CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili ve CHP Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Sahte Naturel Sızma Zeytinyağı Dolandırıcılığı ve Yemeklik Sıvı Yağlarda Karışım Terörü” ile ilgili bilgi vererek yağ sektöründe yuvalanan bazı kötü amaçlı kişilerin tüketicileri kandırdığını savundu. 

Sahte zeytinyağının, sızma zeytinyağı adıyla satıldığını belirten Gaytancıoğlu, gerçek zeytinyağının litresinin 20 liradan alınabildiğini, 5 liraya mal edilen sahtesinin de aynı fiyata satıldığını ifade etti.

SATIŞLAR KAYIT DIŞI, BU NASIL KONTROL EDİLEMEZ
Bu sahte yağların, semt pazarlarında satılabildiğini veya bazı restoranlara verilerek piyasaya sürüldüğünü anlatan Gaytancıoğlu, satışların kayıt dışı gerçekleştirildiğini ve nitelikli dolandırıcılık yapıldığını vurguladı.
“Kanola yağını, normalde litresi 5 lira olan yağı size 15-20 lira civarlarında satan nitelikli dolandırıcılar var” ifadesini kullanan Gaytancıoğlu, tespit ettikleri bir sahtecilik durumunu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Alo 174” hattını arayarak bildirdiklerini kaydetti. Bu durumu bakanlığın tespit etmesi gerektiğini belirten Gaytancıoğlu, denetimlerin yetersiz olduğunu ve arttırılması gerektiğini belirtti.
Piyasada satılan bir zeytinyağının, üretim şirketinin kaydının bulunmadığını anlatan Gaytancıoğlu, haksız kazanç sağlayan bazı firmaların gerçek anlamda üretim yapan, ahlaklı ve vergi veren firmaları zarara uğrattıklarını belirtti.

ÜRETİCİ DESTEKLENMİYOR
Türkiye'de bir üretim sorunu yaşandığını savunan Gaytancıoğlu, yılda yaklaşık 4 milyar doların, yağ ithalatı için ödendiğini söyledi. Türkiye’de bir ithalat patlaması yaşandığını belirten Gaytancıoğlu, üreticinin AK Parti iktidarı boyunca desteklenmediğini, çiftinin hakkı olan paranın yabancı ülkelerin çiftçilerine verildiğini vurguladı.

ACİL BİR EYLEM PLANI GEREKLİ
Sahtecilik yapan firmaların genellikle gece üretim yaptıklarını dile getiren ve idari cezaların caydırıcı olmadığını belirten Gaytancıoğlu, sahtecilik yapanların daha ağır cezalara çarptırılması gerektiğini, gece denetimlerinin arttırılması gerektiğini ve de yağ üretimi konusunda acil bir eylem planına ihtiyaç bulunduğunu sözlerine ekledi.