HABER MERKEZİ

Gümülcineli, Keşan’daki kadın istihdam hakkında da bilgi verirken “Kadınlar için özgürlük, eşitlik ve adalet CHP ile gelecektir.” şeklinde konuştu. Gümülcineli, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye’de kadın istihdam oranları OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında çok düşük seviyelerde seyretmektedir. Düşük oranların nedenleri farklı sebeplerle açıklansa bile daha çok kadın işgücü arzının, eğitim, vasıf gibi faktörlerin yetersizliği,  kadın işgücü talebinin yapısı ve özelliklerine ilişkin çalışmaların çok sınırlı kalmasıdır. Türkiye’ de yeni endüstrileşen alanlarda Organize Sanayi Bölgelerinde işverenlerin kadın istihdam etmeye ilişkin tutumları kadın istihdamını etkileme potansiyeline katkı sağlar.

Yüksek gelirli ülkelerde üretim ve istihdam tarımdan sanayiye, sanayiden hizmetlere kaydıkça kadınların işgücüne katılım oranları önce düşmüş daha sonra yükselmiştir. Bu geçiş sürecine paralel eğitim seviyeleri de hem kadınlar hem erkekler için artmış, bu durumda özellikle kadınların işgücüne katılımını artırmıştır. Keşan’da yapılması planlanan OSB’nin annelerin iş hayatından uzaklaşmasını engellemek ve kadın istihdamını artırmak açısından büyük yarar sağlayacağı kaçınılmazdır. Kadınların işgücüne katılım oranının düşük olmasının sebeplerinden biri olan çocuk bakımı, kurulacak kreşler ve açılacak çocuk bakım üniteleri sayesinde, çalışamayan annelere sunulacak destekle işgücüne katılmalarına olanak sağlayacaktır.

Türkiye’nin en önemli yapısal sorunlarından bir tanesi, yüzde 70 erkek ve yüzde 30 kadın olarak görünen işgücü katılım oranıdır. İşsizlik verilerinde en belirgin sorunlardan bir tanesi de erkeklerin ve kadınların iş gücüne katılım oranında görülen dengesizliktir. Kadınlarımızın, ezici çoğunluğunun çalışma hayatına katılmıyor veya katılamıyor olması büyük bir üretim kaybı anlamına gelmektedir. Türkiye’ de iş gücüne katılmayan 8 milyon erkek nüfusa karşılık işgücü dışında kalan kadın sayısı 20 milyon gibi rakamla ifade edilmektedir.

Bunu Keşan açısından değerlendirirsek, kadın istihdamı açısından ilçemizde en büyük işveren Keşan Belediyesidir. Bünyesinde çalışan 600’e yakın hizmetli personelin 100’e yakınını kadın çalışan oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 2500 kadın işveren 66 kadın girişimci bulunması, ilçemiz açısından kadınlarımızın çalışma hayatları içerisinde faal olarak görev aldıkları görülmektedir. Keşan tarımsal arazi işleme konusunda da zengin bir bölge olması sebebiyle, tarımsal açıdan kadınların üretime katkıları yadsınamaz. Kadınlarımız tarafından üretilen gerek tarımsal, gerekse el becerilerinin pazarlanmasında katkı sağlayan Keşan Belediyesi Pazar Kompleksi alanı tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek kapasitededir. Bu da Keşan ilçesinin ekonomisine katkı anlamına gelmektedir.

AKP’nin inşaata, tüketime ve borçlanmaya dayalı, eşitlikçi olmayan, hukuksuz ve kayırmacı iktisadi politikaları sebebiyle, ilçemizde ticaretle uğraşan üretici ve emekçinin dengesiz vergilendirme dilimlerinden aldıkları pay neticesinde, umudunu kaybetmiş, çalışmaya hazır vatandaşlarımızı ve zamana bağlı eksik istihdam edilenleri, işsizlik hesaplamalarının içine alırsak hem bölgesel ekonomi açısından, hem de ülkenin ekonomisi açısından olumsuz sonuçlar doğurduğu gözlemlenebilir.

Demokrasi ancak kadınların güçlendiği ve tam anlamıyla eşit yurttaş olduğu bir toplumda kökleşebilir. Kadınlar Türkiye’nin yeterince değerlendiremediği en büyük varlığıdır. Kadınların toplumsal ve kamusal yaşama daha eşit katılmalarından, kısacası daha güçlü olmalarından kadınlar kadar erkekler ve çocuklar, neticede tüm ülke yararlanacaktır. Kadınlar için özgürlük, eşitlik ve adalet CHP ile gelecektir.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ