Güney Edirne Katı Atık Birliği (GÜNEKAB)’nin Paşayiğit’teki depolama alanından alternatif enerji üretimini içeren bir projeyle ilgili dün, Keşan Belediyesi’nde Meclis Toplantı Salonu’nda GÜNEKAB Encümen üyelerine yönelik bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

MHP’nin Edirne eski milletvekili Cemaleddin Uslu’nun Bulgaristan Fahri Konsolosluğu sebebiyle bölgedeki ilişkilerine binaen GÜNEKAB’la bağlantı kuran Bulgaristan ve Kanada ortaklı Finance Engineering adlı firma yetkilileri, yap-işlet-devret modelini benimseyen projenin detaylarını GÜNEKAB Encümen üyelerine aktardı.   

Tanıtım toplantısı saat 10.00 sıralarında başladı ve toplantıya; GÜNEKAB ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, GÜNEKAB Encümen üyeleri, MHP Edirne eski milletvekili Cemaleddin Uslu, Finance Engineering Yönetim Kurulu Üyesi Genadi Tabakov, sunum yapmak üzere de şirket yetkilisi Metin Beyam katıldı.

ÖZCAN: “GREEN DİZEL ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR”

Proje tanıtımı öncesi konuşan ve GÜNEKAB’la ilgili 10 yıldan beri yoğun uğraş verilen projenin son aşamasına gelindiğini belirten Başkan Özcan, “Tesisimizin açılma süresi Ağustos ayında bitecekti ama 12. aya kadar süre uzatımına gidildi. Tesisimizin emsal örneklerinin nasıl işletildiğine dair Çanakkale, Afyon, Bulgaristan’a geziler yaptık. Yaklaşık 1 yıl öncesinde Bulgaristan ve Kanada ortaklı bir firma ile katı atıktan enerji üretimine ilişkin görüşmeler yapmıştık. Bu görüşmeler Fahri Konsolosumuz Cemaleddin Uslu aracılığıyla oldu. Şirket yetkililerinden projenin detaylarını bir de GÜNEKAB’ın Encümen üyelerine aktarmalarını istedik. Şu an bölgemizde 2 alternatif yerimiz var. Bunlardan ilki GÜNEKAB sahamızda ikincisi ile Atık Su Arıtma Tesisimizde mevcut. İkisi de değerlendirilecek. Çok yakın gelecekte hem katı atık hem de atık su arıtma tesislerimiz faaliyete geçecek. Ayrıca bu firmamızın katı atığın yanı sıra atık su arıtma tesislerindeki çökelti havuzlarındaki çamurlardan da enerji üretimine yönelik bir çalışması var. Atık su arıtma tesisinden günde 10-12 tona yakın çamur çıkacak. Bu ciddi bir enerji kaynağıdır. Gerekli ayrıştırmadan sonra green dizel üretilebiliyor. Yaklaşık 50 bin ton katı atıktan 10-12 bin ton green dizel üretilebiliyor. Firmanın kuruluş aşamasında birliğe %10 civarında bir ortaklık isteği var. Finansmanını da Karadeniz ülkelerinden oluşan bir birlik aracılığıyla sağlamayı planlıyorlar.” dedi.  

Mehmet Özcan, projeyle 50 milyon dolarlık bir yatırımın bölgeye geleceğini ancak bu yatırımın gelmesi için ilgili bakanlıklardan hazırlanacak ön projeye onay verilmesi gerektiğini de ifade etti.

BEYAM: “UZUN DÖNÜŞÜM SÜRECİ BİRKAÇ DAKİKAYA DÜŞECEK”

Özcan’ın konuşmasından sonra şirket yetkilisi Metin Beyam sunum yaptı.

Beyam, sahip oldukları patentli teknolojinin, katı atıkların içinde bulunan uzun zincirli hidrokarbon maddelerinin sentetik yakıta dönüştürülmesi sürecini kapsadığını belirterek, “Bu süreç, doğada uzun ve doğal bir süreç halinde devam eden fosil atıkların, ham yağlara dönüşüm sürecini birkaç dakika içerisinde sona erdirmektedir. Süreç sonunda elde edilen biodizel sayesinde fosil yakıtlara olan ihtiyaç azalmakta ve alternatif bir enerji kaynağı oluşturulmaktadır. Dönüşüm süreci sonunda katı atıklardan elde edilen sentetik yakıt yağı günümüzde kullanılan fosil yakıtları ile kimyasal ve fiziksel özellikleri baz alınarak karşılaştırıldığında aralarındaki farkların önemsiz seviyede kaldığı görülmektedir. Ayrıca dönüşüm sonunda ortaya çıkan alternatif enerji kaynağı yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılaştırıldığında çevresel etkilerinin daha az oranda olduğu görülmektedir. Yıllık kapasitesi teknik incelemelerden sonra belirlendikten sonra katı atığın işlenmesine olanak sağlayacak ana ekipmanların ve yardımcı kısımların kurulmasını içerecektir. Proje alanı mülkiyet hakkının korunması için fabrika arazisi etrafı ağaçlar ile çevrilecektir. İdari bina tesis içinde üretimi ve süreci etkili yönetebilmek için en uygun yere kurulacak, bir gölet çalışanlar için yangın söndürme ve rezervuar alanı olarak hizmet verecektir.” şeklinde konuştu.

PROJENİN FAYDALARI VE SORUMLULUKLAR…

Beyam, projenin faydalarını şöyle aktardı: “Çevresel olarak; yenilenebilir enerji kullanımı, atıkların değerlendirilmesi, sera gazı emisyonu azaltılması, koku probleminin yok edilmesi gibi olumlu etkileri var. Ekonomik olarak birliğe ek gelir kaynağı, kaynak çeşitliliği, sosyal olarak,  istihdam, çevre bilinci için örnek uygulama faydaları var. Projenin katı atık depolama sahasına getireceği faydalar, depolama sahasına gelen atıkların miktarlarının ve türlerinin sağlıklı ve düzenli şekilde kayıt altına alınmasının sağlanması, atık envanterinin oluşturulması, yap- işlet-devlet modeli ile yatırımın başka yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmesine ve yabancı ortaklığı ile uzman bir ekibin çalışmasına olanak sağlanması, görsel ve yazılı materyallerin hazırlanması ve belli aralıklarla halka ulaştırılması. Bu proje yabancı yatırımcıların yatırım yapmasına olanak sağlandı. Yabancı ve Türk ortaklığı kurularak 50 milyon dolarlık yatırım maliyeti olan bir tesis kurulacaktır. Depo sahasında yap- işlet-devlet modeli ile kurulmuş olan enerji üretim tesisinden Birlik ek gelir elde edecek. Çevresel faydaları; depo sahasına ait çevresel analizler periyotlar halinde düzenli olarak yapılmaya başlanacak. Geri kazanım konusunda halkın bilinç düzeyinin arttırılması ile ayrıştırmanın daha sağlıklı yapılması sağlanacak. Böylelikle depo sahasının ömrü uzatılacak. Ayrıştırmanın tam yapılmasıyla enerji üretimi hammaddesi daha kaliteli hale dönüştürülecektir. Sosyal faydaları; bu yeni yapım ile kişiler istihdam edilecektir, toplumun geri kazanım konusunda bilinç düzeyinin artırılması için bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır. Projede Birliğin, belediyelerin görev ve sorumluluğunda olan katı atıkların depolanma sahasına getirilmesi, sahaya yönelik alt yapı çalışmalarının yapılması sorumluluğu, Finance Engineering Firmamızın da depo sahasında bioatıkların enerjiye dönüştürülmesi, bu amaçla biodizel tesisinin mühendislik tasarımı, projelendirilmesi, kurulması, işletilmesi, lisanslarının alınması, raporların hazırlanması, sistemin iyileştirilmesinden ve bakımından sorumlu üç teknik personele eğitim verilmesi, üretim sahasının yeşillendirilmesi, çevreye kötü koku yayılmasının önlenmesi, civarda yaşayan halkın ve kullanıcıların maruz kalacağı olası engellerin minimize edilmesine yönelik önlemlerin alınması sorumlulukları var.”

PROJENİN UYGULANMASI PLANLANAN MUHTEMEL ALANLARDA İNCELEME YAPILDI

Proje sunumun ardından Başkan Özcan, Encümen üyeleri, Uslu ve şirket yetkilileri; projenin uygulanması muhtemel alanlar olan Paşayiğit’teki Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi ile Atık Su Arıtma Tesisleri’nde yerinde inceleme yaptı ve görevlilerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.