Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kuruluşu TEPAV (Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı)’ndan 5 yetkili ile Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü Danışmanı Necdet Budak, dün Keşan’a gelerek bir süredir gündemde olan Keşan “Gelişim Planı”nı hazırlamak üzere bilgi topladı.

Saat 09.00 sıralarında KTSO Meclis Salonu’nda başlayan toplantıya KTSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri, KTB (Keşan Ticaret Borası) Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, İTB(İpsala Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İl Genel Meclisi’nin AK Partili Üyesi Adnan Vural,  Edirne Bilim, Teknoloji ve Sanayi İlMüdürü Engin Bişar, KMYO(Keşan Meslek Yüksekokulu) Müdürü Süleyman Kök ile daire amirleri katıldı.


Toplantıda Budak’ın yanı sıra TEPAV’dan gelen Selçuk Sertesen, İrem Kızılca, Özgür Demir, Andrea Stover, Necdet Budak ve Esen Çağlar, katılımcılardan bölge hakkında bilgi aldı.




HELVACIOĞLU: ÇOK KIYMETLİ VERİLERİ BİRARAYA GETİRECEĞİZ

Toplantının açış konuşmasını yapan Mustafa Helvacıoğlu, toplantıya katılanlara teşekkür ederek, “TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)’un bir çalışma grubu olan TEPAV’ın bölgemizde bir iş planı, gelişim ve kalkınma planının birlikte Keşan-Enez-İpsala ayağı olan Hamzadere Bölgesi’nde beraber planlayacağımız çalışmanın ilk günü ve ilk toplantısı. Bunun ne kadar önemli olduğunu, önümüzdeki günlerde bölgesel olarak çok faydalı bir iş yaptığımızı daha da anlayacağımızı düşünüyoruz. Yerel yönetim olarak, sivil toplum, odalar, borsalarımız kamu adına çok kıymetli verileri bir araya getirdiğimiz ve yol haritasını belirlediğimizde çok gerçekçi ve faydalı sonuç çıkacağını biliyoruz.” dedi.

Toplantıda tanışmanın ardından Enez ve İpsala ayağının ele alınacağını, daha sonra gerçekleştirilecek toplantılarda da Keşan-Enez-İpsala-Saros Körfezi’ni irdeleyip hep birlikte sonuca varılacağını kaydeden Helvacıoğlu’nun konuşmasının ardından, toplantıya katılanlar kendilerini tanıttı.


BUDAK: BİZ DAHAÇOK SİZİ DİNLEMEK İSTİYORUZ

Daha sonra söz alan Edirne eski Milletvekili ve TEPAV Enstitü Danışmanı Necdet Budak, şunları söyledi: “Bizi ağırladığınız için teşekkür ederiz. Sizlerle beraber olmaktan mutluyuz. Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteklediği TEPAV olarak buradayız. Neden buradayız? Başkanlarımız, hem TOBB yönetimini hem de bizleri ziyaret ettiğinde bölgemiz için değişen yüzyılda neler yapabiliriz diye konuştuğumuzda, Avrupa Birliği’ne baktığımızda yerel dinamiklerin çok önemli olduğunu görüyoruz. Bölgesel kalkınma projelerinin o bölgenin kılcal damarlarına kadar yararlanarak bölgedeki enerji ve birikimi hem o bölgenin hem ülke ekonomisine katkı sağlaması yönünde bir proje geliştirdik. Bunun ilk çalışmasını yapıyoruz. Biz daha çok sizi dinlemek istiyoruz. TEPAV olarak amacımız hem hükümetle, hem sivil toplum örgütleriyle hem de özel sektörle bölge ve ülke ekonomisinin 2023 vizyonu doğrultusunda daha ileriye götürmek adına sivil toplum örgütleriyle ekonomi politikaları geliştirerek katkıda bulunmak. Bu çerçevede biz Hamzadere bölgesinde ekibimizle birlikte çalışmak istiyoruz. Bu Türkiye’de belki bir ilk olacak ama gelişmiş bölgelerde yaygın bir model. Gelişmiş ülkelerdeki STK’ler hem yerel hem bölgesel anlamda bu tür projeleri çalışarak daha iyi ekonomik bir seviyeye ulaşmak adına yapılan projelerdir. Açıkçası her şeyi devletten değil, kendimiz tartışarak bazı şeyleri ortaya koymamız gerekiyor.”

Budak, daha sonra TEPAV’ın yaklaşık 80 kişilik bir ekibi olduğunu ancak ilk toplantıda STK’ların görüşlerini dinlemek ve not almak adına ilk toplantıya 7-8 kişilik bir ekiple geldiklerini bildirdi ve ekibi kısaca tanıttı.

ÇAĞLAR: BU BÖLGENİN MR’INI ÇEKECEĞİZ

Daha sonra konuşan TEPAV Ekonomi Çalışmaları’ndan Esen Çağlar da  Necdet Bu-dak’ın sözlerine katıldığını ve toplantıya katılanları dinlemek adına bölgeye geldiklerini dile getirerek, “Açıkçası Keşan hakkında çok fazla bir şey bilmiyoruz. Bilhassa da çok fazla araştırma yapmadan gelmek istedik. Kendimizi şartlamak istemedik. İlk önce sizi dinleyerek sizlerden gelen verileri, bilgileri almak istiyoruz ve ondan sonra düğmeye basıp yoğun bir şekilde bütün ekibi bu bölgenin MR’ını çekmeye adayacağız. İlk önce mevcut durumu anlamaya çalışacağız. Bunun akabinde Keşan için gelişme eksenlerini tanımlamaya çalışacağız. Önümüzdeki 20-30 senede hangi yönlerde gelişebilir, daha fazla ekonomik değer yaratabilir bunu anlamaya çalışacağız. Bunu yaparken de dünyadaki başka örneklere de bakarak bunu yapmaya çalışacağız. Bunun için bir yol haritası belirleyip neler yapılması gerektiğini ortaya koymaya çalışacağız. Bunların hepsinin sonucunda bölgenin hikayesi ortaya çıkacak. Türkiye’nin 2023 hedefleri belirlendi ve herkes biliyor. Benzer şekilde bölgenin hikayesi olacak. Hem kendi aramızda hem de dışarıda konuşurken bölgenin hikayesini anlatıyor olacağız. Bu bölge gelecekte ne olacak? Geçmiş hikayesinin yanında gelecek hikayesini de anlatacağız. TEPAV ulusal düzeyde birçok çalışma yaptı. Çalışmalarımıza internet sitemizden de erişebilirsiniz. En son ve önemli çalışmamız 10. Kalkınma Planının hazırlıklarını yürüttük. Buna paralel sektörel ve bölgesel anlamda birçok çalışma yaptık. 5-6 ilin bir araya gelmesiyle oluşan bölgesel anlamda çalıştık. Ama ilk defa daha mikro ölçekte ilçe bazında bir çalışma yaptık. Bu bizim için bir ilk deneyim oluyor. O yüzden çok heyecanlıyız. Ekibimizin en iyi bir kısmını bu çalışmaya ayırdık. Bu çalışma Türkiye’ye bir örnek olacak. İlk buradan başladığımız için çok iyi bir şey ortaya çıkmasını istiyoruz. Türkiye’nin kalkınması 890 benzer çalışma yapıldıktan sonra gerçek anlamda etkisini hissettirmiş olacak.” şeklinde konuştu.

Çağlar, bölgenin ekonomisini nasıl değerlendirdiklerini, problemlerin neler olduğunu ve fırsatların ne olduğunu dinlemek istediklerini dile getirdi.


BAŞKAN ÖZCAN: 1/25 BİNLİK PLANLAR 8 YILDIR BİTİRİLMEDİ

Daha sonra Keşan’la ilgili ilk bilgiyi Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, verdi.

Konuklara “Hoş geldiniz” diyen Özcan, “Keşan Türkiye haritasına baktığımızda Avrupa yakasında Bulgaristan ve Yu-nanistan’la komşu Edirne vilayetinin 2. en büyük yerleşim yeridir. Merkez nüfusu 60 bin, köylerle birlikte 80 bin nüfusa sahiptir. Güneyde Ege’nin kuzey kısmı olan Saros Körfezi’ne kıyısı vardır. Yolların tam kavşağında ve coğrafi açıdan avantajlı olan bir ilçe. Geçim kaynakları; birinci kalemde tarım, hayvancılık, tarıma dayalı sanayi, hizmet sektörü ve turizm. 2010 yılında onanan 1/25 bin ölçekli planlarda 2023 hedeflerimizin %95’ini hayata geçirdik. İzzetiye Mahallesi’nde bin dönümlük arazi parçasını bölgesel bir sanayi tesisi olarak düşündük. Keşan’da ciddi bir sanayi sektörü mevcut değil. Saros Körfezi bölge için bir nimet. Bir takım altyapı sıkıntılarımızın olmasına rağmen, etrafında sanayi tesisleri kurulmamış olması nedeniyle dünyanın en temiz denizlerinden birisi. Kendi kendini temizleyen 3 nadir körfezden biridir. 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Saros Körfezi’nin kuzeyi turizm alanı ilan edildi. Ancak Turizm Bakanlığı 8 yıldır 1/25 binlik planları bitiremedi. Bu planlar bölgemiz açısından çok önemli. Tarımla ilgili çok verimli topraklara sahibiz. Hamzadere Barajı ile ilgili bir mesafe kaydedildi. Sulu tarım açısından bu barajımız çok önemli. Ayrıca Ergene Nehri’nin biran önce kirliliğinin azaltılması gerekir. Keşan konum itibarıyla 400 bin nüfuslu bir hinterlanda sahip. Ayrıca imar planlarımızın revizyonunu yapacağız. 5-6 ay içerisinde bitecek. ”


BİŞAR: KEŞAN’A TARIM SANAYİ AĞIRLIKLI KARMA OSB İSTEYECEĞİZ

Özcan’ın ardından söz alan Edirne Bilim,SanayiveTeknoloji İl MüdürüEngin Bişar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bölgenin OSB’ye ihtiyacı var. Bunun adını koyacağız. Karma OSB. Biz Bakanlığa gideceğiz ve Keşan’a karma OSB istiyoruz diyeceğiz. OSB’yi sınırlamayalım. Tarımsal organize diye işe gireceğiz. Zaten bölgenin tarımsal altyapısı var ancak bu dağınık. Bunların çoğu da sezonluk satışlar. Var olan işletmeleri kapatın bir araya toplanın demek uygun olmaz. Zaten hayvancılık OSB’si kurulması reel bir şey değil. Biz ne yapacağız. Biz tarım sanayi ağırlıklı karma OSB isteyeceğiz. Buraya OSB kurulamaz gibi bir şey bulamadım. Bunu Çevre Müdürlüğünden ve internetten de araştırdım. Çevre Müdürlüğünden araştırdım engel bulamadım bölgeye OSB kurulamayacağı yönünde. Tarıma dayalı olmayıp da karma OSB olursa her açıdan daha iyi olur. Baştan adını karma koyarsanız önünüz açılır. Buraya bir OSB kurulduğu takdirde 5 yıl içerisinde ikinci kurulacaktır.”

Konuyla ilgili olarak söz alan Özcan, planlama yapılırken bütüncül düşünülmesi gerektiğini kaydetti.   


YILDIZ: BİN POLİSLE YAPILACAK İŞİ 110 POLİSLE YAPMAYA ÇALIŞIYORUM

Daha sonra söz alan Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız ise, şunları söyledi:  “Keşan’ı Trakya’nın Antalyası nasıl yapabiliriz? Keşan’ı Trakya’nın Antalyası yapmak. Bir Keşan’a bir de genel Trakya’ya bakmak lazım. Keşan büyük bir ilçe küçük bir il. Türkiye’ye baktığımızda Keşan, 15 ilden büyük bir ilçe. Denizimiz var, turizm var. Kışın nüfusu 2 bin civarında olan Erikli’nin yazın 60-100 bin nüfusu var. Tabii bu da asayiş sorunlarını da beraberinde getiriyor. Şu an 110 polisimizle ilçede ve iş dünyasının güvenliğini ve asayişini sağlamaya çalışıyoruz ancak bu yeterli gelmemektedir. Şu anda Keşan’da bin polis olmalı. Bin polisin yapacağı işi 110 polisle yapmaya çalışıyorum. Acilen 170 polise ihtiyacım var. Ayrıca bunların dışında Yenimuhacir’den İzzetiye’ye çıkan doğu Keşan bağlantı yolu yapılması lazım. Şehir merkezinde trafik sıkışıklığını önlemek için bağlantı yoluna ihtiyaç vardır. Doğu Keşan çevre yolu yapılırsa şehir içindeki trafiği kısmen de olsa biraz rahatlatırız. Trafikte kayıtlı 27 bin 500 aracımız var. 5 bin de diğer illerden gelen araçlar var. 32 bin 500 araç var. Tabii bu da trafik sorunlarını beraberinde getiriyor. Yılbaşından bu yana Keşan’da işlenen suç sayısı 900 civarında. Bu da normal seyrinde gidiyor. Daha çok kavga olayları yaşanıyor. 2014 yılının ilk 5 ayında Keşan’da 17 yaralamalı trafik kazası meydana geldi.”


SAĞLIK: İLETİŞİM KANALLARINI GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

Ahmet Yıldız’ın ardından söz alan İlçe Jandarma Komutanı Mahir Sağlık, bölgenin en hassas noktalarının İpsala Sınır Kapısı ve Saros Körfezi olduğunu ifade ederek, “Turizm diyoruz. Sahil bölgelerimizde yazın 60 bin nüfus oluyor. Sahillerimizde 13 bin konutumuz bulunuyor. Bölgemizde emniyet ve asayişimiz düzgün. Fakat trafik suçlarında azalma olmasına rağmen 2013 yılında olan 13 ölümlü trafik kazasından 9’u bizim sorumluluk sahamızda olmuştur. Kazaların bir nedeni yollarımızın yetersiz olması. Öte yandan tarım hayvancılık ve turizm diyorsak kılcal damarlarımıza ulaşmamız lazım. Ben bu işleri yapan vatandaşlara yeteri kadar ulaşamadığımızı düşünüyorum. İletişim kanallarını geliştirmemiz gerekiyor. ”  dedi.


Yüksel Alioğlu ise toplantıda yaptığı konuşmada, organik tarım yapılmasına dikkat çekerek, bölgeye yakışır turizm tesislerinin kazandırılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.


KAYMAZ: BÖLGE İNSANINA BORCUMUZ VAR

Alioğlu’nun ardından Kaymaz,  Hamzadere Böl-gesi’nde üreticinin kendi kaderi ile baş başa bırakılmaması gerektiğinin altını çizerek, “Bölgedeki ürün yelpazesinin değiştirilerek üreticinin daha verimli ve ekonomik anlamda daha fazla gelir getirici ürünlerin ekilmesi anlamında bilgiler aktarmalıyız. Bölgemizdeki en önemli 3 ürün çeltik buğday ve ayçiçeği. 56 bin küçükbaş 26 bin adet büyükbaş hayvana sahip bir bölgeyiz. Aynı zamanda 1. sınıf bir mezbahamız var. Toprak tahlillerinden sonra üreticilere gerekli bilgileri vererek doğru ürünlerin ekimini sağlamalıyız. Biz bölgedeki sorumlu kişiler olarak bölge insanına borcumuz var.” diye konuştu.

Toplantı, diğer katılımcıların kendi alanlarıyla ilgili olarak bilgi vermeleri ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması ile devam etti.