HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 20.00'de başlayan toplantıya, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, İpsala Kaymakamı Enis Aslantatar, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necati Görür, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ve genç girişimciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Keşan Genç Girişimciler Komitesi Başkanı Serkan Şen, 2019 Mart ayında 18-40 yaş arasındaki 31 Keşan TSO ve 14 Keşan TB üyesi tarafından Keşan oda ve borsa ortak olarak yapılan seçimler sonrasında Keşan Genç Girişimciler Komitesi belirlendiğini belirterek, "Keşan oda ve borsa genç girişimciler komitesi, Ceyhun Atalay, Zeynel İnceoğlu, Emre Bölük, Gökhan Aktaş, Berkay Uslu, Ferdi Narlı, Nehir Gergin ve Serkan Şen olarak belirlenmiştir. Bu kişiler arasında Berkay Uslu, Ferdi Narlı, Nehir Gergin ve Serkan Şen, Edirne Genç Girişimciler İl Kurulu'nda da görev yapmaktayız. Keşan Genç Girişimciler meclisimizde bizlere her zaman destekleri olan İpsala Kaymakamımız Enis bey ve üniversite-sanayi işbirliğimizi arttırmak ve akademik alanlarda destek

olmak için Sayın Özgür hocamızda Meclisimizde yer almaktadır. Kendilerine aramızda oldukları ve tüm destekleri için teşekkür ederiz." dedi.

STRATEJİLER

2019-2022 stratejileri hakkında bilgi veren Şen, "Düzenli periyotlar ile gerçekleştirdiğimiz toplantılarımız, Genç Girişimciler Meclisi üyelerimizin görüşleri ve ziyaretleri sonrasında aldığımız geri bildirimler ile belirlenen 2019-2022 Stratejilerimiz şu şekildedir, 2019 yılını Keşan Genç Girişimciler Komitesi ve Meclisi olarak birlik ve beraberlik içerisinde

tamamladık. 2020 yılında Keşan Genç Girişimciler olarak Üyelerimize hizmet ederek, ekonomik kalkınma ile bölgemizde katma değer yaratacak projeler üreteceğiz. 2021 yılını ise bir önceki yıl içerisinde gerçekleştireceğimiz faaliyetleri ve projelerin devamlılığını sağlayacağız. Son olarak 2022 yılında ise görev süremiz sürecinde gerçekleştireceğimiz faaliyetler ve

çalışmalarımızı örnek model olarak belirleyerek, bizden sonra görev alacak arkadaşlara rol model olarak tamamlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

2019 YILI FAALİYETLERİ

Serkan Şen, 2019 yılı faaliyetlerinden bahsederek, "Görev süremizin ilk yılında, Keşan Genç Girişimciler olarak 2019 yılında, birçok farklı

faaliyetler gerçekleştirdik. İlk olarak sayın valimiz, sayın kaymakamımız, kamu kurumları ve kuruluşları müdürlerimiz, değerli oda ve borsa başkanlarımıza protokol ziyaretlerimizi gerçekleştirdik ve maddi ve manevi her konuda desteklerini aldık. Düzenli olarak yaptığımız, Keşan Genç Girişimciler Komite, Meclis ve İl Kurulu toplantılarımız ile katılımcı, paylaşımcı, kurumsal ve profesyonel yönetim anlayışımızla ortak

akıl toplantılarımızı gerçekleştirerek, 2019-2022 Stratejilerimiz belirledik. Keşan Oda ve Borsa olarak, bölgemizdeki üniversite öğrencilerimizden daha fazla nitelikli eleman desteği almak, inovatif iş fikirlerini değerlendirmek ve yaratıcı, verimli ve kapasite arttırıcı işletme çözümlerini daha hızlı ve kolay değerlendirmek için Keşan Öğrenci Meclisimizi kuruyoruz. Genç Girişimciler olarak sadece ticari ve ekonomik değil, sosyal sorumluluk projelerinde de yer alarak bölgemize ve toplumumuza karşı üstümüze düşen görevleri yerine getirdik ve

getirmeye her zaman devam edeceğiz. Bölgemizdeki tüm kurumlar ve kuruluşlar ile işbirlikleri için ilk adımlarımızı attık. Özellikle İŞKUR ile bölgemizdeki gençlere yönelik istihdamı arttırıcı işbirlikleri ile Keşan Oda ve Borsa Üyelerimizin ara eleman sorununa çözüm üretmek istiyoruz."

KEŞAN GENÇ GİRİŞİMCİLER ÖNERİ, İSTEK VE TALEP ANKETİ

Keşan Genç Girişimciler Meclisi ile gerçekleştirdikleri 'Öneri, istek ve talep anketi' sonuçlarına değinen Şen, "Yüzde 26 eğitim ve yüzde 21 İş Gezisi rakamları belirlenmiştir. Bizlerde bu sonuçlara göre 2020 yılını ve diğer yıllarımızı tamamen Keşan Genç Girişimciler Meclisimizin geri

bildirimlerine göre planlamalarımızı gerçekleştireceğiz.

Şunu özellikle belirtmek isterim ki, bizlerin her türlü iletişim kanallarımız aktif ve kullanıma açıktır. Bireysel ve sezonluk iş yoğunluklarımız sebebiyle her ay bir araya gelemesek de yıl

içerisinde mutlaka beraber olacağız. Ancak toplantılarımıza, etkinliklerimize ve diğer tüm faaliyetlerimize sizlerin mutlaka katılımlarını bekliyoruz."

Serkan Şen, konuşmasının devamında yapmayı planladıkları mini işletme eğitim programı, genç girişimciler iş gezisi, ihtisas toplantıları, sosyal sorumluluk projeleri ile seminer ve bilgilendirme toplantıları hakkında bilgi verdi. Toplantı, diğer katılımcılara söz verilmesiyle devam etti.

Keşan Kaymakamı Nuri Özder, genç girişimciler her zaman yanında ve destekçisi olduklarını belirterek, bu tür istişare toplantılarının artarak devam etmesi temennisinde bulundu.

İpsala Kaymakamı Enis Aslantatar, Türkiye'nin daha ileriye taşınması için genç girişimcilere ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, "Bu tür toplantılarda her zaman devlet memurluğu zihniyetinden kurtulmamız gerektiğini söylüyorum. Ben düz memur olmak hiçbir zaman olmak istemedim. Ticaretten gelen bir ailenin çocuğu olsaydım tüccar olurdum. Peygamber Efendimiz demiş ki, 'Karın 10'da 9'u ticarettedir'. Elazığ depremi sonrası çok kısa sürede 10 ton pirinç toplayarak, deprem bölgesine gönderdik. Bu pirinçleri kimden topladık? Tüccarlardan. Bu genç insanların buradaki heyecanı bizleri de heyecanlandırıyor.Bizde ilçemizin ticaret hacminin genişlemesi için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz." diye konuştu.

HELVACIOĞLU: DÜNYADA ŞU ANDA CİDDİ BOYUTTA SIKINTI VAR

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, girişimciliğin dünyada bir gelişim modeli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Girişimcilik artık alın teri yerine, akıl terine bıraktı. Bunu Keşan, İpsala, Enez yani Hamzadere bölgesinde farklı bir şekilde gördüğümü söylemek istiyorum. Girişimcilik her zaman azimli bir yapıya sahiptir. Eskiden gençler memur olmadıkları zaman evde kalırlardı. Şimdi girişimci olmayınca evde kalıyorlar. Şehirleri yarıştıran, ekonomiyi büyüten her şeyin temelinde girişimcilik var. Girişimciliğin gelecekteki önemi her geçen gün artacak. Dünyada şu anda ciddi boyutta sıkıntı var. Yeni nesil bir ticaret anlayışı geliyor. Herkesin b ve c planı da olmalı. Altın yumurtlayan bir bölgeyiz. Bölgemizin artıları ve zenginlikleri çok kıymetli. Şehrimizi yarıştıracak ortak akıl kültürünü geliştirmemiz lazım."

EN ÖNEMLİSİ KURUMSALLAŞMAYA ÇALIŞIN

İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal, siyasi anlamda ellerinde çok büyük bir koz olduğunu ve genç girişimcilerin bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Ortaklık sistemini de yaratmak lazım. Ama en önemlisi kurumsallaşmaya çalışın. Bu iş babadan oğla, oğuldan toruna geçerken bir yerde kopukluk oluyor. Şu an parlamentoda çok sağlam bir grubumuz var. Parti önemli değil. Biz bu dönem geçtiğinde 'Trakya'ya ne yaptınız?' diye soracağız. Lobimizi oluşturmamız lazım. İnşallah daha güzel günler bizi bekliyor."

İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal’ın ardından, Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi söz aldı ve şunları söyledi: “Üretimin üç dört tane ayağı var ve emek en önemli ayağı. Sermaye doğal kaynaklar ve bunları bir araya getirecek olan girişimciler. Sanayi devrimi neden Çin’de değil de İngiltere’de oldu diye sorarsak, cevap olarak, Çin’de her şey vardı fakat Çin’in girişimcisi yoktu. Çinli gençler memur olma hayalleri kurarken, İngiltere’de girişimciler vardı. Dünya’yı değişen bir teknolojiye çevrildi girişimcilik. Girişimciliğin en temel kuralı özgür olmaktır. Böyle genç girişimciler ile birlikte olduğum için çok mutluyum. Sayın Rektörümüz Erhan Tabakoğlu’nun da selamlarını getirdim ve üniversite olarak, ne gerekiyorsa yanınızda olduğumuzu belirtmek isterim. Ve hatırlatmakta fayda görüyorum ki, dil bilmek çok önemlidir. Bu konunun üzerinde durunuz.”

Toplantının devamında oda ve borsa yöneticileri tecrübelerini paylaşarak, genç girişimcilere tavsiyelerde bulundu.     

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya ise şunları söyledi: “Genç girişimcilere bakınca pırıl pırıl gençler görüyorum. Bugünün genç girişimcilerini yarının oda yöneticileri olarak görüyorum. Makamlarımızı seve seve sizlere emanet edeceğimizi biliyorum. Bölgemizin girişimlere ihtiyacı var. Yarın öbür gün kurulacak OSB’de de çok büyük katkılarınızın olacağını biliyorum ve bunu gönülden istiyorum.”

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı ise şu konuşmayı yaptı: “Genç Girişimcilere faaliyetleri için ve bizi burada ağırladıkları için teşekkür ediyorum. Tüm oda borsalar ve yerel yönetimler olarak bir aradayız ve bu sizin gücünüzü gösteriyor. Genç girişimciler olarak sizleri tebrik ediyorum ve kendim de bir genç girişimciyim. Bölgemizdeki gelişimde girişimin önemini vurgulayacağınız bir dönemdesiniz. Öyle bir bölgedeyiz ki fırsatlar bölgesi sayılırız ve bunun değerini bilip daha fazla katma değer üretmeliyiz. Çalışmalarımızı hızlandırmalıyız ve birlik beraberlik içinde davranmalıyız.”

Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kemalettin Uslu ise şunları söyledi: “Bütün girişimci arkadaşlarıma ‘üretim üretim üretim’ diyorum. Birlikte olmanın faydasına inanıyorum. Çalışmalarınıza destek olacağıma söz veriyor ve saygılar sunuyorum.”

Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz ise toplantı ile ilgili şöyle dedi: “Keşan İpsala oda ve borsalarının çok kıymetli genç girişimci temsilcilerini saygıyla selamlıyorum. Girişimciliğin bir cesaret işi olduğunu biliyor ve cesaretiniz için sizi tebrik ediyorum. Sizin yerlerinizde eskiden bizler vardık ve sizler de bizim yarınlarımızsınız. Sizleri geleceğe hazırlamak hepimizin görevidir. Borsamızın sorumluluğunda bulunan alanlarda yanınızda olacağınıza söz veriyoruz. Bu coğrafya hepimizin ve birlik beraberliğimizin sürmesi için elimizden geleni yapacağız. Yenilikçi olun, dijital olun ve çağın gerisinde kalmayın. Kadın ve genç girişimcilik eğitimlerine katılın, dil öğrenin. Üretim insansıza geçiyor ve biz bununla da mücadele etmeliyiz. Makinalar hata yapmıyor ve biz en çok bu yüzden kendimizi güncel tutmalıyız. Bilgi güçtür. Alanlarınızda bilgili olun ki güçlü olasınız. Organizasyon için teşekkür ederim, yanınızdayız.”

İpsala Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necati Görür ise “Genç girişimcileri bu toplantı için tebrik ediyorum. Pırıl pırıl gençlerime üretimi tavsiye ediyorum. Sermayeleri birleştirip güçlü hale getirmenizi öneriyorum. Gıda OSB’de birlikte olun diyorum. Bir araya gelerek sermayeleri birleştirerek katma değer sağlayacak projeler üretin. Bölgemiz buna çok müsait. Az olsun benim olsun demek yerine birleşip güç birliğini tavsiye ediyorum. Bu toplantıların da sıklıkla tekrarlanmasını diliyorum.” dedi.

İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ise şunları söyledi: “Bu toplantı için emeği geçen herkese teşekkürler. Bu tür toplantıların veriminden faydalanacağınıza inanıyorum. Türkiye’de üç kurumun birlikte hareketine şahitlik yapıyorsunuz. Her yerde kavga var, bizim kurumlarımız ise barış içinde ve birlikte hareket ediyor. Bölgede toplanıp iş konuşabiliyoruz, nasıl kalkınabileceğimizi istişare edebiliyoruz. Bu bir avantajdır. Üniversitemizin de aramızda olması bizim için büyük bir şans. Dünya üç şeyi konuşuyor. Su gıda ve enerji. Dünyanın en güzel yerinde yaşıyoruz. Olanaklarımız çok iyi ve coğrafyamız da çok iyi. İşimize sevgiyi katarak, sahiplenmeliyiz. Planlama yoksa başarı yoktur. Hedef yoksa başarı yoktur. Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgarın faydası olmaz. Hedefiniz olsun. Ve emin adımlarla yürüyün. Olmayınca küsmeyin. Hep deneyin. İşinizi sevin ve işiniz kolaylaşsın. Bilgiye ulaşın ve işinizi geliştirin. Yanınızdayız ve destekçiniziz.”

Konuşmaların ardından, genç girişimciler, oda borsa temsilcileri ve yerel yöneticiler, istişare toplantılarına devam etti.