AYŞİN SEÇİL GEZER

Komisyonda Devlet Su İşleri teşkilat yapısını düzenleme kanun tasarısının görüşüldüğünü ifade eden Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde Meclise gelecek Devlet Su İşleri’nin teşkilat yapısını düzenleme adı altında bir kanun tasarısını şu anda Tarım, Orman ve Köyişleri komisyonunda görüşüyoruz. Tarım, Orman ve Köyişleri komisyonu 7 Haziran’da kuruldu. Yaklaşık 3 yıl kadar bir süredir görev yapıyor ancak hiçbir kanun tasarısını bugüne kadar görüşmemiştik. İlk defa bunu görüşüyoruz. Bu görüştüğümüz kanun tasarısı maalesef suyun özelleştirilmesi ile ilgili.” 

ÇED RAPORU ŞARTINI KOŞTUK

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri komisyonunda 58 maddenin görüşüldüğünü belirten Okan Gaytancıoğlu, “Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye’yi yönetemiyor ve artık her şeyi satarak, devletin görevini görmeyerek, yer altındaki ve yer üstündeki suyu özelleştirme mantığıyla, uzun yıllar emek verilen sulama birliklerini de tabiri caizse özelleştirerek bu işi götürmeye çalışıyor. Bunun yanlış olduğunu söyledik. Meclis’te kurulan ve dün başlayan komisyon 58 maddeden oluşuyor. Birinci maddeden başladık, daha birinci madde su yüzeylerine güneş enerjisi santralı kurabilecekler. Özelleştirilecek buralar, kiraya verilecek. Biz buna Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili olarak karşı çıktık. Çünkü doğanın bir dengesi var, su güneş aracılığıyla buharlaşıyor, yukarı çıkıp yağmur olarak dönüyor. Şimdi biz su yüzeyine sırf para kazanma amaçlı güneş enerjisi santrallerini kuracaksın, bu santraller güneşi kesecek, enerji üretecek. Orada bir sürü canlı organizma var bunların da yaşam şansı azalacak. Biz de şunları önerdik; bir sürü dağ, tepe, bayır var, buralara güneş enerji santrallerinizi kurun. Eğer yer kalmaz ise hep beraber tartışırız. Muhalefetin gücüyle ÇED raporu şartını koştuk. ÇED raporu alındığı takdirde güneş enerji santrallerini kurabilecekler. Bu tabi ciddi bir baskıyla oldu. Güneş enerji santrali kurabilecekler ama ÇED şartı var. Çevreye zararlı olup olmadığı, oradaki bitki örtüsüne, canlı organizmalara zararlı olup olmadığı yönünde.” şeklinde konuştu. 

TÜM TARLALARA SU SAATİ TAKILACAK

Sulama birliklerinin özelleştirilmesinin görüşüldüğünü de söyleyen Gaytancıoğlu, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Önemli olan 5. ve 6. Madde, dün onlar da konuşuldu. 5. Madde; artık neredeyse tüm tarlalara su saati takılacak. İktidar suyu parayla satıyor. Yani çiftçinin tarlasından su bile çıksa oraya su saatini koyacak. 6. Madde; sulama birliklerinin özelleştirilmesi, örneğin bizim bölgemizde çok iyi çalışan, çok iyi hizmet veren kârlı sulama birlikleri olduğu gibi zararlı çalışan sulama birlikleri de var. Türkiye genelinde sayıları 390’a varan sulama birlikleri var. Bu sulama birliklerinden 90 tanesi kârlı, bizim bölgemizde de var. Örneğin; Hamzadere Sulama Birliği çok kârlı ve üretimi ve suyu planlıyor. Ancak 900 milyon liralık bir zarar söz konusu sulama birliklerinin, bunun 500 milyon lirası Güneydoğu Anadolu’da, yani buralardaki sulama birliklerini işletemiyorlar. Niye işletemiyorlar? Çünkü siz dünyanın en pahalı elektriğini kullanırsanız, sulama ucuz olmaz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ben bir konuşma yaptım; yıllardır üreticinin geliri artmıyor, giderler sürekli artıyor. Dolayısıyla çiftçi sulama parasını ödeyemiyor. Sulamaya destek verin. Su ücretinin yarısını verin, tarımda kullanılan elektrik fiyatlarını ucuzlatın, sonra sayaç takın. Bu çok ciddi tartışmaların ardından 1 oy ile kabul edildi. MHP de bize destek verdi. AKP’lilerin oyları ile reddedildi. Bundan sonra şu olacak; kârlı olan 90 civarındaki sulama birlikleri özelleştirilecek. Satın alanlar bu suyu para ile satacaklar. Zararlı olanlar da Devlet Su İşleri ve Belediyeler aracılığıyla işletilecek. Zararı yine kamu ödeyecek, kârlı olanları özel sektör alıp işletecek. Yine benim bir önerim oldu burada; hepsini Devlet Su İşleri işletsin, biz suyu özelleştirmeyelim, biz suyu vatandaşa para ile satmayalım, kâr ettiklerini etsin zarar ettiklerini de sineye çeksin. Bu bir havuzda toplandığı için hepsinin ortak kâr ve zararı birbirini nötrler, zarar edenleri de devlet bir şekilde iyileştirme yollarına girer. Ondan sonra komisyon çalışmaları bugün saat 17.00’ye ertelendi. Çünkü daha ormanlar var. AKP orman varlıklarını da satmak istiyor. Bunların da son derece yanlış olduğunu söylüyoruz. Komisyon çalışmaları ilerledikçe bilgilendirmelerimizi yapacağız.”