HABER MERKEZİ

İlçe bazında uluslararası düzeyde ilk satranç turnuvasının Keşan’da düzenlendiğini sonrasında diğer ilçelerin de Keşan’ı örnek alarak bur tür organizasyonlarınlar gerçekleştirdiğini ancak sonrasında devam ettiremediklerini bildiren Rafet Gülmez, “Türkiye’de uluslararası düzeyde yapılan ilk açık satranç turnuvası Keşan’da yapıldı. Daha sonra Çeşme gibi yerlerde yapılmaya çalışıldı ancak devam ettirilemedi. Keşan’daki turnuva hem uluslararası hem de Türkiye Satranç Federasyonu bazında büyük takdir gören bir turnuva.” dedi.

3 SAAT OYNANAN BİR SATRANÇ OYUNU İLE 2 SAAT ÇALIŞILAN MATEMATİK DERSİNİ EŞDEĞER TUTUYOR

Satranç ve zeka arasındaki ilişki hakkında da değerlendirmelerde bulunan Gülmez, şöyle konuştu: “Kişiye doğuştan verilmiş olan yeteneklerin keşfinde satranç çok önemlidir. Satranç sayısal ve analitik düşünme yeteneği olan çocukları 3-4 yaşından itibaren keşfetmemizi sağlıyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre 3 saat oynanan bir satranç oyunu ile 2 saat çalışılan matematik dersini eşdeğer tutuyor. Satrancın okul derslerine de ciddi katkısı var. Öncelikli olarak satranç öğrenciyi disipline eder, kurallara uymasını sağlar, zamanını iyi kullanmasını öğretir. Ülkemizde yapılan sınavların ilk amacı beden sonra bilgi en son da zaman kontrolüdür. Bu kontrollerin en büyük oranı da satranç sporunda yer alır.”

SATRANÇ YAŞI OLMAYAN BİR SPORDUR

40 yaşındaki bir adamla 10 yaşındaki bir çocuğun aynı spor branşında aynı masada ve satranç ortak paydasında buluşabildiğine dikkat çeken Rafet Gülmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Satranç 7’den-77’ye herkesin bir arada oynayabildiği bir spordur. Satranç yaşı olmayan bir spordur. Satranç sabır ve hoşgörü sporudur. Satranç aynı zamanda centilmenlik sporudur. Ünlü satranç ustaları derler. Hakikaten de böyledir. Biz satrançla aslında çocuklarımıza hayatı öğretiyoruz.”

ÇALIŞMAK, ÇALIŞMAK, ÇALIŞMAK

Gülmez, büyük ustalarla aynı masada buluşan yerel ve yerli sporculara da şu tavsiyelerde bulundu: “Başarıya ulaşmak için sürekli şekilde çalışmak, çalışmak, çalışmak gerekir. Keşan’daki turnuvanın en büyük özelliği turnuvanın tek liste şeklinde oynanması ve bu sayede en unvanlı sporcu ile en alt düzeydeki sporcunun karşılaşabilme durumudur. Büyük ustalar yeni nesiller için model oluşturabiliyor ve onların davranışlarını kendi davranışlarına monte edebiliyorlar.”

AİLELERDEN OLUMLU DESTEK GÖRÜYORUZ

Rafet Gülmez, Keşan’daki turnuvanın gerçekleştirilmesinde büyük emeği olan ve satranç sporuna ayrı önem veren Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan ile ekibine teşekkür etti.

Türkiye Satranç Federasyonu Keşan İlçe Temsilcisi Rıdvan Bilgin de Keşan’daki turnuva ve satrancın öğrencilere kazanımları hakkında düşüncelerini paylaştı.

Satranç sporuna ailelerin çocuklarını 4 yaşından itibaren başlatabileceğini vurgulayan Bilgin, “Keşan’daki satranç düzeyini hem okullardaki satranç egzersizleri hem de düzenlediğimiz turnuvalarla daha üst seviyelere çıkarmaya çalışıyoruz. Aileler de satranç sporuna son dönemde çok ilgi duymaya başladı. Ailelerden olumlu destek görüyoruz. Aileler de teşvik etmek ve merak uyandırmak için çocuklarıyla ve aile içinde satranç oynamalılar.” dedi.

Rıdvan Bilgin, satranç sporunun derslere olumlu katkısını birebir de çok net şekilde gördüklerini anlattı ve sınavla alınan okulları kazanan öğrencilerin birçoğunun satrançla ilgili öğrenciler olduğunu ifade etti.

Bilgin konuşmasının sonunda Keşan’daki turnuva nedeniyle Başkan Özcan ve ekibine teşekkür etti.