Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve  Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından düzenlenen Girişimcilik Kursu dün düzenlenen basın toplantısı ile başladı.

Saat 10.00’da Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)’nda başlayan toplantıya, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, KOSGEB Edirne Merkez Müdürü Selim Serkan Ercan, Edirne Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Emre Atılgan, KOSGEB Keşan Temsilcisi Seda Havale ve kursiyerler katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Helvacıoğlu, Trakya’da girişimcilik kursundan en çok sonuç alan bölgenin Keşan olduğunun altını çizdi.

KURS SERÜVENİMİZ BU YIL DA DEVAM EDECEK

 Helvacıoğlu şöyle konuştu: “Girişimcilik kursunu başlatmak üzere bugün buradayız. 30 kişilik bir grup olarak, Keşan’daki beraberliğimizi sağlama adına KOSGEB ve ABİGEM ailesine teşekkür ediyorum. Girişimcilik neticesinde istihdam ve üretim sağlayan herkese bu süreçte başarılar diliyorum. Keşan TSO’nun ev sahipliğinde yapılan ve yaklaşık 500 kişiyi aşan kurs serüvenimiz bu yıl da devam edecek. Bugünkü tablo, farklı bir tablo sadece, işi olmayanlar değil; işini geliştirenlerle de beraber olacağımız bir fotoğraf var bugün burada.  Bu bizi daha da memnun ediyor. Konseptin değişmesi, formatın değişmesinin bölgemizdeki girişimci ruhu bir kat daha artırdığını görüyoruz.

GİRİŞİMCİLİK KURSUNDAN EN ÇOK SONUÇ ALAN YER KEŞAN

KOSGEB ve Kalkınma Ajansı’nın 45 yıldır birlikte yapmış olduğu bu çalışmanın bundan sonraki faydalarını ciddi anlamda görmeye başladık. Trakya’da girişimcilik kursundan en çok sonuç alan bölge Keşan’dır. Bölgemizin tek eksiği sermayenin ve pazarın boşluğunu iyi değerlendirmek olduğunu düşünüyorum.

KEŞAN HALKI GİRİŞİMCİLİĞİ ANLADI

Keşan’daki bu girişimcilik sermayesini bölgemizde artıya çevirmemiz gerekiyor. Ancak, el yordamıyla dükkan açmak, babadan gelen yöntemlerle iş yeri açma yöntemi artık bitti. Ya beraber olacağız bu kurstan sonra ya da ortaklıklar kuracağız. Yeni dünya düzenine ayak uyduracağız ya da yok olup gideceğiz. Bugün burada, iş bulmak için değil; işinizi geliştirmek için veya bir iş kurmak için varsınız. Artık, girişimciliği Keşan halkı anlamış.”

 

Helvacıoğlu’nun ardından konuşan Edirne Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Emre Atılgan, kursun açılması ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 ERCAN: İŞ BULMAK İÇİN DEĞİL, İŞ KURMAK İÇİN BURADASINIZ

Toplantıda son olarak KOSGEB Edirne Merkez Müdürü Selim Serkan Ercan, söz aldı.

Ercan, şunları söyledi: “İş bulmak için değil; iş kurmak için burada bulunuyorsunuz. Bu süreçte gerçekten çok zorluklarla karşılaşacaksınız. İşinizi kurduktan sonra da ama burada önemli olan yılmamanız. Zaten siz bu azmi mülakatlara gelerek gösterdiniz. İşinizi kuracaksınız eğitim sonrasında aynı cesaretinizi hiçbir şekilde kaybetmeden devam ettirmeniz lazım.

ÜLKEMİZİN HEDEFLERİ VAR

Bu yolda çok engellerle de karşılaşacaksınız. Zorluklarla da karşılaşacaksınız ama pes etmeyin. Ülkemizin,  Cumhuriyetin 100. yılında bir hedefi var. Türkiye, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak istiyor. Bunun için de en önemli şey, en önemli lokomotif yeni girişimciler. Girişimcilik ruhunun genişletilmesi. Yeni kurulacak işletmelerin istihdam yaratmaları, katma değer yaratmaları en önemli şey. Sizler bu hedef için aslında öncülersiniz Türkiye için.

HEP YANINIZDA OLACAĞIZ

Eğitimin tamamlanmasının ardından biz KOSGEB tarafından işletmenizi kurmanız halinde yararlanacağınız girişimcilik desteğinin yanı sıra; KOSGEB olarak, bu yolda hep yanınızda olacağız. Diğer destek programlarından da hep faydalanabileceksiniz. Bu açıdan her zaman yanınızdayız bunu bilmenizi isteriz. Burada Keşan TSO bünyesinde KOSGEB temsilciniz aktif bir şekilde hizmet vermekte.

BİZİ ÇOK MUTLU EDEN RAKAMLARIMIZ VAR

 Edirne KOSGEB Müdürlüğü olarak da her zaman yanınızdayız. Edirne ile alakalı ve Keşan’la ilgili bir takım istatistikler çıkardım bu girişimcilik eğitimlerine ilişkin. Türkiye genelinde bu eğitimi aldıktan sonra işini kuranların oranı %5 ile %6 arasında değişirken bu oran Edirne’de ve Keşan’da %14-%15’lere yaklaşmış durumda. Bu bizi çok mutlu ediyor. İnşallah eğitim sayısı artırılır,  katılımcı sayısı, işini kuran da artırılır. Bizi mutlu eden bir diğer konu da Edirne ve Keşan’daki kadın girişimci oranı. Türkiye ortalaması %46 iken burada %76 gibi bir rakamla karşı karşıyayız. Kadınların aktif olarak iş gücüne katımlıları en önemsediğimiz konulardan biri. Bu eğitim sonucunda da siz çok başarılı, katma değer yaratan, istihdam yaratan ve bu bölgeye fayda getirecek işletmeler kurarsınız.  Bunu da hem bizim desteğimizle hem kendi çabalarınızla devam ettirirsiniz.”

Konuşmaların ardından Atılgan ve Ercan tarafından kursa katılanlara seminer verildi.