Keşan'da bunu gerçekleştirecek güçlü bir alt yapı ve önemli potansiyel bulunmaktadır. İhtiyacımız olan yön verici organizasyondur. Kızımla birlikte oluşturduğumuz projeyi sizlerle paylaşıyoruz...

Oturduğum evin karşısındaki yolun kenarına, yıllar önce 6 Mayıs’ta, üç fidan diktim. Biri kırmızı erik, diğeri yerli ıhlamur, biraz da kuytu olan yere de zeytin ektim. Her üçü de meyvelerini insanlara sunmaktadır. Arzu eden çocuklar toplar yer diye düşünüyordum.

Ancak, orada yürüyüşe çıkan farklı kesim ve yaşlardaki insanlarımızın daha çok ilgi alanına girdiğini, toplayıp gülüşerek yollarına devam ettiklerini, evin camından keyif duyarak izledim. Bunları zaman zaman gözlemleyip, yaşayınca, bir fikir oluşuverdi belleğimde...

Keşan Belediyesi, özellikle yürüyüş yolu kenarlarına ve Keşan’ın uygun müsait olan tüm alanlarına, meyve vermeyen çiçek dahi açmayan yüksek maliyetli ithal fidanlar ekmek yerine, yöresel-bölgesel uyumlu meyve ağaçları-fidanları ekmelidir.

Yöremizde rahatça yetişen kokusundan ve meyvelerinden yararlanacağımız bu "bolluğun ve bereketin simgelerini", Keşan'ın çocuklarına, gençlerine ve tüm halka sunmalıyız.

O meyve ağaçlarının "herkese ait olduğu" bilinciyle, arzu edenin ihtiyacı olanın toplayıp yiyebileceği, "kendisinin" meyve ağaçlarını koruma sorumluluğunu da duyarak, bugün kendisi yararlanarak, yarınlara taşıma bilinci de zaman içinde gelişecektir. Pratikte uygulamadan, teorik olarak ön şartlı davranarak karşı çıkmak gerçekçi değil, kolaycı bir anlayıştır.

"Kendi fidanını kendin ek" kampanyasını başlatarak, Belediye'nin önceden hazırladığı yerlere, arzu eden Keşanlılar isteyen kendi fidanını alıp getirerek, kendi elleriyle ekip, isterse manevi sahiplenmesini yapıp mini bir yazıda asarak, bu dünyada "dikili ağacım var" diyenlerin sayısı da çoğalmış olacaktır.

Belediye, bir adım daha ileriye atarak açıyı genişletip, Ziraat Teknisyenliği ile birlikte eş güdüm içinde, Keşan'ın çevresinde bulunan, aşılarak meyve yapılacağı tespit edilen muhtelif ağaçlar aşılanarak, halkın yararına sunulmalıdır.

Keşan'ın geçiş ve giriş noktalarına "görünen yüzlerine" de meyve fidanı ekilip, peyzaj düzenlemesi yapılarak, Keşan'ı adeta "meyve bahçesi içinde yer alan şehir",görsel algısını oluşturabiliriz.

Bu projenin gerçekleştiğini bir an için hayal edin, gözünüzde canlandırın... Genel olarak eğitimli, çağdaş insanlardan oluşan Keşan halkının hakkettiği bir atmosfer, ortam oluşacak ve hep birlikte bunun keyfini çıkaracağız.

Bir süreden bu yana çevre ilçelerden geriye düşen, çekim gücü giderek azalan, genel olarak siyasi partilerinde il düzeyindeki etki güçlerinin zayıfladığı bir süreci yaşıyoruz.

Keşan birçok açıdan belirleyici, etkileyici faktör olmaktan uzaklaşmıştır.

Belediye başkanı ve meclis üyeleri, özellikle Ticaret Sanayi Odası Başkan ve Yöneticileri diğer odaların başkan ve yönetimleri, partilerin başkan ve yönetimleri proje üretiminde büyük etken olabilecek yüksek okullar, yerel gazeteler, mimar-mühendis odaları, kent konseyi Keşan'ın bu geriye düşmesinde, kimlerin ne kadar sorumluluğu-sorumsuzluğu var? Bunun hesabında olmayarak yönetsel, siyasi beklenti ve kaygılardan uzak, bir kurum yada kuruluşun programlayıp çağırısıyla herkese açık seri toplantıları hayata geçirerek, "Keşan halkında heyecan yaratacak Keşan'ı tekrar cazibe, çekim gücü haline dönüştürecek" her türden projelerin, çılgın projelerde dahil olmak üzere birlikte tartışarak, uygulama programına dönüştürülmelidir.

Ekmeğini yiyip, suyunu içtiğimiz, para kazanıp yaşamımızı sürdürdüğümüz, müthiş bir noktada konumlanmış şehrimiz için burada yaşayan tüm yurttaşlarımız omuzlarında bu sorumluluğu taşımaktadır.