Ahmet Yenice Ortaokulu Sevim Yenice Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve saat 14.00’te başlayan etkinliğe, Kaymakam Bekir Dınkırcı, GÜNEKAB ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, , Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Nusret Uybaş,TRAKYAKA Genel Sekreteri MGökay Üstün, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel, siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

ÜSTÜN: ÇEVRE BİR KEZ TEMİZLENDİĞİNDE, TEMİZ KALAN BİR ORTAM DEĞİL

Sunuculuğunu Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE Formatörü Başar Şen’in yaptığı programda ilk olarak, Üstün konuştu.

TRAKYAKA Genel Sekreteri olarak ilk kez bu toplantıda en genç dinleyici grubuna yönelik konuşma yaptığını belirterek sözlerine başlayan Gökay Üstün, şunları söyledi: “TRAKYAKA olarak birçok projeye imza atıyoruz. Bunlar arasında başta çevre olmak üzere birçok projeye de destek veriyoruz. Bu projeleri incelediğimizde, Trakya’nın çevreye olan hassasiyetinin had safhada olduğunu görüyoruz. Çevreyle ilgili bir şeyler yapmak gerektiğinde bunu ille de büyüklerden beklemenin anlamı yok. Çünkü çevre bir kez temizlendiğinde temiz kalan bir ortam değil. Temizliğin bir bilinç olarak bireye yerleşmesi, sizler yaşındayken kabul görmesi gerekir. Bugünkü proje de özü itibarıyla bunu hedefliyor. Bu projeyi bahçeye dikilen tohumlar olarak görmek gerekiyor. Çünkü bu proje hemen hasadı yapılacak bir proje değil. İleriye dönük olan bu projede, sizler, bizim yaptığımızdan çok önemli şeyler yapacaksınız. Açıkçası bir Trakyalı olarak bunu sizden bekleme hakkımız var. Bu proje aynı anda sizlere yaptığımız bir yatırım da kabul edilebilir. Çevreyle ilgili projelerin sadece Keşan’dan değil, tüm Trakya’dan gelmesini bekliyoruz. Bu sadece Ergene nehri ile de sınırlı değil. Çünkü çevre sadece suyla da ilgili değil.”

HÜSEYİN ÖZCAN: DÜNYADA EN ÇOK ÇEVRE KONUSUNDA PROJE ÜRETİLİYOR

Daha sonra söz alan Hüseyin Özcan, yaptığı kısa konuşmada şöyle dedi: “Edirne’den sırf bu proje toplantısı için geldik. Sizin bu projeniz, bizim çevreyle ilgili hayallerimizi geçekleştirmiş olacak. Tüketim alışkanlıklarının değişmesi, çok ciddi çevre sorunlarını gündeme getirdi. Şu anda belki dünyada en fazla konuşulan ve proje üretilen konu çevre konusu. Projede emeği geçen herkesi tebrik ediyor, diğer ilçelere ve Edirne merkezine de örnek olmasını diliyorum.”

MEHMET ÖZCAN: ÇEVRE AÇISINDAN ÜLKE OLARAK ÇOK KUSURLUYUZ

Hüseyin Özcan’ın ardından söz alan Mehmet Özcan; 2004 yılında Belediye Başkanı seçildikten sonra çevreye çok önem verdiğini belirterek, o dönemde yaptığı bazı incelemelerde çöplerin yerlerde olduğunu gördüğünden yakındı. Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atalarımız boşuna  dememiş. Çevre açısından ülke olarak çok kusurluyuz.  diye bir de sözümüz var ama ya çok imanlı değiliz ya da buna uymuyoruz. Bir Avrupalı gibi çevremiz temiz değil. Belediye Başkanı olduğumda, şimdi halen kullanılan çöplüğün halini gördüm. Nasıl düzeltebileceğimi düşündüm. 9 yıldır bu projeyle uğraşıyorum. GÜNEKAB Katı Atık Bertaraf Tesisi sadece Keşan’ın değil, İpsala ve Enez’in de çöplerini arıtacak. Bu tesisin ihalesini yaptık, yılbaşı itibarıyla da inşaasına başlayacağız. Sonra da 1981 yılından beri kullanmakta olduğumuz çöplüğümüzü güzelleştirerek yeşil alan haline dönüştüreceğiz. Bu ıslah projesi de hazır. GÜNEKAB Bertaraf Tesisi Projesi 7 milyon TL’lik bir yatırım. Bu tesis 3 aşamada çalışacak. 1. aşamada çöp denilen nesnenin, çöp kutularına gelişigüzel atılmamasını öğreneceğiz. Çöp değersiz değildir. Mutlaka geriye dönüştürüp onu yeniden kullanabiliriz. 2. aşamada bunun farkına varmanızı sağlayacağız. Bu nedenle çöpü kaynağında zenginleştirmek gerekir. Önce mutfaklarınızda 2 ayrı renkli çöp poşeti olmasını isteyeceğiz. Birine yemek atıklarını, diğerine diğer atıkları koyacaksınız. Sokakta da aynı renkli 2 ayrı çöp konteyneri olacak. Her birini farklı çöp kamyonları alacak ve tesisteki farklı yerlere dökecek. 5 yıl sonra ise size farklı renkli bir başka çöp torbası daha vereceğiz. Birine yemek atıklarını, diğerine plastik atıklarını, üçüncüsüne ise diğer atıkları koyacaksınız. Böylece çöp kaynağında ayrıştırılacak.”

DINKIRCI: 1 TON KULLANILMIŞ KAĞIT, 17 AĞACI KESİLMEKTEN KURTARIR

Kaymakam Bekir Dınkırcı ise “Yıldızlar ateşböceği sanılmaktan korkmazlar” deyişini hatırlatarak, “Siz hepiniz birer yıldızsınız. Bizden sonra bu koltuklara sizler oturacaksınız. Projeyle ilgili somut veriler var. 1 ton kullanılmış kağıt, 17 ağacı kesilmekten kurtarır. 1 cm toprağı 200 yılda geri kazanıyoruz. Keşan’daki 561 bin dönüm toprak alanı, insan ömrünü 65 yıl baz alırsak, 15 neslin bize emanetidir. Bu ülke, bu cennet vatan, bu güzel çevre; ecdadın bize mirası değil, yavrularımızın bize emanetidir.” dedi.

ARZU AKPINAR’DAN ÇEVRE SUNUSU…

Toplantı, GÜNEKAB Çevre Mühendisi Arzu Akpınar’ın çevre konusunda hazırladığı çalışmayla sona erdi.