Keşan Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Nergis Karaağaçlı, dün yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen “Gönül Elçisi” ve “Koruyucu Aile” projeleri hakkında bilgi verdi.

TOPLUMSAL KALKINMAYA KATKI SAĞLAYACAK

“Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”nin, toplumda “Gönüllülük” kavramına yönelik farkındalık geliştirmek, gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayarak insan kaynağı ihtiyacını güçlendirmek üzere hayata geçirildiğini söyleyen Karaağaçlı, projenin; koruyucu aile, kaliteli yaşlanma ve kuşaklar arası uyum, engelli hizmetlerine erişim, aile ve yoksulluk, kadın ve güçlenme aşamaları olduğunu kaydetti.

AMAÇ, YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK

“Gönül Elçisi” nin  tanımını yapan Karaağaçlı şunları söyledi:“ Özgür iradeyle ve dayanışma ruhu içinde, herhangi bir maddi karşılık beklemeksizin sahip olduğu deneyim, beceri ve kaynakları toplumun dezavantajlı gruplarından önceliği bulunan kadın, çocuk, yaşlı, özürlü, gazi ve şehit aileleri ve diğer nüfus gruplarının yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik olarak kullanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın vermiş olduğu kurumsal hizmetlere ve çalışmalara katkı sağlayan kişidir. Gönül Elçisi Projesi’nde koruyucu aile hizmetine öncelik verilmektedir.”  

Sözlerini “Koruyucu Aile” ile  ilgili bilgiler vererek sürdüren Karaağaçlı,“Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızı, kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir” diye konuştu.

ÇOCUKLARA YARDIM EDEBİLMENİN BİR YOLU

Karaağaçlı, çocukların; yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde, sağlıklı bireyler olabildiklerinin bilimsel olarak kanıtlandığını da söyledi. Anne ve babaların, çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek için çaba harcamak istediğinden kuşku duyulamayacağını belirten Nergis Karaağaçlı, şöyle konuştu: “Bazı aileler, zihinsel, bedensel veya psikolojik sorunları ya da ekonomik yetersizlikleri, boşanma, ölüm gibi sosyal sorunları nedeniyle bütünlerini devam ettiremeyip çocuklarının gereksinimlerini karşılayamaz. Böyle durumlarda, çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanmasıdır. Bu nedenle, tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli, ülkemizde de olduğu gibi koruyucu aile bakımıdır. Koruyucu aile hizmetindeki amaç, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi örselemeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır.”

Koruyucu aile yanına yerleştirilebilen, korunan ve tehlikeli ortamlardan uzak tutulan her çocuğun, herkesin sevinci ve başarısı olduğunu da ifade eden Karaağaçlı, hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, mevzuattaki şartları taşıyan herkesin koruyucu aile olabileceğini kaydetti.

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

Koruyucu aile olabilmenin şartları hakkında da bilgiler veren Nergis Karaağaçlı şunları söyledi: “TC vatandaşı olmak, sürekli Türkiye’de ikamet ediyor olmak, 25-65 yaşları arası olmak, düzenli gelire sahip olmak ve çocuğun öz annesi-babası ya da vasisi olmamak gerekiyor. Evli ya da bekar, çocuklu ya da çocuksuz herkes, koruyucu aile olmak için ikamet ettiği ilde bulunan il müdürlükleri veya ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunabilir. Başvuru yapmak isteyenler, eşleri ile birlikte başvurmalı. Özellikle, çocuğun yakın çevresindeki akrabalar, komşular ya da aile dostları tercih edilmektedir. Akrabaların koruyucu aile olmak istemesi halinde yapılacak sosyal inceleme sonucuna göre yaş ve eğitim koşulları değerlendirilmektedir.”

 

 

 KEŞAN’DA BİR TANE BİLE YOK

 

Karaağaçlı, koruyucu aile adayı olan eşlerin yaş değerlendirmesine tabi tutulduğu bilgisini de vererek, Edirne’de 5 adet koruyucu aile bulunduğunu, Keşan’da ise henüz koruyucu aile bulunmadığını kaydederken, Gönül Elçisi Projesi kapsamında Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne 9 başvuru yapıldığını sözlerine ekledi.