GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği) Meclisi, 16 Şubat 2016 Salı günü, Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda, Paşayiğit’te kurulan Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ne gelecek atıkların ücret tarifelerini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. GÜNEKAB ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan başkanlığında gerçekleşen ve saat 15.00’te başlayan toplantıya; Birlik Müdürü Feyzi Engin, GÜNEKAB’a bağlı belediyelerin başkanları ve temsilcileri ile İl Özel İdaresi temsilcileri olan İl Genel Meclisi üyeleri katıldı. Olağanüstü toplantıyı açan Özcan, geçen hafta cuma günü, Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’nin işletme ihalesinin sözleşme töreninin gerçekleştirildiğini belirterek, “11 yılı aşkın süredir verdiğimiz emeğin karşılığını alıyoruz. Bundan sonra artık gündemimiz başka şeyler olacak. Süreç içinde üzüldüğümüz günler de sevindiğimiz de günler oldu. Keşan, Enez ve İpsala birbirine sarıldı ve bu iş başarıldı. Düne kadar çöplerimizi gelişigüzel atıyorduk. AB mevzuatlarını uygulamak istiyoruz. AB istiyor diye değil de çevre ve insan sağlığı için bunları yapmamız gerekiyordu. Sonuna geldiğimiz bu çalışmada, bölge olarak Trakya ve Edirne’nin çok önündeyiz. 4 Ocak 2016’da ihalesini yaptığımız firma ile geçen hafta sözleşme imzaladık. Bugünkü toplantımızın amacı da Şubat Ayı sonunda fiilen kullanmaya başlayacağımız alanın atık anlamında ton başına ücret tarifesini belirlemek.” dedi.

2 YILLIK 2 MİLYON 460 BİN TL+KDV

2 yıllık 2 milyon 460 bin TL+KDV’lik işin bedelinin çıkarılması için atığın ton başına bedelinin belirlenmesi gerektiğine işaret eden Özcan, “Birlik Müdürümüz Feyzi Engin Bey konuyla ilgili detaylı ve rasyonel bir çalışma yaptı. Tesisin işletmesinde; çevre mühendisi, formen, şoförler, greyder operatörü ve tıbbi atık personeli çalıştırılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.  Özcan’dan sonra konuşan Feyzi Engin, maliyet hesabı ile ilgili detaylı bilgi verdi. Yılda 60 bin ton atık toplanmasının öngörüldüğünü ve yapılan hesaplamalarla atığın tonunun maliyetinin 32 TL olarak belirlendiğini ifade eden Engin, şunları belirtti: “Çanakkale’de üye belediyeler ton başına 45 TL, üye olmayan belediyeler 90 TL, üye olmayan resmi kurum ve işletmeler de 90 TL ton başına birliğe bedel ödüyorlar.”

Bilgilendirmenin ardından GÜNEKAB’ın Paşayiğit’teki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ne atık dökmenin bedeli, Birliğe üye belediyeler için ton başına 35 TL, üye olmayan belediyeler için 70 TL, resmi kurumlar ile özel işletmeler için de 70 TL olarak oy birliği ile belirlendi.

FATURALARDA AYRI BİR ÖDEME KALEMİ AÇILABİLİR

Özcan, maddenin kabulünden sonra, bu bedelin belediyeler tarafından su bedellerine yansıtılacağını, söz konusu üye belediyelerin, bertaraf tesisi faaliyete geçeceği için çevre mevzuatlarına göre faturalarında ayrı bir ödeme kalemi açabileceğini dile getirdi. Güney Edirne için milat denebilecek bir dönemin çok kısa zaman sonra başlayacağına vurgu yapan Özcan, konuşmasında ayrıca aktarma istasyonu kurulmasının gereği ve bu aktarma istasyonlarının çevre duyarlılığı konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantıyı kapatan Özcan, alınan kararların bölge için hayırlı olmasını diledi ve verdikleri katkı nedeniyle üyelere teşekkür etti. Toplantı öncesinde Birlik Müdürü Feyzi Engin, 18 Şubat 2016’da saat 14.00’te Keşan’da Keşan Belediyesi’nde, GÜNEKAB’ın Paşayiğit’teki tesisinde atık toplama konusunda uyulması gereken konularla ilgili belediyelerin ilgili personelinin katılacağı bir bilgilendirme toplantısı yapılacağını, tesis alanının yerinde inceleneceği bilgisini de paylaştı.