SONGÜL KONAR

Saat 11.00 sıralarında, Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan törene; Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Garnizon Komutanı Albay Öztürk Mustafa Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, siyasi partilerin ile başkanları ile temsilcileri, bazı STK'ların temsilcileri şehit aileleri ve gaziler katıldı. Keşan Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin, Atatürk Anıtı önüne konulmasıyla başlayan törende; saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma, Garnizon Komutanlığı'ndan İkmal Yüzbaşı Tolga Yaylımateş tarafından yapıldı.

YAYLIMATEŞ: “TÜRK MİLLETİ 'ÖLÜRSEM ŞEHİT, KALIRSAM GAZİ' ANLAYIŞI İLE TARİHİ BOYUNCA HÜR VE BAĞIMSIZ YAŞAMIŞ”

Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e dünya harp tarihinin en içten muharebelerinden biri olan Sakarya zaferinin ardından, TBMM tarafından gazilik ünvanı verildiği 19 Eylül'ü tüm gazileri de onurlandıran Gaziler Günü olarak kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Yaylımateş, "Türk ordusu bundan 99 yıl önce Sakarya'da düşmanı bozguna uğratarak Viyana'da başlayan çekilmeye son vermiş ve TBMM, bu büyük zafer sonrasında başkomutanına duyduğu şükranı O'na mareşallik rütbesi ve gazilik ünvanı vererek taçlandırmıştır. Üzerinde bulunduğumuz coğrafyanın, bu eşsiz toprakların vatan vasfını kazanabilmesi kolay olmamıştır. Anadolu'muzun vatanlaşması, Türk'ün mührünün vurulması, Malazgirt'ten Sakarya'ya uzanan tarih içerisindeki muharebeler, kahramanlıklar, fedakarlıklar ve Kuva-yi Milliye ruhu ile  mümkün olmuştur. Türk milleti 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi' anlayışı ile tarihi boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esarete alışık olmayan bir millettir. Türk milleti için bir başka devletin boyunduruğu altında yaşamak, ölümden de ağır bir durumdur. Kutsal vatan topraklarını istila etmek isteyen düşmana karşı, yurdunu kanının son damlasına kadar koruyan kahraman Türk milleti, geçmişte olduğu gibi bugün de ülkesinin bütünlüğüne kast edecek her türlü tehdidi ortadan kaldırma konusunda azim ve kararlılığı ile Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyacak güç ve kudrettedir. Değerli gazilerimiz; geçmişten bugüne de bir devleti devlet yapan vatan, millet, bayrak, egemenlik gibi değerleri korumak ve bu değerler üzerine kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bekasını sağlamak için her türlü hain saldırıya karşı göğsünü siper eden sizler, aziz milletimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için çok anlamlısınız. Sizler aynı zamanda millet olarak sahip olduğuz şanlı geçmişimiz ile aramızda en güçlü bağın en önemli sembolleri cesaret ve feragat duygularının yaşayan abidelerisiniz. Sergilediğiniz kahramanlık destanları ile tarihin altın sayfalarına kaydedilen isimleriniz, yüce Türk milletinin gönlünde ve hafızasında sonsuza kadar yer almaya devam edecektir. Kutsal vatan topraklarının korunması uğruna vermiş olduğunuz kahramanlık dolu mücadeleniz en büyük yol göstericimizdir. Sizlerden aldığımız güç ile bu kutsal mücadeleyi nesiller boyu sürdüreceğimizden hiç kuşkunuz olmasın" dedi.

Buradaki tören, yapılan konuşmanın ardından sona erdi. Protokol üyeleri ve gaziler, daha sonra Atatürk Parkı'nda, maske ve sosyal mesafe kuralları çerçevesinde çay içip sohbet etti. Öte yandan, Hersekzade Ahmet Paşa Camii'nde, şehitler ve merhum olmuş gaziler için Kur'an-ı Kerim okutuldu.