CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Maraş Katliamı’nın 37. yıl dönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yayımladı.

Gaytancıoğlu, 1978 yılının 19-26 Aralık tarihlerinde  yaşanan Maraş Katliamı’nın yıl dönümünde yaşanan acıların halen yüreklerde hissedildiğini, yitirilen canları anma etkinliklerinin engellenmek istense de bu vahşet ve insanlık utancının asla hafızalardan silinmeyeceğini söyledi.

Gaytancıoğlu’nun açıklaması şöyle:

"Yakın tarihimizde yaşanan en acı olaylardan biri olan Maraş Katliamının yıl dönümünde kaybettiğimiz canları saygı ile anıyor, yaşanan acıları bir kez daha yüreklerimizde hissediyoruz. Gerici, ırkçı ve faşist düşünceler sonucu bu katliama sebep olanları, bu acıları yaşatanları bir kez daha lanetliyoruz.

37 yıl önce Maraş Sokaklarında insanlık katledilmiş, yedi gün süren olaylara devlet zamanında müdahale etmemiş, kadın, erkek, genç, yaşlı 100'ün üzerinde Alevi yurttaşımız acılar içinde can vermiştir. Yaşanan bu acıların üstüne Alevi yurttaşlarımızın büyük bir çoğunluğu da kenti terk etmiş, acıları yüreklerinde bir çok baskı ve ötekileştirici uygulama ile yaşamlarına devam etmişlerdir. İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen katliama sebep olan katillerinden ise hesap sorulmamış, göstermelik yargılamalar yapılmış ve daha sonra serbest bırakılmışlardır. 

Aydınlatılamayan katliamın üzerine yakın tarihimizde bir çok katliamın yaşanmasına engel olunamamış, aynı acılar farklı şehirlerde yine yaşanmış, yüreklerde hissedilmiştir.

Tüm bunların üstüne bu katliamlarda yakınlarını kaybedenlerin, bu acılı günlerin yıl dönümünde acılarını yaşamaları, paylaşmaları, yitirdikleri canları anmaları engellenmektedir. Yurttaşlarımızın isteği devletin bu anmaları değil her türlü katliamı engellemesi, baskılara son vermesidir.

Anma etkinliklerine izin verilmemesi bu acı olayları hafızalardan silmeyecek ve de unutturmayacaktır. Bizler bundan sonraki katliamlara dur demek için tüm gerici, Irkçı ve faşist uygulamalara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.

Bu düşünceler ışığında Maraş Katliamında hayatını kaybeden Alevi yurttaşlarımızı saygıyla anıyor, Maraş Katliamını ve sebep olanları bir kez daha kınıyorum."