AYŞİN SEÇİL GEZER

Gege’nin gündeminde 1 Aralık 2017 tarihinde başlayan parkomat uygulaması, Keşan Kent Konseyi, Keşan Gıda İhtisas OSB (Organize Sanayi Bölgesi), AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık’ın Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci’den, aldığı ‘Gümrükleme sahası İpsala’ya kurulacak’ sözü ve “Bütünşehir” oldu. Gege’nin en dikkat çeken değerlendirmesi ise, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen için olurken; “Ben iktidar partisinin vekilini daha hiç yüz yüze görmedim” diyerek Sezen’in seçildiği bölgeye yeterince gelmediğini kaydetti.

İlk olarak 1 Aralık 2017 tarihinde uygulanmaya başlayan parkomat ile ilgili konuşan Gege, şunları söyledi: “Son günlerde gündemde olan parkomat ile ilgili fikir beyan etme ihtiyacı duyduk. Edirne’de, İstanbul’da yıllardır süren bir uygulama, Keşan’da uygulanmaya başladı. Artısı ve eksisini hep beraber göreceğiz ama faydası olacağını düşünüyorum. En azından insanlarımızın otopark kültürü geliştirmesi, ambulans ve itfaiye için trafiğin rahatlaması açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Uygulamalarda ufak tefek eksiklikler olabiliyor, ilk 10-15 dakikanın ücretsiz olması gibi insanların haklı talepleri var. Düşünün ki; ekmek fırınının önünde duruyorsunuz, 1 lira 25 kuruş ekmek alacaksınız ama 3 lira otopark parası ödemek zorunda kalabilirsin. Bunun gibi birçok örnek olabilir. Yetkililer veya bu işin işletmecileri bu konu hakkında güncelleme yapılabilir. Gazilerimiz, engelli ve yaşlı vatandaşlar için de öncelik sağlama veya fiyat uygulamasında indirim yapılabilir. Ticaret illa para değildir, fikirler alınabilir. Parkomat uygulamasına geçilmenin amacı; Keşan’daki trafiğin rahatlamasıydı. Kimsenin ticari yönden zenginleşmesi, para kazanması amacıyla düşünülen, uygulanan bir sistem değil. Keşan’ın keşmekeş olan trafiğine çözüm bulmak, yapılmış olan otoparka insanları alıştırmak ve özendirebilmekti. Kuruluş amacı bu olduğu için halkın yararına ne faydası olacağı, neler yapılabilir diye tartışılabilir. Keşan Belediyesi otoparkı demişken, buradan yetkilileri de uyarıyorum; alınmasınlar, darılmasınlar, her sözümüzü kendine sakla demesinler ama kendilerinden ricam Keşan Belediyesi’nin iki katlı otoparkını yıkasınlar.”

TALİP OLDUKLARI GÖREVLERDE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEYE DAVET EDİYORUM

Kent Konseyi hakkında eleştirilerde bulunan Erkan Gege, “Gündemde olmayan ama gündemde olması gereken Keşan’ımızın Kent Konseyi. Biz siyasi bir partiyiz, biz Keşan’ın faydasına, bölgemizin yararına ve insanlarımızın hayrına olan her şeyde fikir beyan etmek zorundayız. Kimseyi kayırma gibi bir derdimiz, kimseyi yerme gibi bir derdimiz yok. Kent Konseyi’nin kuruluş amacı; Kent yaşamının, kent vizyonunun, hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, Keşan’ımızın daha yaşanılabilir bir şehir havasına getirilmesi, kasabadan çıkıp şehir olabilmemiz için nelerin yapılabileceğini tespit edilmesi ve bu konu sadece yol, park değil telefon hattından tutun da elektrik hattına kadar oradan geçmesin, buradan geçerse Keşan’a faydası şu olur şeklinde Keşan’ın şehir olabilmesi için yapılabilecek tüm önlemleri, çareleri ilgili kurumlara aktaran bir konsey olması gerekiyor. Bence Kent Konseyimiz şu an hiç çalışmıyor. Ben icraatlarını hiç duymuyorum. Kendilerinden sorumluluklarının farkına varıp daha ciddi çalışmalar beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Biz kendi üzerimize düşenleri yapıyoruz, onlara da talip oldukları görevlerde sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum. Keşan’ın yollarını herkes konuştu, Kent Konseyi bu konu hakkında fikir beyan etmedi. Mesela Keşan’ın sorunlarını tespit edin, Keşan’ın bir uyuşturucu sorunu var, bunları siz dile getirmelisiniz. Tespit ettiğiniz görüşmeleri de emniyete, kaymakamlığa ne ise çalışmalarınızı sunacaksınız. Buna fikir üretmeniz gerekiyor, gençleri farklı meşgalelere yönlendirilebilir, spor olur, doğa yürüyüşleri olur. Örneğin uyuşturucuya bağımlı gençleri tespit edip, bu kişilere birer bisiklet alınıp en azından başka yönlere aktarılıp, kurtulabilme umudu var içimizde. Bence Kent Konseyi, Keşan Belediyesi’nin yan kuruluşu gibi çalışması gerekiyor. Keşan Belediyesi’nin yetemediği yerde Kent Konseyi görecek, duyacak, fark edecek ve bunu belediyenin ilgili birimlerine, müdürlerine iletecek, Keşan’daki sorunları birer birer eksiltmeye çalışacaklar.” şeklinde konuştu.

OSB HAYALLERİMİZ SUYA DÜŞMÜŞ OLABİLİR

Gıda OSB’nin Keşan’a yapılması konusunda da gerekli ilginin gösterilmediğini ifade eden Gege, “OSB konusunda geçtiğimiz günlerde radyo programında da konuştuk, Keşan’a faydasının mutlak suret ile olacağını, Keşan’ın bölgesel değerini arttıracağını, yatırımcı çekeceğinden dolayı gençlerin istihdamı ve bölgede cazibe merkezi olacağını söylemiştik. Bizim dilekçemiz 3 tane bakan eskitti. 3 Bakan geldi geçti, imzalar atılamıyor. Heyetler kurup Ankara’ya gidemedik. Gittik beceremedik. Son günlerde duyduğumuz, Uzunköprü bu konu hakkında resmi prosedürde bizim önümüze geçtiğini görüyoruz, duyuyoruz. Neticede Uzunköprü de Edirne’nin ilçesi, Keşan da ilçesi buna ilgi alaka gösterecek vekiller ortak vekillerimiz. Biz niye geri kaldık da onlar bizim önümüze geçti. Bunu iktidar partisine sorabilirsiniz, neticede onların sorumluluğunda, onların fikirleri daha önemli biz ancak yapın edin deriz. Onlar yapma makamında, icraat makamında ama anladığım kadarıyla OSB konusunda ayak sürmesi var. Yapacağız, edeceğizden öte gidilmiyor. Ama Keşan ekonomisinin bir yarası olur. Biz bunu buraya kuramazsak almamız gereken haklardan geri kalmış oluruz. İstikbalde şu önümüze çıkabilir; Uzunköprü 40 kilometre, burada kurulu bir OSB var ise Keşan’da ihtiyacınız kalmayabilir, bizim OSB hayallerimiz suya düşmüş olabilir. Bu konu hakkında mücadele etmek gerekiyor. İlgi alaka olmadığı için yürümüyor. Ağlamayan çocuğa meme vermiyorlar. Bizim çocuklar ağlıyor ama anladığımız kadarıyla suni bir ağlama, samimi bir ağlama değil. Bunu iktidar partisinin yetkilileri gerekirse buradaki Ticaret Odası’nı da alacak, Belediye Başkanı’nı da alacak, gerekirse bizleri de alacak, gerekirse bölge vekillerini de organize edecek ya da bölge vekili bu işin organize sahibi olsun. Kimin gitmesi icap ediyorsa, Keşan’ın ciddiyetini ortaya koyabilmek açısından programlı bir düzenleme yapılması lazım. Görüyoruz herkes; çok iyi olacak, işin takipçisiyiz. 3 tane bakan değişti, böyle mi takip ediliyor? Demek ki takip edilmiyor, samimi değiliz. Hala ot parasından bahsediyoruz, elektrik direklerini nasıl dikeceğiz, altyapıyı, kanalizasyonu, tesisatlarını, yollarını nasıl yapacağız? Biz hala ot parasının hesabındayız. Büyük bir yatırım, büyük bir düşünce ama dediğim gibi gözümüzde de küçültmeden ısrarla takipçisi olursak, olacağını düşünüyorum. Malkara’ya yapıldı. İlgili sorumlular ısrarcı olursa olmaması için hiçbir sebep yok.” dedi.

BEN İKTİDAR PARTİSİNİN VEKİLİNİ DAHA HİÇ YÜZ YÜZE GÖRMEDİM

AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen’in Gıda OSB konusunda takipçi olması gerektiğini söyleyen Erkan Gege, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu işte milletvekillerinin, düz bir mantıkla adı üzerinde milletin vekili, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Ankara’dan TBMM’den yönetiliyor. Kanunlar milletin rızasıyla, vekilleri vasıtasıyla kanunlar çıkarılıyor ve yatırımlar da taleplere göre bu Meclisten yapılıyor. Biz de Edirne’den 3 tane vekil gönderdik Ankara’ya, git bizim vekilimiz ol. Bir tane İktidar Partisi AKP’den, iki tane de CHP’den, yermek değil. Ama neticede ben iktidar partisinin vekilini daha hiç yüz yüze görmedim. Bir sefer herhalde Bakan Bey geldiğinde gördüm. Onun haricinde Keşan’da hiçbir programda, törende görmedim, yorumunu da duymadım. Bu konu hakkında da hiçbir fikrinin olduğunu, bildiğini bile zannetmiyorum. Duymuştur o kadar. Esas görev alması gereken iktidar vekilidir. Gelecek, burada nedir bunun eksiği şeklinde Ankara’da bunun takipçisi o olması lazım ve bu konu hakkında da bize bilgi vermesi lazım. İlgilendiğini hiç zannetmiyorum. Varlığı ile yokluğu, en azından bizim Keşan, İpsala, Enez bölgesinde belli değil. Millet seçti ama milletin attığı oylara layık olarak görevini yapmıyor bence eksik yapıyor.”

SÖZLER DEĞİL İCRAAT MÜHİM

Geçtiğimiz Ağustos Ayı’nda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci geldiğinde, gümrükleme sahası İpsala’ya kurulacak diye AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, Bakan’dan söz almıştı, üzerinden 3 ay geçti ne düşünüyorsunuz, şeklindeki soru için Gege, şöyle dedi: “Söz almakla olmuyor. Vekiller veya bakanlar hangi birine yetişsinler? Devletin Bakanı, yaparız, ederiz, bölge için ihtiyaç ise mutlaka yapılsın diye söz veriyor. Ama bunu neticede buranın insanı talep etmek, buranın vekilleri talep etmek veya çözmek zorunda. Bakan Beye gidilecek tekrar ‘Bakanım hatırlıyorsunuz, böyle bir konu hakkında bize yardımcı olacağınızı söylemiştiniz, bölge insanı ısrarla beni bu konu hakkında araştırma ve taleplerini iletiyorlar, elçiye zeval olmaz, bende size ısrarla bunu soracağım. Gündeme alalım, yatırım planına alalım’ diye. Bir tek söz vermek ile iş bitmiyor. Söz vermeye kalkınca nelerin sözünü veriyorlar. Her gün bir söz veriliyor ama maalesef sözler değil icraat mühim. Bu yapılabilirse buna da hizmet etti deniliyor. Bu yapılmadığı zaman da bölgeye hizmet edemiyorsun.”

KEŞAN’A VE OLUŞTURULACAK BÖLGEYE ANLATILMASI GEREKİYOR

Edirne’nin “Bütünşehir” olması ile ilgili de konuşan Erkan Gege, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bütün şehir ile ilgili iyi mi olur, kötü mü olur bilmiyoruz. Bu konu hakkında bizim bilgimiz yok. Biz araştırıyoruz, siyasiler araştırıyor, ilgililer araştırıyor, Keşan vatandaşının, köydeki vatandaşın haberinin olacağını zannetmiyorum. Bunun Keşan’a ve oluşturulacak bölgeye anlatılması gerekiyor. Bildiğimiz ve duyduğumuz kadarı ile 2018 yılı Mart ayına kadar bunun süresi var. Seçimden en az bir yıl önce bunun uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Bunun faydası ne olur, ben faydasının olacağını hiç düşünmüyorum. Edirne bir bütün olacak ve her köy mahalleye dönecek, İl Özel İdareler kapanacak tamamıyla bütünşehirin belediye başkanı ve ilçe belediye başkanları doğrudan meclis üyeleri haline gelecek. Hizmet merkezden yönetileceği için hizmete ulaşmak veya hizmeti ihtiyaç sahibine ulaştırmak, kavram karmaşasına yol açacaktır. Ulaşımı zor olan köylere bu hizmetler nasıl götürülebilecek çok merak ediyorum. Köyde elektrik arızası olduğunda kim müdahale edecek. Mutlaka ihtiyaçlara göre revize edilecektir. Bence bütünşehirden ziyade, olan hizmetlerin daha da iyileştirilip bu sistemde yürümesi bana daha da mantıklı geliyor. Kurulu bir düzende yaşıyorduk, şu an hiç alışık olmadığımız bir düzen ile karşı karşıya kalacağız. Yapılmak istenen hizmetten ziyade, bu işin siyasi ayağının olduğu da benim aklıma geliyor. Bütünşehirde Edirne Belediyesi’ne herhangi bir köy vatandaşı da oy kullanabilecek, bugüne kadar kullanmıyordu. Kullanılmayan kırsal oylarının siyasi olarak, seçimlere etkilerinin hesabı yapılıp zorlama bu yönden olabilir mi diye aklıma geliyor, bir boyutu da siyasi olabilir diye düşünüyorum.”