SONGÜL KONAR

Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak Türkiye’de bir ilke imza atarak Çıban ile mücadele için özel aşı geliştirdiklerini belirten Günday, “Ülkemiz küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde damızlık, besi ve kurbanlık küçükbaş hayvancılığında sıklıkla karşılaşılan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan halk arasında çıban, cırtlak veya çatlak olarak bilinen Pseudotüberkilozis (ÇIBAN) hastalığı, yapılan saha çalışmaları ve üyelerimizden gelen sorunlar neticesinde Edirne bölgesinde de sıklıkla görüldüğü tespit edilmiştir. Daha önce piyasada aşısı bulunmasına karşın günümüz mevzuatına göre ülkemizde aşı temin edilememektedir. İhtiyaç durumunda talebin karşılanması ancak ithalat ile mümkün olmaktadır. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak amacıyla Ülkemizde yerel etkenlere karşı bir aşı üretilmesi ihtiyacı olduğu sonucuna vardık. Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak düzenlediğimiz üretici bilgilendirme toplantılarında konuşmacı Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz’un tespitleri ile bu aşının üretilebileceği sonucuna varılmıştır.” dedi.

“ÜLKEMİZDE BİR İLK OLARAK PROJE BAŞLATILMASINA KARAR VERDİK”

“Pseudotüberkilozis (ÇIBAN) karşı aktif mücadele edebilmek amacıyla ülkemizde bir ilk olarak proje başlatılmasına karar verdik” diyen Günday, sözlerine şöyle devam etti: “Oluşturulan proje kapsamında Edirne Bölge Veteriner Hekimlerinden Veteriner Hekim Serdar Uygun, Birlik Teknik Personellerimiz Ziraat Mühendisi (Zooteknist) Murat Pazarlı ve Ziraat Mühendisi (Zooteknist) Mert Çevik’in hastalık etmeni olan işletmeler ile Edirne bölgesindeki mezbahanelerden aldıkları çıban numunelerini, birliğimiz yönetim kurulu üyesi Veteriner Hekimi Arif Hikmet Akbay’ın girişimleri doğrultusunda Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Diker’e gönderilerek etken identifikasyonu ve izolasyonu yapılıp bu aşının üretimini planladık. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı laboratuvarında yapılan tetkikler sonucu hastalığa sebep olan etmenler belirlenerek sonuçların Pseudotüberkilozis (ÇIBAN) otovaksin çift etkenli aşısının üretilmesi amacıyla ATAFEN A.Ş firmasına gönderilerek,  Tarım Bakanlığının otovaksin üretim izni kapsamında Veteriner Hekim Serdar Uygun adına üretimini gerçekleştirdik.”

“CİDDİ DERECEDE BAŞARI SAĞLANDI”

Aşının tespit edilip uygulanmasından sonra başarılı olduklarını söyleyen Günday, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İlk etapta 10.000 doz aşı üretilerek birlik üyeleri içerisinde bu hastalığın bulunduğu sürülerin tespit edilmesi ve bu aşının tespit edilen sürülere Veteriner Hekim aracılığı ile uygulanması yapılmış ve uygulaması yapılan sürülerde ciddi derecede başarı sağlandığı kontrollerden anlaşılmıştır. Sonuçların olumlu yansımalarına istinaden bilgilerimizi ve tavsiyelerimizi komşu illerimizdeki Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanları ile paylaştık ve aşı üretimine devam edilmesi konusunda Tekirdağ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca ile protokol anlaşması yapıldı. Bu projede emeği geçen Veteriner Hekim Serdar Uygun’a, Prof. Dr. Serdar Diker’e bu hastalığın önemini dile getirmek suretiyle projenin hayata geçmesinde katkısı olan Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz ve ATAFEN A.Ş’ye ve emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliriz.”