Deniz MUTLU

 

Keşan’da dövme yapan iki kişiden biri olduğunu belirten Birkan Gülmez, “dövme yapmak sanat işidir.” diyor.

19 yaşındaki genç dövmeci bu güne kadar birçok bir çok dövme yaptığını belirterek, en çok yapılan dövmenin ise Atatürk’ün resmi olduğunu kaydetti.

Vücudunda dövme bululanlara toplum tarafından iyi bakılmadığını kaydeden Gülmez,Bir çok doktor, avukat, öğretmende de dövme var. Bunların bir mesleği olduğundan saygı görüyorlar. Fakat genç birinde dövme iyi karşılanmıyor” dedi

KEŞAN’DA OTURMUŞ BİR DÖVME KÜLTÜRÜ YOK

Birkan Gülmez, sözlerine şöyle devam etti: “Kendimi profesyonel görmesem de işimde iyiyimdir. Keşan’da oturmuş bir dövme kültürü yok. Amatör dövmecilerin yaptığı dövmeler hem sağlıksız hem de iyi olmayan dövmeler. Dövme yapıldıktan 30 dakikalık bir acıdan sonra başka bir acı hissedilmez. Özel makineler ile dövme yapmaktayım. Bu sektörde en iyi olmayı hedefliyorum. En iyisi olana kadar bu sektörün içinde bulunacağım. Dövmede iğne bir kez kullanılır, ikinci iğnede hem yapan kişi zorlanır hem de dövme yaptıran acı çeker. Dövme hakkında toplumda kötü düşünenlerin o düşüncelerinden arınmasını istiyorum.”

ZEVK VE BEĞENİLER DEĞİŞEBİLİR

Gülmez, vücuda dövme uygulamasının özellikle gençler arasında hızla yayıldığını, bir anlık hevesle yaptırılan dövmelerin yıllar sonra pişmanlıklara ve sosyal anlamda sıkıntılara neden olduğunu ifade ederek,  “Sonra olası bir ayrılık durumunda kalıcı dövmeler gençlerin psikolojilerini bozuyor, ciddi problemlere neden oluyor. Yine gençler sevdiği sözlerin, figürlerin ve şekillerin de dövmesini yaptırıyor. İlerleyen yaşlarda zevk ve beğenileri değişince bunlardan pişmanlık duyuyorlar” dedi.

“İŞİMİZ ÇOK ZOR VE GÜZEL BİR İŞ”

Bu sorunları yaşayan kişilerin dövmelerden kurtulmak için kendilerine geldiğini anlatan Birkan Gülmez, profesyonel şekilde yapılan dövmeleri çıkarmada, amatör uygulamalarla yapılanlara oranla daha başarılı olduklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçici olarak dövmeciliğe ara verdim ama 2 hafta sonra bir dükkân açarak sanatımı ircaa etmeye devam edeceğim. Dövmecilik bir sanat işidir. Resim yapmak bir sanattır değil mi? Kâğıda resim yapmak deriye resim yapmaktan çok daha kolay. İnsanların kımıldamaması çok zor. Az da onsa kımıldırıyor. Kımıldayan bir şeye resim yaptığınızı düşün. İşimiz çok zor ve güzel bir iş.