BÜLENT SAYLAM

29 Nisan 2019 tarihli “Gıda OSB’de ÇED süreci başladı” haberimizde Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılması planlanan Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi ile ilgili ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) sürecinin başladığını duyurmuş; 26 Nisan 2019 tarihinde Edirne Çevre İl Müdürlüğünün internet sitesinden ÇED başvuru dosyasını yayımladığını aktarmıştık. Ancak duyuruda ÇED halkın katılımı toplantısının 17 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirileceği bildirilirken yeri ve zamanı hakkında bir bilgi verilmemişti.

ÇED raporunu hazırlayan ETC Çevre Tek. Arıtma Sist. İnşaat Bilgisayar Danışmanlık Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. toplantı tarihi, yeri ve zamanı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre; ÇED “Halkın Katılımı Toplantısı” 17 Mayıs 2019 Cuma günü Paşayiğit Mahallesi, Yiğitbey Bulvarı, 72/B, Bina No:10, Keşan/EDİRNE adresinde saat 11.00’de başlayacak.

GIDA İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ PROJESİ HAKKINDA

3 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan tarımsal sektörün yer alacağı Gıda OSB ile 5 bin istihdamın gerçekleşmesi bekleniyor. ÇED dosyasında verilen bilgiye göre Paşayiğit Mahallesi, 3560 No’lu Ve 3561 No’lu Parseller içinde yapılacak olan projenin bedeli 35.500.000,00 TL. Keşan TSO tarafından yapılması planlanan projenin gerçekleştirilmesindeki temel amaç, öncelikli olarak bölgede bulunan tarımsal ürün potansiyelini kısmen de olsa bir çatı altında toplamak, modern bir tarımsal ürün işleme anlayışı ile tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlenmesini ve ekonomiye kazandırılmasını sağlamak.

Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yer seçimi için dönemin T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’ne 29 Nisan 2015 tarihinde Yer Seçimi Komisyonu’a başvuru yapıldı. 21 Mayıs 2015 tarihinde Paşayiğit Mahallesi ve Çobançeşmesi Köyü arasındaki 2446 No’lu Parsel’in tamamı ile 2447 No’lu parselin bir kısmından oluşan yaklaşık 144,2 ha büyüklüğündeki alan Keşan Gıda İhtisas OSB yeri olarak incelenmişti. 14 Eylül 2019 tarihinde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na giden kurum görüşleri doğrultusunda sınırları yeniden belirlenen yaklaşık 142,44 ha büyüklüğündeki alan Keşan Gıda İhtisas OSB Yeri olarak uygun görülmüştü.