GİZEM GÖRÜR

Saat 11.00 sıralarında Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan törene; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Garnizon Komutanı Piyade Albay Öztürk Mustafa Yılmaz, Keşan Belediye Başkan Vekili Cengizhan Aktan, kamu, özel, sivil, sosyal ve siyasal kesimlerin temsilcileri, şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Program, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.  

Günün anlam ve önemini belirten konuşma ise Garnizon Komutanlığı’nda görevli Öğretmen Üsteğmen  Erol Polat tarafından yapıldı.

BU EŞSİZ TOPRAKLARIN 'VATAN' VASFINI KAZANABİLMESİ KOLAY OLMAMIŞTIR

Polat, “Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, dünya harp tarihinin en çetin muharebelerinden biri olan Sakarya Zaferi'nin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce ‘Gazi’lik unvanı verildiği bu günü tüm gazilerimizi de onurlandıran ‘Gaziler Günü’ olarak kutlamanın kıvanç ve mutluluğunu yaşıyoruz. Türk ordusu, bundan 96 yıl önce Sakarya’da düşmanı bozguna uğratarak Viyana'da başlayan çekilmeye son vermiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi bu büyük zafer sonrasında, başkomutanına duyduğu şükranı ona mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı vererek taçlandırmıştır. Üzerinde bulunduğumuz coğrafyanın, bu eşsiz toprakların 'Vatan' vasfını kazanabilmesi kolay olmamıştır. Anadolu’muzun vatanlaşması, Türk’ün mührünün vurulması, Malazgirt’ten Sakarya'ya kadar uzanan tarih içerisindeki muharebeler, kahramanlıklar, fedakarlıklar ve Kuvayi Milliye ruhu ile mümkün olmuştur. Türk milleti, ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi’ anlayışı ile tarihi boyunca hür ve bağımsız yaşamış, işgal ve esarete alışık olmayan bir millettir. Türk Milleti için bir başka devletin boyunduruğu altında yaşamak, ölümden de ağır bir durumdur. Kutsal vatan topraklarını istila etmek isteyen düşmana karşı; yurdunu kanının son damlasına kadar koruyan kahraman Türk Milleti, geçmişte olduğu gibi bugün de; ülkesinin bütünlüğüne kast edecek her türlü tehdidi ortadan kaldırma konusundaki azim ve kararlılığı ile Türkiye Cumhuriyeti’ni koruyacak güç ve kudrettedir.” dedi.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİMİZ İÇİN ÇOK ANLAMLISINIZ

Erol Polat, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Değerli gazilerimiz, geçmişten günümüze bir devleti devlet yapan vatan, millet bayrak ve egemenlik gibi değerleri korumak ve bu değerler üzerine kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bekasını sağlamak için, her türlü hain saldırıya karşı göğsünü siper eden sizler, asil milletimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için çok anlamlısınız. Sizler, aynı zamanda millet olarak sahip olduğumuz şanlı geçmişimizle aramızdaki güçlü bağın en önemli sembolleri, ‘cesaret ve feragat’ duygularının yaşayan abidelerisiniz. Sergilediğiniz kahramanlık destanları ile tarihin altın sayfalarına kaydedilen isimleriniz, yüce Türk Milletinin gönlünde ve hafızasında sonsuza kadar yer almaya devam edecektir. Kutsal vatan topraklarının korunması uğruna vermiş olduğunuz kahramanlık dolu mücadeleniz en büyük yol göstericimizdir. Sizlerden almış olduğumuz güç ile bu kutsal mücadeleyi nesiller boyu sürdüreceğimizden hiç kuşkunuz olmasın. Bu vesile ile bugünlere ulaşmamızı sağlayan ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını, milletimizin bağımsızlığı ve devletimizin bölünmez bütünlüğü için hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle, değerli gazilerimizi minnet ve şükranla anar, şehit ve gazilerimizin kıymetli aileleri ile tarihi boyunca desteğini hiçbir zaman esirgemeyerek ordusuna büyük özgüven ve cesaret aşılayan yüce Türk Milletine şükran ve saygılarımızı sunarız.”

BİZLER KORKAK DEĞİLİZ SAKLANAMAYIZ

Program, Keşan Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Ferhat Dönmez’in konuşmasıyla sürdü.

Dönmez, şunları söyledi: “19 Eylül Gaziler Günü, savaş meydanlarında canını ortaya koyarak aziz milletine, vatanına hizmet eden gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür.19 Eylül, tüm gazilerin en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk’le bütünleştiği bir gündür. Bu vatanın kurtuluşu şehit ve gazilerimiz sayesinde olmuştur. Onların üstün cesaret ve fedakarlığı düşmanlarımızı püskürtmüş ve bu toprakların öyle kolay alınamayacağını tüm düşmanlarımıza göstermiştir. Türk Milleti bunun en güzel örneğini Atatürk’ün önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı’nda yaşamıştır. ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ demiştir. Millet aşkından bütün millet fertleriyle birleşip yıkılmaz bir kale gibi dimdik durabilen Ulu Önder Atatürk’ün sayesinde ayakta duruyor, yürüyorsak onlardaki bu azim ve iradenin yaşaması için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Şu anda bu topraklar üzerinde nefes alan her vatandaş, bunu şehit ve gazilerimize borçlu olduğunu, bu toprakların bize bir emanet olduğunu ve zamanı geldiğinde torunlarımıza bu kutsal emaneti devretmemiz gerektiğini çok iyi bilmelidir. Biz millet olarak onların açtığı yoldan, onlardan aldığı ilhamla yürümesini bilen bir milletiz. Tarihimiz, şerefimiz, şanımız, varlığımız ve gücümüz bunun en büyük örneğidir. Türk vatandaşı bu duygularla doğar ve ölür. Destanlar yazan şehit ve gazilerimiz hepsi tek tek birer onur abidemizdir. Gazi vatan sevgisinin sembolüdür. Onlar toprağı vatan; insanı ulus yapan değerdir. Gazilik nesiller boyu taşınacak onurdur. Bizim can yoldaşlarımız, işaret levhalarımız, doğru yolu bulmamızı sağlayan pusulalarımızdır. Bizler bu güzel insanlar sayesinde vatanın nasıl şartlarda emanet edildiğini, hangi kahramanlıklar karşılığında ayakta kaldığımızı, en zor ve imkansız şartlar içerisinde bile iradeli, fedakar ve korkusuz insanlar sayesinde, kendimizdeki vatan aşkını alevlendiriyor, özünde hak ve adalete bağlı bulunan bu büyük millete ve milletine kol kanat geren bu büyük devlete sadakatimizi pekiştiriyoruz. Sizler vatan için yaşayıp öldünüz; siz toprağa değil kalplerimize gömüldünüz. Hain pusularla söndürülen yaşamlara her geçen gün yenileri ekleniyor. Acımadan namertçe arkadan uzanıyor katillerin elleri. Asla unutmasınlar ki gencecik bedenlere kıydıkları canların hesabını soracak koskoca bir millet var. Bizler korkak değiliz saklanamayız. Çakal değiliz kaçmayız. Bizler kahpe değiliz sırtından vurmayız. Bizler bu vatanın ekmeğini yediğimiz gibi kurşun yemesini, suyunu içtiğimiz, nefesini aldığımız gibi son nefesimizi verip şehitlik şerbetini içmeyi de biliriz.”

HİÇ KİMSE ÜLKEMİZİ KAN GÖLÜNE ÇEVİREMEYECEK VE DİRLİĞİMİZİ BOZAMAYACAKTIR

Ferhat Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Gün birlik ve beraberlik günüdür diyerek ülkemizi bugünkü terör batağından kurtarmak için birlik ve beraberlik içinde hareket etmeli ve Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkmalıyız. Sen yerinde rahat uyu şehidim. Emanetiniz emanetimizdir. Gözünüz arkada kalmasın. Sizlerin sahip çıktığı gibi hiç kimse ama hiç kimse ülkemizi kan gölüne çeviremeyecek ve dirliğimizi bozamayacaktır. Milletimiz vatanına sahip çıkacak ve ülkesini asla teslim etmeyecek, namerdin elini bu vatana değdirmeyecektir. Ey şeref abidesi, bir an bile tereddüt etmeden bizler rahat edelim diye nefesini veren şehidim, ‘Yurt toprağı! Sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Hepimiz senin için fedaiyiz.’ diyerek yollarına devam eden gazilerimizin ebediyete kadar bu aşk ve azimle yürümelerini diliyor, Başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden, ülkemizin sessiz kahramanları olan bütün şehit ve gazilerimizi sevgi, saygı ve şükranla anıyor, hürmetle bir kere daha yürekten selamlıyorum.”

Ferhat Dönmez’in konuşmasının ardından Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerinden Ece Kalkan, “Gaziler Günü”, İrem Damar, “Gaziler” isimli şiirlerini okudu.

ŞEHİTLİK ZİYARET EDİLDİ

Törene katılanlar, daha sonra ise Asri Mezarlıkta bulunan Şehitliğe geçti.

Buradaki törende, şehitlerin mezarları başında dualar okundu ve katılımcılar tarafından çiçek bırakıldı.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ