerdir?

 

 

3.     21. Yüzyılda köylere 3 gün elektik verilememesi konusunda elektrik dağıtımını üstlenen yüklenicilerin ya da bakanlığınızın bir ihmali olduğunu düşünüyor musunuz?

 

4.     Yaşanan elektrik kesintileriyle, elektrik alanındaki özelleştirme politikalarının ilgisi bulunmakta mıdır?

5.     Özelleştirmeden sonra Trakya’da elektrik arızalarındaki artış oranı ne kadardır?”