SONGÜL KONAR

Saat 11.00 sıralarında, Sevim Yenice Konferans Salonu’nda başlayan programa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Nergis Karaağaçlı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

Programın açış konuşması Okul Müdürü Süleyman Ayyıldız tarafından yapıldı. Ayyıldız, şunları söyledi: “3 Aralık Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında almış olduğu kararla “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu tarih engellilerin karşılaştıkları sorunların gündeme getirildiği ve bunların çözümü için yapılabileceklerin ele alındığı gündür. Günümüzde engelli olmak; görmemek, duymamak, yürüyememek ya da başka bir fonksiyon kaybı değildir. Asıl engel bizlerin bir yere rampa ve asansör olmadığı için gidemiyor, sokaklarda, kaldırımlarda erişemiyor, toplu taşıma araçlarıyla seyahat edemiyor ve işe girmek istediğimizde reddediliyor olmamızdır. Asıl engel hayatın her alanı erişilebilir düzenlenmemesi ve ‘sen bunu yapamazsın’ ön yargısıdır. Üstelik bizim taleplerimiz ayrıcalık ya da lütuf değildir. Sadece, herkesle birlikte eşit ve adil bir ortamda yaşayabilmek için gerekli düzenlemelerdir. Hem ulusal hem de uluslararası var olan haklarımızdır.

Ülkemizde engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılıyor olsa da henüz istediğimiz seviyeye gelmiş değildir. Bizler kararlı bir şekilde durarak, ne istediğimizi bilerek kimsenin ‘yapamazsın’ ön yargılarına kulak asmadan ve tüm zorluklara rağmen hayatın içinde daha çok yer alarak bu engelleri ortadan kaldırabiliriz.”

Etkinlik, 12-A sınıfının ‘Dostluk ve Kardeşlik’, 1-2-4 Otizm sınıfı öğrencilerinin pankartları, Anasınıfı ve 3-B sınıfı öğrencilerinin ‘Tavşan ve Bugi bugi’  öğrencilerin “İzindeyiz Atam” gösterileriyle sürdü.

Gösterilerin ardından program sona erdi.