Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Recep Gürkan, demokrasinin işlerliği için, belediyelerin mali özerkliğe ve gelir kaynaklarına sahip olmasının önemini vurgulayarak, belediyelere nüfus üzerinden katkı payı verildiğini, ancak askeri personelin nüfusa dahil edilmemesi nedeniyle belediyelerin hak kaybına uğradığını vurguladı.

Demokrasi tam olmalıdır. Birazı bir işe yaramaz. Demokrasinin siyasi, iktisadi, sosyal ve hukuki boyutlarıyla bir bütün olarak işlemesi sağlanmalıdır. Bu açıdan belediyelerin mali özerkliğe ve sağlam gelir kaynaklarına kavuşmasının önemlidir.” diyen Gürkan, günümüzde AKP Hükümeti tarafından yapılan değişikliklerin belediyelerin aleyhine bir şekilde hayata geçirilmesini doğru bulmadığını belirtti.

Edirne Milletvekili Recep Gürkan’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle bu konuda verdiği soru önergisi şöyle:

“Belediyelerimiz, yürürlükteki uygulamalar doğrultusunda nüfus üzerinden hesaplanan katkı paylarını alarak, yine sınırları içerisinde bulunan vatandaşlarına hizmet vermeye çalışmaktadır.

Belediye mücavir alanı içerisinde yer alan askeri personelin, belediyenin nüfusuna dahil edilmemesi sonrasında belediyeler hak kaybına uğramaktadır.

Bu bağlamda;

Belediye mücavir alanı içerisinde bulunan askeri personelin nüfusuna dahil edilmediği belediyelerin isimleri nedir?

Bu belediyelerin sayılmayan askeri personel sayısı dikkate alındığında yaşadığı hak kaybı tutarı nedir?

Bu uygulamaya ne zaman başlanmıştır?

Bu uygulamanın gerekçesi nedir?

Mücavir alanı içerisinde bulundukları belediyelerden hizmet alan askeri personelin, belediye nüfusuna dahil edilmemesi doğru mudur?”