Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, yaptığı açıklamada Bakan Çelik’in önceki günlerde açıkladığı desteklerden, koyun keçi yetiştiriciliği için verilecek 520 milyon lira destekle ilgili değerlendirmede bulundu.

Şenol Günday, 520 milyon lira desteğin önceki desteğe göre farkının anlaşılması için hayvan başına verilecek desteğe bakılması gerektiğini ifade ederek, “Küçükbaş hayvan da hayvan başına verilen destek, bu yıl 22 TL’ydi. Açıklanan rakamlara göre önümüzdeki yıl hayvan başına 25 TL gibi bir destek verilecek. Bu destekler küçükbaşta anaç hayvanlara veriliyor. Bence doğrusuda budur. Böyle yapılması olabilecek hastalıklar açısından da tedbir içeriyor. Bir yaptırım gücü yerine geçiyor. Örneğin mavi dil hastalığında büyük sorun yaşadık. Bu aşının mutlaka yapılması gerekliydi. Birçok arkadaş yavru düşüklüğüne neden olacağını düşündüğü için aşıyı yaptırmadı. Fakat yapılmadığı takdirde anacı da kaybetmek söz konusu, onun bilincinde değillerdi. En azından yapıldığı takdirde anaç kurtuluyor. En fazla 3-5 ay bir gecikme oluyor.” şeklinde konuştu.

DESTEK BİZİM BÖLGEMİZDE PEK ETKİLİ OLMADI

Sürü yöneticisi desteğinden, bölgemizde pek faydalanılmadığını ifade eden Günday, “Bu destek bizim bölgemizde pek etkili olmadı. Bizim bölgemizde genellikle aile işletmeleri olduğundan ve bu desteğin alınabilmesi için sürü sayısının da yüksek yani 350 civarı olması gerektiğinden bu destek alınamıyor.” dedi.