Son yıllarda teknolojik gelişmelerle kendini hissettiren halı yıkama sektörü Keşan’da hızla gelişiyor.

Ev hanımlarının tercih ettiği makine ile halı yıkama sektörü son günlerde Keşan’ın yükselen iş alanları arasında yerini almaya başardı.  

Eskiden ev kadınlarının büyük zahmetlerle yıkadığı halılar artık makinelerde kısa zamanda ucuz bir şekilde yıkanarak zamandan tasarruf ediliyor.

Keşan’da beş yıldır halı yıkamacılığı yapan Engin Kuzucu, şehir merkezinde 10’a yakın halı yıkama iş yeri bulunduğunu belirtti. Her iş yerinde ortalama beş kişinin çalıştığını dile getiren Kuzucu, yaklaşık 40 kişinin bu sektörden geçimini sağladığını söyledi.

Halı yıkamanın özel bir iş olduğunu belirten Engin Kuzucu, birkaç firmanın piyasaya sektörü yanlış tanıttığının altını çizerek, şunları söyledi: “Halı yıkama sezonunu en çok yağmurlar etkiler. Bahar ayında Keşan’a fazla yağmur yağınca insanlar halılarını yaz dönemi yıkatmak için beklettiler. Yazın ise denize giden birçok vatandaşımız halılarını yıkatmak için henüz getirmediler.

Halı yıkama sezonu açıldı. Deniz sezonunun bitmesine yakın halı yıkatma sayısında bir artış olacaktır. Keşan’da evi olup da yurt dışında yaşayanlar şimdilerde halı yıkatıyor. Halısını yıkatmaya verecek kişiler güvenilir işyerlerine vermelidir. Keşan’da bazı firmalar halıları düzgün yıkamıyor. Bu nedenle vatandaşlar bazen bizlere de güvenmiyor. İstanbul ile Keşan arasında büyük fiyat farkları var. Biz hem kaliteli hizmet vermeye çalışıyoruz, hem de ucuza hizmet veriyoruz. Halının metresini 3 liraya yıkıyoruz. Şebeke suyu kullanıyoruz. Şebeke suyu kullandığımızdan masraflarımız daha fazla.”

EV HANIMLARININ YARDIMCI PERSONELİ GİBİ ÇALIŞIYORUZ

Kadınlara kolaylık sağladıklarının altını çizen Kuzucu, halıyı kendi yıkamak isteyen birinin masrafının çok fazla olacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Koltuk takımı da yıkıyoruz. Ev hanımlarını büyük bir yükten kurtardık. Bir koltuk takımını veya halısını kendi yıkamak isteyen biri olsa maliyeti daha fazla olur. Hatta bize ödedikleri paranın 3–4 katı su parası öderler. Ayrıca bizim kullandığımız kimyasal ve temizliği veremezler. Ayrıca bir halı yıkamacı olarak vatandaşlarımıza şunu söylemeliyim. Halıyı kendi yıkayanlar rulo halinde yapıp suyu sıkmaya bıraktıkları halıları kesinlikle temizlenmiyor. Kirleri rulonun içerisinde kalıyor. Bu nedenden ötürü biz fırçalı makineler kullanıyoruz. Halıyı yıkayıp sıkma makinesine atıyoruz. Halılar daha temiz oluyor.”

OTO YIKAMALAR İLE HALI YIKAMALAR AYRI SEKTÖR OLMALI

Son yıllarda giderek trendi artan bir sektör olan Halı Yıkama sektöründe, uzun zamandır faaliyet gösteren Ersin Pamuk,  sektörün çok hızlı bir şekilde geliştiğini belirtti.

Halı yıkamanın bir sektör haline geldiğinin ve oto yıkamalar ile birlikte bu sektörün yürümeyeceğinin altını çizen Pamuk, halı yıkamak için kapalı bir alanın olması gerektiğini söyledi.

Ersin Pamuk, güneş gören halının deforme olacağını belirterek, “Ömrü biter. Bayanlar artık evde halı yıkamıyor. Oto yıkamalar ile halı yıkamalara birarada ruhsat verilmemesi lazım. Çünkü ikisi ayrı sektörlerdir. Ev temizliği, büro temizliği adı altında bir oluşum olması lazım. Oto yıkama deyince bu işin içine girmemesi gerekiyor. Ramazan ayının yaklaşması ile halı yıkatmak isteyenlerde bir artış oldu. Oruç tutacak bayanlar yorulmamak için bu haftaya aşırı bir talep gösterdiler. Tabiî ki Ramazan ayında işler durma noktasına gelir. Bu sektör işini düzgün yapanların sektörüdür. Daha önce Keşan’da faaliyet gösteren 3 halı yıkanmacı kapandı. Bu da işlerin doğru yapılması gerektiğini gösteriyor.” Dedi.