MURAT ARKAN

Keşan’da tahin, pekmez, helva üretimi yapan Gölemen Helvacısı İşletme Sahibi Faruk Gölemen, ailesinin 70-80 yıldır bu meslekte üretim yaptıklarını söyledi. Gölemen, kışın özellikle tüketimi artan tahin- pekmez ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi: “Ürünlerimiz arasında yer alan üzüm pekmezi, bizim için hem üretim hem de çok uzun yıllardır satışını yaptığımız bu konuda uzmanlaştığımız bir alan. Keşanlı vatandaşlarımızın üzüm pekmezi tüketmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Biz, insan sağlığına faydalı olduğu için satışına devam etmekteyiz. Pekmez Osmanlı zamanından bu yana, ülkemize has ve doğal bir lezzettir.”

ÇOCUKLARIMIZA PEKMEZ YEDİRELİM

Özellikle çocuklar tarafından pekmez tüketimine özen gösterilmesine dikkat çeken Gölemen “Kış aylarında çocuklarımızın soğuktan kaynaklanan hastalıklara çabuk yakalanıyorlar. Şimdi ki çocuklarda ve gençlerde özellikle kansızlığa da iyi geldiğini zaten uzmanlarda söylüyor. Özellikle bebek ve çocukların, hamile ve emziren annelerin de tüketmesi gerekiyor. Bu güzel tadı çocuklarımız tarafından tüketilmesine özen gösterelim. Çocuklarımız pekmezi sevmiyor ise pekmezle farklı tatlar hazırlayarak çocuklarına pekmezi sevdirebilirler. Pekmez yaz aylarında su ile karıştırılıp şerbet yapılabilir.” dedi.

ÜZÜM PEKMEZİ GRİBAL ENFEKSİYONLARI ÖNLER, VÜCUDU DİRİ TUTAR

Üzüm pekmezinin özellikle insan vücuduna yararlarından bahseden GölemenÜzüm pekmezi antioksidan özelliği de gösteriyor. Vücudun dinç ve zinde olmasını da sağlayan üzüm pekmezi, kış aylarında özellikle tüketilirse gribal enfeksiyonların önlenmesinde de önem arz ediyor, Soğuğa karşı vücut direncini arttırır, kolesterole iyi gelir, günlük olarak kalsiyum, demir ve potasyum ihtiyacınızı da giderir. Şifa kaynağı olan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline gelen üzüm pekmezi, cildin de ayrıca taze ve temiz bir görünüm almasını sağlıyor, kansere yakalanma riskini azaltıyor.” dedi.

PEKMEZDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

İyi bir pekmezin özelliklerine değinen Gölemen sözlerini şu şekilde tamamladı: “Üzüm pekmezinin kendine has kokusu, rengi ve tadı olmalı, yanık tadı olmamalı, yabancı koku bulunmamalıdır. Pekmezin görünüşü kendine has, tortusuz ve şekerlenmemiş olması gerekiyor.”