“Ben, kentsel dönüşüm denince bir şehrin planlanmasını anlıyorum” diyen Gülver, “Yeni Mescit Mahallesi’nde bireysel çıkarlarını ön planda tutarak küçük düşünen bazı insanlar ve onlar gibi küçük düşünen bazı siyasetçiler kentsel dönüşümden Yeni Mescit Mahallesi’nde mahallelerinin onda birine tekabül eden alana dükkan yapılmasını algılıyor. Oysa, her anlamda; mimari, çevre, kültürel vb. bir planlama yapılmalı. Keşan görüntü kirliliğinden kurtulsun, yoksul ve Roman vatandaşlarımız başını sokacakları sıcak bir yuva sahibi olsun, ilçemiz yeşil alanı, otoparkı, sosyal donatı alanları ile birlikte yaşanılabilir bir çevre, yani yeni bir yaşam ve ticaret alanı kazansın. Yeni bir şehir merkezi oluşturulsun. ‘Turizm ve ticaret ilçesiyiz’ diyorsak en kısa sürede bunun gereğini yerine getirmeliyiz” şeklinde konuştu. 

Kabul edilen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, yani Kentsel Dönüşüm Yasası’nın en başta hak sahiplerinin rızasına dayalı bir yasa ve bir sistem olduğunun özellikle altını çizen Gülver şöyle devam etti:

“Vatandaşımız kendi dönüşümünü kendi yapacak. İsteyen vatandaşımız, riskli evini kendisi yıkacak ve yenisini yine kendisi yapacak. Parası yoksa devlet kredi veriyor. Evinin yıkıldığı sürede oturacak yeri olmayan vatandaşımıza da kira yardımı yapılıyor.  Öyle zannedildiği gibi devlet veya TOKİ kimseye yalvarıyor değil. Geçen Hafta Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar’ın katıldığı Kentsel Dönüşüm paneline ben de katıldım. Bakan Erdoğan Bayraktar ısrarla şunu söylüyor;  Kentsel dönüşüm gerçeği işte bu.”

“MÜEZZİNOĞLU VE ÖZCAN DOĞRU SÖYLÜYOR”

İnternet üzerinden takip ettiği kadarıyla Keşan’da kentsel dönüşüm ile alakalı en mantıklı 2 kişinin konuştuğunu ve bunların AK Parti Edirme Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ile Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan olduğunu kaydeden Gülver, “Devlet yani TOKİ Keşan’daki 55 dönüm ile mi uğraşacak. Bu mahallede asıl mesele Roman kardeşlerimizin birer ev sahibi yapılmaları olduğu için gündeme geliyor. Yoksa 2 tane dükkan sahibinin dükkanının ve 2-3 kişinin evinin değeri artsın diye değil. İnsanlar bilgi sahibi olmadan, meselenin ne olduğunu, neyi ne kadar hak ettiklerini bilmeden, kendi bireysel çıkarları doğrultusunda konuşuyor. Keşan’ın meselesi olarak olaya bakmıyorlar. Bir kere daha ifade ediyorum Roman kardeşlerimizin konut problemi çözülsün diye TOKİ Keşan’daki projeyle ilgilenebilir. Onu da; mahalleli belediye başkanını alıp Ankara’ya gider, AK Partili ve CHP’li milletvekillerimizi yanlarına alarak Çevre ve Şehircilik Bakanımızla görüşürlerse konuya ciddi bir yaklaşım olur. Şu an ülkede herhangi bir kriz de yokken Kentsel Dönüşüm Yasası’ndan istifade etmek lazım. Allah göstermesin bir ekonomik kriz çıkarsa mahallenin yarısını verseniz kimse yüzünüze bakmaz şeklinde konuştu.

“TOKİ’Yİ İSTEMEYENLER MÜTEAHHİT BULSUN”

Ferat Gülver, kentsel dönüşüme, TOKİ sıcak bakmadığı takdirde 2 alternatifin gündeme geleceğini belirterek “Ya herkes kredi kullanacak kendi evini kendi yapacak ya da müteahhite kat karşılığı verip evini yenileyecek. Müteahhitler o bölgeye sıcak baksa idi zaten bugüne kadar orada arsa alırdı ve Keşan’ın en doğusuna gitmezlerdi” dedi.

İstanbul’da çalıştığı ilçe belediyesinde 1 değil 18 alanda kentsel dönüşüm uygulamasına başlandığını ve hiçbirini TOKİ’nin üstlenmediğini vurgulayan Gülver şöyle devam etti:

“Belediye başkanımızın vatandaşla yaptığı toplantılara ben de katılıyorum. İnsanları ikna etmek çok zor. Allah’tan söz konusu alan sakinlerinin üçte ikisinin ‘evet’ demesi yetiyor. Adamın evinin değeri 70-80 bin lira, site kurulduğunda 200 - 250 bin lira değeri olacak. Hiçbir fark ödemeden dairesine karşılık daire istiyor. Müteahhit para kazanmadan bu işe girmez elbette. Belediyeler işte bu noktada devreye giriyor ve Keşan Belediyesi de bunu yapabilir. 100-150 metrekare arsası olan 8-10 kişi bir araya gelip arsayı 1000 metrekareye çıkarınca otoparkı yeraltına almak şartıyla yüzde 20 imar artışı veriyor. 2 bin metrekareye çıkarılırsa yüzde 25 artış, 3 bin metrekareye çıkarılırsa yüzde 30 imar artışı veriliyor. Yeni Mescit’te 55 bin metrekare alandaki arsa sahipleri toplaşsın. Zengin bir müteahhit bulsun ve buraya istedikleri gibi ortak bir site yapsınlar. Başkan Mehmet Özcan da memnun olur.”

“FORUM KEŞAN’IN TEMELİ ATILINCA İŞ İŞTEN GEÇECEK”

Yeni Mescit Mahallesi sakinlerinin ekonomik gücü olmadığı için çoğunun inşaat farkı ödeyemeyeceğini kaydeden Gülver sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu iş ancak Müzzinoğlu ve Özcan’ın dediği gibi TOKİ tarafından yapılabilir. 81 vilayette millet TOKİ’yi ikna etmek için ter döküyor. Bizim ağalar akılları sıra kendilerini ağırdan satıyor. Bir yıl sonra askeri alanı satın alan şirket, Forum Keşan’a kazmayı vurduğu an iş işten geçmiş olacak. Çünkü Keşan’ın ticaret alanı Dörtyol’daki giriş bölgeleri olacak. Hangi ünlü firma Aydın İstek ve Fikret Kantar’ın gecekondular arasındaki ticaret alanında mağaza açar?

“BAŞKAN ÖZCAN MAHALLELİYİ İNCELEMEYE GÖTÜRSÜN”

Bir kez daha söylüyorum; kentsel dönüşüm  bir fırsattır, lokal bir alana değil  Paşayiğit Caddesi’nden 1- 1,5 km’lik içeriye kadar uygulanacak komple bir proje olmalıdır. Bu projede kimse yerinden edilmiyor, yer kaydırma söz konusu. Mahalle sakinleri karşı tarafın ne kazandığına değil kendi kazancının ne olduğuna bakmalı. Başkan Özcan, mahalle halkını otobüslerle İstanbul’da Kayaşehir v.b. başarılı TOKİ projelerine hatta Bakan Erdoğan Bayraktar’ın en başarılı bulduğu Gaziantep Şahinbey uygulamasını incelemeye götürsün. Bizim insanlarımız, gözüyle gördüğüne inanır.”