AYŞİN SEÇİL GEZER

Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 25 günlük adalet yürüyüşünün ardından, yaklaşık 2 buçuk milyon vatandaşın katılımıyla İstanbul’da 9 Temmuz 2017 Pazar günü gerçekleştirilen ‘Adalet’ mitingini değerlendirdi.

Adalet mitingi için Keşan’dan 7 otobüs ile yola çıktıklarını dile getiren Gümülcineli, açıklamasında gönüllü olarak katılım gösteren Keşanlılara adalet ve özgürlüğe olan bağlarını bir kez daha gösterdiklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de dün tarihi bir mitinge tanıklık ettik. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde 15 Haziran’da Ankara Güvenpark’tan başlatılan adalet yürüyüşü, dün İstanbul Maltepe’de, yaklaşık 2 buçuk milyon vatandaşın katılımı ile son buldu. Bu yürüyüş esnasında gerek yol boylarında, gerekse araçları ile bizimde bu yürüyüşün bir bölümüne tanıklık ettiğimiz ve yürüyüşe katıldığımız sıralarda gördüğümüz; Türkiye’ye örnek, Dünya’ya belki örnek, Cumhuriyet Halk Partisi’nin örnek bir organizasyonuyla kimsenin burnu kanamadan, sadece tek bir slogan altında; hak, hukuk, adalet anlayışı ile bu yürüyüş çevreye zarar vermeden, arkasında bir çöp dahi bırakmadan dün İstanbul Maltepe Meydanı’nda güzel bir miting ile bu yürüyüşü taçlandırmış olduk. Ortak dileğimiz, Türk siyasi hayatının en önemli olaylarından birini teşkil eden yürüyüşün iktidar tarafından da mesaj olarak algılanması ve hak, hukuk, adaletin de Türkiye’de tecelli etmesine yönelik adımlar atılması dileğimiz ve ortak arzumuzdur.”

UMUDUMUZU YENİDEN YEŞERTTİK

Türkiye’nin geleceği için umutlu olduklarını dile getiren Gümülcineli, “Genel Başkanımızın da ifade ettiği gibi, kimse bu yürüyüşün bir son olacağını düşünmesin, bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır. Bu yürüyüş ile birlikte Türkiye’nin korku gömleğini çıkarıp çöp sepetine attığını, umudumuzu yeniden yeşerttik artık hepimiz umutluyuz. Hepimiz Türkiye’nin geleceği için umutluyuz, umut bulaşıcıdır. Bir destan yazdık, bu tarihi destanı sizler yazdınız ifadelerini kullandı. Ayrıca Genel Başkanımız tüm halkımızı mücadeleye davet etti. Bu mücadele bizim mücadelemiz ve biz Türkiye’yiz. Adalet isteyen, barış isteyen, demokrasi, eşitlik, özgürlük, kardeşlik isteyen Türkiye’yiz. Bu memleket bizim memleketimiz. Bu çağrıdaki tüm taleplerimiz karşılanıncaya kadar durmayacağız. Bu yürüyüş artık başladı. Korku duvarlarını yıkacağız. Adalet yürüyüşümüzün bu son günü yeni bir başlangıçtır. Yeni bir ilk adımdır. Mitingde Türkiye’ye çok anlamlı, alkışlanacak mesajlar verildi. Umarım iktidar partisi bu anlamlı yürüyüşte bu çağrıdan bir şeyler çıkarır da Türkiye’deki gerçek hak, hukuk, adaletin işletilmesi yönünde adımlar atarlar.” dedi.

YURTTAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Adalet mitingine katılan Keşanlılara teşekkür eden Gümülcineli, sözlerine şöyle devam etti:

“Yürüyüşe katıldığımız zamanda, bize destek veren, bize katılan Keşan’ımıza, ayrıca yoğun bir kalabalıkla mitingimize katılan tüm yurttaşlarımıza, tüm partililerimize, Enez’den, sahil boylarından, gece yola çıkarak, adalet yürüyüşüne gitmek için bize katılan vatandaşlarımıza ilçe örgütüm adına yürekten teşekkür ediyorum. İnşallah ülkemiz için, insanlığımız için hayırlı olur. Bundan bir ders çıkarılır. Biz bu ülkede ortak yaşamayı, birlikte yaşamayı, kardeşçe yaşamayı arzu ediyoruz. Miting esnasında da şahit olduk, yürüyüş boyunca da gördük; şortlusuyla, çarşaflısıyla, genciyle, yaşlısıyla, partilisiyle, partisiziyle halkın tüm kesimlerinin bu adalet yürüyüşüne, bu hak hukuk anlamındaki çağrıya ortaklık etiğini, yürüdüğünü gördük. Bu anlamda inanın saygı duyulacak, insanın gözlerinin yaşaracağı bir eylem gerçekleştirildi. Türkiye’de demek ki böyle bir anlayış varmış. Türkiye ve Cumhuriyet Halk Partisi başta olmak üzere hiçbir gerilime fırsat vermeden, bu eylemi gerçekleştirdik. Bir sürü baskılara, bir sürü üstü kapalı tehditlere rağmen insanların daha önceki buna benzer eylemlerdeki katliama uğrayıp endişeler duyduğu bir ortamda insanlarımızın böyle milyonların katılması Türkiye’de bir sıkıntının olduğunun ifadesidir. Umarım bundan iktidar partisi AKP ders çıkartır. Adaletli yaşamamızı, hak, hukukun uygulanmasını gerçekleştirme anlamında adımlar atar.”

10 MADDELİK ADALET ÇAĞRISI

Gümülcineli, Kılıçdaroğlu’nun Maltepe Mitingi’nde yaptığı 10 maddelik adalet çağrısını paylaştı:

“1- 15 Temmuz darbe girişimini açık bir şekilde lanetliyoruz. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için FETÖ terör örgütünün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır.
2- İktidar tarafından 20 Temmuz’da getirilen OHAL ile biz buna sivil darbe diyoruz yasama yürütme ve yargı tek elde toplanmıştır. OHAL bir an önce kaldırılmalıdır.
3- Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Kollektif suç gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir.
4- OHAL mağdurlarının yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara son verilmelidir.
5- FETÖ ile hiçbir ilişkisi ile bulunmayan ama sırf hükümete muhalif olduğu için görevlerinden alınan akademisyenler görevlerine dönmeli ve tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmalıdır.
6- Mesleklerini yaptıkları için tutuklu bulunan gazeteciler serbest bırakılmalıdır.

7- OHAL ortamında ve devlerin tüm imkanları seferber edilerek yapılan anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Bu bir mühürsüz seçimdir. Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir. 
8- Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmelidir.
9- Sadece hukuk alanında değil toplumsal alanın tüm alanlarında adaletsizlik devam etmektedir. Yoksulluk, yaygın şiddet, terör gibi sorunlara karşı ortak irade geliştirilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahimlerinden olan kadın hakları konusunda ayrımcılığın önüne geçilmelidir.
10- Son zamanlarda uygulanan saldırgan dış politika ülkemiz içindeki sorunları da kökleştirmiştir. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara  kardeşçe yaklaşan adilane bir dış politikaya dönüş yapmalıdır.”