BÜLENT SAYLAM

Edirne Çevre İl Müdürlüğü internet sitesinden ÇED başvuru dosyasını duyurdu. Duyuruda ÇED halkın katılımı toplantısının17 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirileceği bildirilirken yeri ve zamanı hakkında bir bilgi verilmedi.

Keşan’a bağlı Paşayiğit mahallesinde Keşan TSO (Ticaret Ve Sanayi Odası) tarafından yapılması planlanan Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi ile ilgili ÇED sürecinin başlatılması ile OSB’de son noktaya gelinmiş oldu. ÇED dosyasının internet sitesinden yayınlanması ile birlikte ÇED Başvuru Dosyasını incelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya EDİRNE Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecekler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilecek. 

3 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan tarımsal sektörün yer alacağı Gıda OSB ile 5 bin istihdamın gerçekleşmesi bekleniyor.  

PROJE BEDELİ 35.5 MİLYON TL

ÇED dosyasında verilen bilgiye göre Paşayiğit Mahallesi, 3560 No’lu Ve 3561 No’lu Parseller içinde yapılacak olan projenin bedeli 35.500.000,00 TL. Keşan TSO tarafından yapılması planlanan projenin gerçekleştirilmesindeki temel amaç, öncelikli olarak bölgede bulunan tarımsal ürün potansiyelini kısmen de olsa bir çatı altında toplamak, modern bir tarımsal ürün işleme anlayışı ile tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlenmesini ve ekonomiye kazandırılmasını sağlamak. Ayrıca; kaynakların etkin kullanımı ilkesi çerçevesinde, ekonomik, sosyal, çevresel ve uluslararası gelişmeler boyutunu bütün olarak ele alan rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir gıda sanayi sektörünün oluşturulması hedeflenmiş.  

2015 TARİHİNDE YER SEÇİMİ İSTENMİŞTİ

Projenin ÇED sürecinin başlamasına kadar geçen süreç ise şöyle gelişti. Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yer seçimi için dönemin T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’ne 29 Nisan 2015 tarihinde Yer Seçimi Komisyonu’a başvuru yapıldı. 21 Mayıs 2015 tarihinde Paşayiğit Mahallesi ve Çobançeşmesi Köyü arasındaki 2446 No’lu Parsel’in tamamı ile 2447 No’lu parselin bir kısmından oluşan yaklaşık 144,2 ha büyüklüğündeki alan Keşan Gıda İhtisas OSB yeri olarak incelendi. 14 Eylül 2019 tarihinde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na giden kurum görüşleri doğrultusunda sınırları yeniden belirlenen yaklaşık 142,44 ha büyüklüğündeki alan Keşan Gıda İhtisas OSB Yeri olarak uygun görüldü. 

HANGİ FAALİYET ALANLARI OLACAK?

Edirne İli ve çevresinde gıda yatırımı yapmak isteyen işletmelerin hizmetine sunulacak projede Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, gıda sanayi sektöründe faaliyet gösteren; 

ï Süt ve Süt Ürünleri Üretim ve İşleme Tesisleri, 

ï Et ve Et Ürünleri Üretim ve İşleme Tesisleri, 

ï Deniz Ürünleri İşleme, Paketleme ve Şoklama Tesisleri, 

ï Yaş/Kuru Sebze ve Meyve İşleme Tesisleri, 

ï Soğuk Hava Depoları ve Şoklama Tesisleri, 

Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı diğer gıda sanayi ve alt sektörleri ise şöyle yer alması planlanıyor

ï Tahıl, Bakliyat ve Yem Tesisleri, 

ï Çeltik İşleme Tesisleri, 

ï Bitkisel Sıvı ve Katı Yağ Üretim Tesisleri, 

ï Dondurma Üretim Tesisleri, 

ï Un Üretim Tesisleri, 

ï Pasta ve Unlu Mamul Üretim Tesisleri, 

ï Bisküvi, Çikolata, Reçel ve Şekerleme Tesisleri, 

ï Hazır Gıda, Konserve, Salamura ve Turşu Üretimi Tesisleri, 

ï Kuruyemiş İşleme Tesisleri, 

ï Toplu Yemek (Catering) Üretimi, 

ï Gıda Ambalaj ve Paketleme Tesisleri, 

ï Tarım Makineleri ve Gıda İşleme Makineleri Üretim Tesisi, 

Dosyada Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alması planlanan sektörler, imar ve parselasyon planları, yol, içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon, elektrik hattı ve atıksu arıtma tesisi ile ilgili detaylı bilgiler hazırlanacak olan ÇED Raporu’nda sunulacak. Projenin Ömrü Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin inşaat çalışmalarının 3 yıl içerisinde tamamlanarak işletme aşamasına geçilmesi planlanıyor.

5 BİN İSTİHDAM PLANLANIYOR

Projenin işletme aşamasında, teknolojik gelişmelerin sürekli takip edilerek uygulanacak olması, ihtisas sanayi bölgesi olması, istihdam sağlaması ve ülke ekonomisine olumlu katkısı olacağı göz önüne alındığında 50 yıl olarak belirlenen işletme süresinin daha da fazla olması öngörülüyor. 

Çalışacak Personel Sayısı Projenin inşaat aşamasında 70 personelin; işletme aşamasında ise yaklaşık 5.000 personelin istihdam etmesi planlanıyor. Keşan’da kurulacak Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile öncelikli olarak bölgede bulunan tarımsal ürün potansiyeli kısmen de olsa bir çatı altında toplanacak, modern bir tarımsal ürün işleme anlayışı ile tarımsal ve hayvansal ürünler işlenecek ve ekonomiye kazandırılması sağlanacak. 

OSB’LERDE HEDEFLENEN MADDELER

Trakya Bölgesi’nde 13 tanesi Tekirdağ’da, 4 tanesi Kırklareli’nde ve 1 tanesi Edirne’de olmak üzere toplam 18 tane Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’lerde hedeflenen maddeler şunlar:

ï Sanayinin disipline edilmesi, 

ï Şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması, 

ï Birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program dahilinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kar artışının sağlanması, 

ï Sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması, 

ï Tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi, 

ï Sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması, 

ï Müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi, bölgelerin devlet gözetiminde, kendi organlarınca yönetiminin sağlanması.

Gıda OSB’de ÇED süreci başladıGıda OSB’de ÇED süreci başladı

Gıda OSB’de ÇED süreci başladıGıda OSB’de ÇED süreci başladı