Edirne Belediye Başkan yardımcısı ve CHP İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Türk Kadınına Belediye Seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 87. yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda şunlara yer verdi:

3 Nisan 1930 tarihinin Türkiye’nin siyasal yaşamında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Gegeoğlu, “Tam 87 yıl önce bugün Türk Kadınına Belediye Seçimleri’nde Seçme ve Seçilme Hakkı tanıyan Belediyeler Kanunu kabul edildi. Kadınlarımız 3 Nisan 1930’da kabul edilen Belediye Kanunu ile ‘Seçimlere katılma, belediye meclislerine üye olma ve seçimlerde aday olma hakkını’ kazandılar. Neredeyse tüm milletlerden önce Türk kadınına verilen bu hak, bir çığır açtı. En temel ve insani haklarından birine sahip olan Türk kadınının eşit bir sosyal ve siyasal yaşama dahil olabilmesi için önemli bir adım atıldı. Bu adım 5 Aralık 1934’te yürürlüğe giren,  kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla tamamlandı. Biz Türk kadınları bize verilen bu hakkın sonuna kadar savunucusu ve koruyucusu olacağız. Yerel yönetimler demokrasinin beşiği ve temel göstergesidir. Gerçek demokrasiye geçiş ise kadınların gücüyle olacaktır.  Kadın toplumun nefes alan damarlarının en değerlisidir. Türk kadını geçmiş yüzyıllardan yaşadığımız çağa kadar üzerine düşen bütün görevleri başarıyla yerine getirmiş ve halen de yerine getirmeye devam ediyor.  Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Bir Millet sadece erkeklerin ilerlemesiyle yükselemez. Çünkü eğer kadın aynı ölçüde ilerleme halinde olmazsa erkeğin yükselmesi mümkün değildir.’  Sözü, kadına ve kadın haklarına ne kadar değer verdiğinin göstergesidir.

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUM

Bu düşünceler doğrultusunda Türk Kadınına Belediye Seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 87. yılını kutluyor,  bu imkanı biz kadınlara sunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyorum.” dedi.