Sonay CAN

Adalet ve Kalkınma Partisi Keşan İlçe Yönetim kurulu Başkanı Hakan Çevikel, Ramazan’ın başlamasına sayılı günler kala, Keşan Belediyesi’nin tasarruf amacıyla Ramazan’da bu yıl herhangi bir program yapmamasını eleştirerek, mahalle iftarlarından tasarruf edilemeyeceğini iddia etti.

Çevikel, dün, konuyla ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, Keşan Belediyesi’nin başta kabarık personel ve israfa neden olan birçok giderden tasarruf etmesi gerekirken, Ramazan gibi halkın birleştiği bu mübarek günlerde etkinliklerden kaçınamayacağını savundu. Çevikel şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi AK Parti il yönetiminde kısa süre önce değişiklik yaşandı. Yeni il başkanımızın ataması yapıldı. Kendileri Ramazan programı için Sayın başbakanımız tarafından Ankara’ya çağırıldı ve bizzat başbakanımız tarafından görev, Rafet Sezen’e verildi. Bizler açısından bu nedenle Ramazan iftar programları açısından bir gecikme oldu.  Mübarek Ramazan yaklaştı. Bugün sayın il başkanımız Ankara’da sayın bakanımızla beraber. Kendileri, Ramazan iftarlarının Edirne bünyesindeki etkinliklerini gerçekleştirmek için biraraya geldiler. Etkinliklerin geçen yıllardaki gibi olup olmayacağı konusunda bir istişare yapıyorlar. Olup olmayacağından çok, yetiştirilip yetiştirilemeyeceği konusu daha ön plana çıkmış durumda. Ramazan’ın ilk günü ya da ilk haftasına yetişip yetişmeyeceğini irdeliyorlar. Ancak partimizin Ramazan iftarları mutlaka olacak! Mahalle, köy ve belde bazlı nasıl olacağı hesaplanıyor. Bizim tahminimize göre mahalle bazında en az 7-8 iftar gerçekleştireceğiz. Bu nedenle il başkanımız ve bakanımızın programlarını da dikkate alarak tarihleri belirlemek istiyoruz. Daha önceki yıllarda biz bu programları bir ay öncesinden hazırlamış oluyorduk.”

“RAMAZAN’I KUTLAMAK, SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN BİR GEREĞİDİR”

Daha sonra Keşan Belediyesi’nin tasarruf nedeniyle mahalle iftarlarını gerçekleştirmemesini eleştiren Çevikel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Keşan Belediyesi’nde tasarruf edilecek birçok nokta var. Özellikle bu noktaların kalem kalem tespit edilmesi ve geçen dönemde yapılan hataların, bu dönemde tekrarlanmamasını salık veriyorum. Bazı birimlerde öyle büyük israflar yapılıyor ki bunu kısmak aslında mümkün. Milyonlarca lirayı bu sayede tasarruf edebilirler. Yoksa Keşan Belediyesi’nin vereceği 8-10 gecelik mahalle iftarları en fazla 100 ya da 120 bin liradır. Bu iftarların birçoğu da hayırseverlerin desteğiyle gerçekleştiriliyor. Oysa Ramazan’ın manevi ruhunu gerçekleştirmek ve eski Ramazanlar’ı hatırlamak çok önemli. Halkla iç içe paylaşabilmek sosyal belediyeciliğin de bir gereğidir. Her mahallede birer kez olmak üzere Keşan Belediyesi’nin iftar programları gerçekleştirmesi gereğine inanıyorum. Tasarruf ise işin kılıfıdır. Yanlış bir tabirdir. Ramazan iftarı demek tasarruf edilecek nokta değildir. Oruç tutan da tutmayan da o sofralarda biraraya geliyor ve mahalle kardeşliği oluşuyor. Keşanlı hemşerilik hukuku kuvvetlendiriliyor. Tasarrufu öncelikle şişkin personelde, park ve bahçelerde yapılan harcamalarda, kırtasiye ve ağırlama giderlerinde yapılmalıdır.”

“TOKİ’YLE İLGİLİ AÇIKLAMA YETKİSİ TOKİ YETKİLİLERİNDE”

Çevikel, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Medya Keşan Muhabiri’nin, Karanlıkdere mevkiinde inşa edilen, yoksullara yönelik TOKİ Konutları’nın tesliminin gecikmesi konusunda hak sahiplerinden gelen şikayetlerin gazetelerde yer aldığına dikkat çekerek, görüşünü sorması üzerine, Hakan Çevikel, bu konuda herhangi bir açıklama yapmayacağını belirterek, açıklama yetkisinin TOKİ yetkililerinde olduğunu söyledi.

“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE İÇİN GENÇLİK MERKEZİ BİR FIRSAT OLACAK”

Keşan’a kazandırılması planlanan Gençlik Merkezi  konusunda da gazetecilerin sorularını yanıtlayan  Hakan Çevikel, şunları söyledi:  “Projenin ihalesinin yapıldığını daha önce açıklamıştık. Şimdi ihaleye itiraz konusundaki süreç işliyor. Bu süre sonucunda ihale kesinlik kazanacak. Çok güzel bir proje olduğunu söyleyebilirim. Keşan’a ve gençliğe yakışır bir cazibe merkezi olacak. Gençliği oraya toplamaya çalışıyoruz. En azından uyuşturucu madde bağımlılığına karşı gençlik merkezi bir fırsat. Keşan Belediyesi ve Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’yle birlikte ortak birtakım çalışmalar gerçekleştireceğiz. Keşan için gerçekten büyük bir yatırım ve önemi, faaliyet başladıktan sonra daha iyi anlaşılacak.”

“MAVİ BAYRAK, SAROS’A HAYIRLI OLSUN”

Daha sonra Erikli’ye kazandırılan Mavi Bayrak konusuna değinen Çevikel, Erikli ve Saros Körfezi’nin önemini çok iyi bildiğinin altını çizerek, “ben yazlarımı Erikli Sahili’nde geçiriyorum. Aynı zamanda da dalıcıyım. Su altını da çok iyi biliyorum. Saros’un kıymetini anlamak için geçmişle bugünü çok iyi kıyaslamak gerekir. Geçmiş dönemlerde elit kesimden gelen, parası bol yerli turistin Erikli Sahili’ne geldiğini ancak yanlış politikalar yüzünden kısa süre sonra elini ayağını çektiğini biliyoruz. Maksadını aşan işletmelerin yarattığı, insan, ses ve görüntü kirliğinin bu terk edişte etkisi olduğunu sanıyorum. Bu nedenle yeniden o elit kesimin Erikli’ye kazandırılması gerektiğine inanıyorum. Cazibe merkezi haline yeniden gelmeli. Hizmetlerin ve tesislerin kaliteli olması, fırsatçılığın önüne geçilmesi gerekir. Bir örnek verelim. Sahilde Erikli Turizmi Geliştirme Kooperatifi tarafından çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bu hizmetler, oradaki konut olan kişilerden toplanan paralarla gerçekleştiriliyor. Son olarak günübirlikçiler için, Milli Emlak’a ait arazilere yapılan tuvalet ve araç park yerlerinden yeniden para karşılığı faydalandırıldığı görülüyor. Bu tür fırsatçılığın önüne geçilmeli. Yola insanları çeviren, aileleri durduran amiyane tabirle ayakçı takımının önlenmesi gerekir. Bunun da Keşan Belediyesi’nin 2 zabıta personeliyle engellenmesi mümkün değil. Keşan Belediyesi’nin zabıta kadrosu zaten çok şişkin, en az 10 personel görev yapmalı. Bu çok acil bir ihtiyaç. Biz devlet olarak sağlık ve kolluk kuvvetleri hizmetleri veriyoruz. Bunun dışında Mavi Bayrak Erikli’ye hayırlı olsun.”