Uzun bir kuraklık periyoduna müteakip önceleri yağmur şeklinde yağan yağışlar,  akabinde kar şeklinde yağmıştır. Mevsim itibari ile yağan bu yağışlar, özellikle hububat ekilişlerine olumlu etkisinin olduğunu söylememiz mümkündür.

Ekim mevsimi başında kuraklıktan dolayı kanola ekilişleri olumsuz etkilenmiş, ilerleyen günlerde kısmen düşen yağışlar ile de hububat ekilişleri bölgemizde önerilen zaman dilimi içerisinde yapılabilmiştir.  Ancak,  Kasım ve Aralık aylarının kurak geçmesinin yanında mevsim normallerinin altında aşırı soğuk geçmesi de ekilişler üzerinde olumsuzlukların yaşanmasına neden olmuştur. Özellikle kanola çıkışlarında olumsuzlukların yanında aşırırı soğuklardan dolayı da çıkışlarında zarar gördüğü gözlenmiştir. Hububat ekilişlerinde de çimlenme güçlükleri ile birlikte kök gelişimlerinde yavaşlamaların olduğu gözlenmiştir. Yaşanan bu olumsuzluklar ile birlikte; bu mevsimde aşırı soğuklardan dolayı özellikle hububat ekilişlerinde fizyolojik olarak bitkilerin soğuklama ihtiyaçları büyük oranda erken dönemde karşılandığını da söylememiz mümkündür.

Şubat ayı sonlarında önceleri yağmur şeklinde düşen yağışların, akabinde kar şeklinde yağması toprak suyunun kısmen karşılanması ile birlikte özellikle güz dönemi ekilişlerine  olumlu etkisinin olduğunu söylememiz mümkündür. Nitekim, karların erimesi ile hububat ekilişlerinde gelişmelerin olumlu olduğu arazi gözlemlerinden görülmektedir.

Tabiidir ki; önümüzdeki günlerin gidişatı da dikkate alınarak ekim devresinde yapılan doğru uygulamalara bağlı olarak yapılacak uygulamalar ile arzu edilen üretimlerin alınması önemlidir.