İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin,  geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bölgemizin üretim ve pazarlama imkanlarının zenginliğine dikkat çekti.

BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ

Keşan ve İpsala’nın artık et-tırnak gibi olduğunu ve birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Girgin, “Bölge insanı olarak hepimiz birbirimize bağlıyız. Sanayi mi, tarım mı tartışmalarının anlamı yok. İkisi birbirine kaynamış durumda. Bölgemizde tarıma dayalı sanayiye ağırlık verilmeli. Un fabrikamız çeltik fabrikalarımız var. Çeltikte ana ürün İpsala’da olduğu için birçok çeltik fabrikası kuruldu. Bunun işlemesi burada yapılacak. Şu anda biz bölge olarak Türkiye’nin çeltik ihtiyacının  %60’ını üretiyoruz. Bu hiç de az bir rakam değil. Ben çeltik fabrikası kuracaksam yeri burası olacak.” dedi.

“KONUŞANLAR YAPMAZ, YAPANLAR KONUŞMAZ”

Hazmedere Barajı’nın tamamlanmasının ardından bölgemizde her bakımdan değişiklikler yaşanacağını, sıcaklığın 2-3 derece yükselmesi nedeniyle iklimin değişeceğini ve arazide su kullanımını öğreneceğimizi de kaydeden İbrahim Girgin, “Bu barajımız kullanıma açıldıktan sonra burada farklı bir şeyler oluşacak. Bir dönem domates ektim. Toptancılara neden bölgeye gelmediklerini sordum. Geldiklerinde 1 gün kamyonu doldurabildiklerini söylediler. İstanbul’daki toptancılar kim süreklilik sağlıyorsa o bölgeye yöneliyor. Seracılık bölgemizde yok. Birileri yapacak biz izleyeceğiz ondan sonra ders alacağız. Her tarafta seracılık yapabiliriz. Domateste dönüm başında 40 ton alanlar olduğunu duydum. Pazarda da fiyatları görüyoruz. İstanbul bize 2 saat uzaklıkta. Tarladan sofraya. Antalya’dan ürün bir gün sonra gelecek. Nakliye masrafı da cepte, biz kahve köşelerinde konuşmayacağız yapacağız. Konuşanlar yapmaz, yapanlar konuşmaz. Dünyanın en güzel yerinde yaşıyoruz. Etrafımız su kaynakları ile çevrili. Dünyanın merkezlerine ve birçok ülkeden büyük nüfusu bulunan İstanbul’a 2 saat uzaklıktayız.  Bunun kıymetini bilmeliyiz. Zenginliğin ortasında duruyoruz.” şeklinde konuştu.

AV TURİZMİ GELİŞMELİ

İpsala ve özellikle Yenikarpuzlu Beldesi’nde son yıllarda av turizminin gelişme gösterdiğine de dikkat çeken Girgin açıklamasını şöyle tamamladı: “Enez-İpsala yolunun bitmesi bu bölgemize de apayrı bir değer katacak. Bu saha avcılık turizminin merkezi olabilir. Daha şimdiden Yenikarpuzlu’da av rehberliği yaparak evine ekmek götüren bazı vatandaşlarımız var. Bu konuyu daha ciddi bir şekilde ele alarak, bölgemize daha çok ekonomik değer katar hale getirebiliriz.”