HABER MERKEZİ

16 Şubat 2018’de katılım sağlanan fuara Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden; Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayşegül Arslan Aydın, Çevre Mühendisleri; Buse Orhun ve Arzu Akbunar, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Memuru Erdal Çokal, GÜNEKAB Personeli Sergen Çıkıkçı ile Keşan Belediyesi’nin ambalaj atıkları toplama konusundaki lisanslı firması olan Orhunlar Kağıt, Hurda, Plastik, Ambalaj Sanayi Ltd. Şti. Yetkilisi Orçun Orhun yer aldı.

Fuarda lisanslı yetkili firmanın Keşan’da ambalaj atık toplama amacıyla özel olarak dizayn ettiği araç da sergilendi.

İlçemizde bulunan ambalaj atık üreticilerinin hepsine ambalaj atıklarının nasıl toplanması gerektiği konusunda daha önce tebligatlarla bilgilendirme yapıldığını ve süreç içerisinde bilgilendirmelerin yapılmaya devam ettiğini belirten müdürlük yetkileri şunları dile getirdi: “Çevrenin kirlenmemesi ve ambalaj atıklarının daha düzenli depolanması için marketlere kafesler dağıttık. Özellikle marketler ambalaj atıklarını kafeslerde biriktirecek. Protokol imzaladığımız Keşanlı lisanslı firma olan Orhunlar Kağıt, Hurda, Plastik, Ambalaj Sanayi Ltd. Şti. tarafından pazartesi ve cuma günleri ambalaj atıklarını depolandıkları yerden yeni sıkıştırmalı kamyon ile alınmaya başlandı. Böylece daha düzenli toplama işi gerçekleştiriliyor. Ambalaj atıklarının toplanması ile ilgili yönetmelik gereği ambalaj atıklarının gelişigüzel atılması kesinlikle yasak.”

Kurallara uymayan ambalaj atık üreticilerinin uyarılacağını ve tekrarı halinde de cezai işlem başlatılacağını belirten müdürlük yetkilileri, şunları aktardı: “Ambalaj atıkları üreticileri, başta marketler olmak üzere yönetmelik gereği ürettiği atığı aynı zamanda stoklaması da gerekiyor. Biz de Keşan Belediyesi olarak marketlere ve vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla protokol yaptığımız firma ile kafesler yaptırdık. Fiziki koşulları uygun olan satış noktalarının uygun yerlerine kafesler konuldu. Bu ilçe hepimizin. Vatandaşlarımız da kurum ve kuruluşlar da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorunda. Hep birlikte amacımız temiz bir çevre temiz bir Keşan yaratmak ve yaratılan temiz çevreyi korumak olmalı.” 

Müdürlük yetkilileri şu bilgileri paylaştı: “Ambalaj atıklarınızı, ambalaj atığı toplama kafeslerinde düzenli olarak biriktiriniz. Ambalaj atıklarınız haftada 2 defa olmak üzere pazartesi ve Cuma günleri belediyemiz tarafından alınacaktır. Atıklarınız toplama gününden önce fazla miktarda biriktiyse 0 284 714 11 85 numaralı telefondan bize bildiriniz. Ambalaj atıklarınızı kesinlikle çöp konteynerlerine atmayınız ve uygun bir alanda stokta bekletiniz. Ambalaj atıkları toplama noktasına, ambalaj atığı (karton-kağıt, plastik, metal haricinde çöp, yanıcı madde, yabancı madde vb. türde atıklarınızı atmayınız aksi takdirde Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü ekiplerince hakkınızda cezai işlem uygulanacaktır. Ambalaj atık türlerinden olan cam atıklarınızı ambalaj atıkları toplama kafeslerine atmayınız. Cam atıklarınızı Belediyemiz tarafından ilçemizde belirli noktalara bırakılan cam kumbaralarına (yeşil beyaz renkli) atınız. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin 5. Maddesi (d) bendi gereğince hükmü yer almaktadır. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin 13. Madde 1. Fıkrası gereği; satış noktaları (marketler), ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak amacıyla, satış noktalarında tüketicilerin rahatlıkla görebilecekleri yerlerde, tüketicilerin bilgilendirilmesi, atıkların ayrı toplanması ve türlerine göre tasnifinin sağlanması için ambalaj atığı toplama noktaları oluşturmakla, fiziki koşullarından dolayı ambalaj atıkları toplama kafesi temin edemediğimiz satış noktaları (marketler), ilgili yönetmelik hükümleri gereğince ambalaj atıkları toplama noktalarını kendi imkanlarıyla oluşturmakla yükümlüdür. 1 ton toplanacak kağıt atık ile 17 adet yetişkin ağacın kesilmesini engellemek mümkün.”