Yazıhane işletmecileri, Keşan’da A1 Yetki belgesiyle

tekil yolcu taşımacılığı yapıldığını iddia ediyor

 

“Grup taşımacılığı adı altında

haksız kazanç sağlanıyor”

 

 

Keşan Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde faaliyet gösteren otobüs işletmecileri, A1 taşımacılık belgesi olan araçların yasalarda belirtildiği şekilde “grup taşımacılığı” değil, tekil yolcu taşımacılığı yaptığını, yetkililerin bu duruma artık demeleri gerektiğini ifade ederek, önlem alınmazsa konuyla ilgili yakın zamanda büyük çaplı protesto eylemi yapacaklarını ve gerekirse sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

USULSÜZLÜK YAPIYORLAR

A1 taşımacılık yetki belgesi  sahibi olan araçların, yeni düzenleme ile usul ve çalışma esaslarının bakanlık tarafından belirlendiğini, 9 kişiye kadar tescil edilmiş araçlara sadece grup yolcu taşımak için bu belgenin verildiğini ifade eden otobüs işletmecileri, “Ancak bu araçlar Keşan’da alenen reklam afişleri, el ilanları ve pankartlar asarak, Keşan’dan Çorlu’ya, Keşan’dan Silivri ve İstanbul’a, Keşan’dan Edirne’ye ve Gelibolu’ya hâlâ tekil yolcu taşıyorlar. Bu araçlara bakanlık yaptığı son düzenleme ile sadece Grup Taşımacılığı yapmalarını öngördü. Fakat iki yolcuyu diğer gelen iki yolcu ile birleştirip grupmuş gibi göstererek tek bir yolcu adına düzenledikleri fatura ile Keşan Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden çıkış yapıyorlar.  Usulsüzlük yaparak haksız kazanç sağlayarak diğer otobüs işletmelerinin haklarına tecavüz ediyorlar. Yetkililer de nedense buna göz yumuyor. Biz otobüs işletmecilerinin bundan dolayı büyük rahatsızlığı hatta ciddi anlamda kazanç kaybımız var. Bu arkadaşlar Keşan’da haksız rekabete neden oluyorlar ve bundan tüm otobüs işletmecileri mağdur.” dedi.

GEREKLİ DENETİM YOK

Sözkonusu araçların, Keşan Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde yazıhane tuttuklarını ve Keşan Belediyesi tarafından kalkış alanı olarak burasının belirlendiğini belirten otobüs işletmecileri, şunları kaydetti: “Buna rağmen burada gerekli denetim sağlanamıyor. Keşan Belediyesi Ulaşım Hizmetleri’nde görevli zabıtalar gerekli denetimleri gerçekleştiremezken, Belediye Ulaşım Müdürlüğü yetkilileri denetimlerin polis tarafından yapılması gerektiğini savunuyor. Belediye’de Ulaşım Hizmetleri var, sağolsun adı var. Müracaat ediyoruz, diyor. Evet polis de denetleyecek bu araçları, bir denetim zafiyeti bariz ve açık şekilde ortada. Ancak, olay bu firmaların yazıhanelerinde dönüyor. Polis burada yazıhanelere girip denetim yapamaz. Kim ne şekilde yolcu taşıyor bilemez. Yapılacak en küçük denetimde, aynı araçtaki birden farklı yolcuya, diye sorulsa bu iş zaten kendiliğinden çözülecek. Bizler konuyla ilgili itirazlarımızı, yazışmalar olarak da Ulaştırma Balkanlığı’na, Keşan Kaymakamlığı’na, Belediyeye ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne defalarca yaptık. Bu sorunun önüne geçilmiyorsa, burada bir rant var o zaman. Keşan Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü, kendisine bu konuda defalarca şikayetimiz olmasına rağmen  bu görevden kaçıyor. Anlaşıldığı üzere kendisinin, tecrübe ve bilgi eksikliği var. Ne olduğunu biliyor ya da görevden kaçmaya çalışıyor. Olayı polisin üstüne atıyor. Burası terminal, Keşan Belediyesi’ne ait ama Allah razı olsun bir kere buraya gelip, diye kontrol etmiyorlar.

TARİFELİ YOLCU TAŞIMA HAKKINA SAHİP DEĞİLLER

A1 Yetki Belgesi’ne sahip araçların, sadece yurt içi tarifesiz yolcu taşıması yapabileceğini, grup yolcuları taşıma sözleşmesi yapılarak taşıma yapabileceğini, kalkış ve varış noktaları arasında yolcu alıp indiremeyeceğini dile getiren otobüs işletmecileri, “Bu firma ve araçlar tarifeli yolcu taşıma hakkına sahip değiller. Köy garajının tam karşısında bu firmalardan bir tanesi büyük bir pankart asmış.  Pankartta, diye yazıyor. Bunu yazdığı anda bu firma, tarifeli sefer hakkına sahip gibi gösteriliyor.” şeklinde konuştular.

HAKSIZ VE TAM VERGİLENDİRİLMEMİŞ KAZANÇ ELDE EDİYORLAR

Taşımacılıkta A1 olarak nitelendirilen taşımacılık yetki belgesinin, sadece resmi kurum ve kuruluşların yaptıracakları grup taşımacılık hizmetlerinde geçerli olduğunu kaydeden otobüs işletmecileri, Durum buyken Keşan’da faaliyet gösteren birkaç işletme ‘grup taşımacılığı’ yapıyorum diyerek insanları mahallelerden evlerinden toplayarak Silivri’ye, Edirne’ye götürmektedirler. Bu gibi işletmeler kaçak olarak bu işi yaptıkları gibi haksız kazanç da elde etmektedirler. Bu araçlarla yolculuk yapan vatandaşların her birine fatura kesilmediğini denilerek sadece tek bir kişi için fatura kestiklerini gördük. Allah göstermesin olabilecek bir kazada bu araçlarda bulunan ve üzerine fatura kesilmeyen vatandaşlarımız yasal hiçbir hak iddia edemezler. Ayrıca kesilen tek fatura ile haksız ve tam olarak vergilendirilmemiş kazanç da elde edilmektedir” dedi.

Bu işin peşini bırakmayacaklarını da söyleyen yazıhane işletmecileri bir süre bekleyeceklerini, eğer bu konuda bir çalışma yapılmazsa terminalde bir protesto düzenleyeceklerini, hatta konuyla ilgili sorumlular hakkında yetkili makamlara suç duyurusunda bulunacaklarını da ifade etti.