CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Kanışkan, geçen hafta Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve İlçe Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şenol Yalı’yla, katıldıkları, Ankara’da gerçekleştirilen Kent Konseyi Toplantısı hakkında bilgi verdi.

Konuyla ilgili olarak dün, CHP Keşan İlçe Başkanlığı’nda gerçekleştirilen ve saat 14.00’te başlayan basın toplantısında konuşan Kanışkan şunları söyledi: “14 Haziran 2013 günü Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi toplantı salonunda düzenlenen Türkiye Kent Konseyi Toplantısı’na Belediye Başkanımız Mehmet Özcan ve İlçe Başkan Yardımcımız Şenol Yalı ile katıldık.  Çeşitli şehirlerden gelen il, ilçe başkanı, yönetim kurulu üyeleri, belediye başkanları, partili kent konseyi başkanları, partili muhtarların katılımıyla bini geçkin katılımcıyla CHP Genel Merkezi’nde, kent yönetiminde katılımcılığın en somut araçlarından birisi olan kent konseyleri olgusu, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu önemli gündem içerisinde değerlendirildi.

Genel Başkan Yardımcımız Sayın Gökhan Günaydın ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarının ardından toplantı, çeşitli katılımcıların sunumlarıyla devam etti.

Dünya üzerinde doğrudan demokrasi, yerini temsili demokrasi uygulamasına bıraktıktan sonra, yani gerek yerelde gerekse genelde milletin iradesini alarak seçilenler bir sonraki seçime kadar o iradeyi temsilen iş ve işlemlerini yürütmeye başladıktan sonra bir soru tartışılır oldu.  Asıl iradenin kimde olduğu sorusu. Halkta mı, yetki verilende mi? Karar ve yetkinin halk tarafından yönetilenle birlikte paylaşılması esasını temsil eden kent konseylerinin hayata daha etkin geçmesi üzerine görüşleri dinledik.”

“TOPLUMUN HAKLI DEMOKRATİK TALEPLERİ GÖZARDI EDİLMEYECEKTİR”

Sözlerinin devamında, toplantının yararlı geçtiğine değinen Ufuk Kanışkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Genel merkezimizde çeşitli görüşmeler yapma fırsatı da buldum. Bulunduğumuz noktada Gezi Parkı talepleri ve direnişi sonrasında verilen mesaj  toplumun haklı, demokratik taleplerinin göz ardı edilemeyeceğidir. Sonuç artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağıdır. Bunu anlayanlar anlayacak, anlamayanlar gidecek. Artık hiç kimse 1900’lerin başındaki çoğunlukçu demokrasi anlayışını Türkiye’ye dayatamayacak. Türkiye bugün 10 yıllık AKP iktidarının siyaset anlayışının sonuçlarını yaşıyor. Bu konudaki davranış biçimi AKP nin en üst düzey temsilcisinden tabanına kadar değişmeksizin sürüyor. Bu öfke, bu şiddet, bu hoşgörüsüzlük , benim gibi düşünmüyorsa teröristtir anlayışı, olumsuzlukların bir bir yaşanmasına neden olan anlayıştır.”  

“KENDİ VATANDAŞINA HAKARET VE TEHDİTLER SAVURANLAR BUNUN HESABINI SANDIKTA VERİR”

Demokrasi açısından pek çok konuda olduğu gibi Türkiye’de de durumun ciddi anlamda kötüleştiğine dikkat çeken Kanışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her gün biber gazı ve tazyikli sularla barışçıl göstericiler dağıtılıyor. Onlarca vatandaş gözaltına alınıyor. Tüm bunlar bir parkın yıkılmasını önlemek için yapılan bir oturma eylemiyle başladı. Bu son yıllarda devletin göstericilere yönelik yürüttüğü en korkunç saldırılardan biri ve Türkiye hükümetinin kendi vatandaşlarını bastırma hevesinin korkutucu bir örneği haline dönüştü. Ne ilginçtir ki ülkemiz için sorumlu davranması, vatandaşını kollaması, özgürce düşüncesini söylemek isteyenlere imkân sağlaması gerekenler; sokakta kavga çıkaran, restleşen, intikam almak isteyen bir ruh hali içinde vatandaşına hasmı gibi davranmayı tercih ediyor. Bu ülke hepimizin; doğmamış bebeklerin, fikrini beğenmediğimiz, fikrine katılmadığımız ya da aynı fikri paylaştıklarımızın. Sağduyunun zerresini barındırmayan, bu milleti kendi çıkarları için ateşe atmaktan, ülkeyi yakmaktan çekinmeyenlere karşı gücünüz haklılığınızdır. Barışa, özgürlüğe ve ifade hürriyetine inanmışlığınızdır.  Bu nedenlerle vatandaşın demokratik haklarını kullandığı, şiddet içermeyen gösterilerin demokrasiye inanan herkes tarafından destekleneceği açıktır. Kimse sıktığı yumruğuyla bir başkasının elini sıkamaz. Kendi vatandaşına hakaret ve tehditler savuranlar bunun hesabını sandıkta verir.”

BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI

Ufuk Kanışkan açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin; “yerel yönetimlerle ilgili bu toplantıda belediye başkanlığı aday adaylıkları görüşüldü mü?” şeklindeki sorusunu cevaplandıran Kanışkan, toplantının gündeminin kent konseyleri olduğunu söyledi.