BÜLENT SAYLAM

4 Haziran 2018 tarihinde gazetemizde duyurduğumuz, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve Ergene Platformu ve Trakya Platformu üyesi Bülent Kaçar’ın, Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün internet sitesinden yayınladığı “Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi”ni projesi hakkındaki eleştirilerini verdiğimiz önceki gün de Keşan Kent Konseyinin düzenlendiği bilgilendirme toplantısını aktardığımız ÇED bilgilendirme toplantısı Sazlıdere’ye gelen çevre dostu katılımcıların etkisiyle yapılamadı. 

Dün yapılması planlanan toplantı öncesi, çeşitli STK, partiler ve duyarlı halkın ÇED bilgilendirme toplantısına  katılım davetleri sonucunda kalabalık bir halk topluğu ellerinde pankartlarla toplantının yapılacağı Sazlıdere Köy kahvesinin olduğu yere geldi. Toplantıya Sazlıdere sahilden, çevre yerleşim birimlerden birçok çevre dostu akın ederken; bilgilendirme toplantısını yapacak şirket yetkilileri, Edirne İl Çevre Müdürü Abdullah Bülbül, Sazlıdere Köy Muhtarı Mehmet Kantor, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan, Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, eski Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, CHP Keşan İlçe Başkanı Salim Yatıkçı ve yönetim kurulu üyeleri, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Sazlıdere Köyü ve Sahili Yardım ve Kalkındırma Derneği Başkanı Serdar Durak, Keşan TSO Başkanı İsmail Şapçı ve Meclis Başkanı Orkun Özkaya, TEMA Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Keşan DOÇEK, SARDOS, STK’lar katıldı.

Toplantının yapılacağı kahveye geçildi. Kahvenin halkın bilgilendirilmesi açısından yetersiz olduğunu kaydeden Çoğal, halkın uygun bir yerde toplanması gerektiğini ve bu toplantının halkın katılımı toplantısı olmadığını iddia etti.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan da, şartların uygun olmadığının neden göstererek toplantının yapılmaması gerektiğini söyledi. Bircan şunları kaydetti: “Hiçbir bilgiye ihtiyacımız yok. Gizleyerek yaptıkları şeyi bizden gizlediler. İşte müdürüm burada ben onu aradığım da ‘böyle bir şeyden haberi olmadığını’ söyledi. Ama şimdi şu anda müdürüm de kendisi buraya gelerek sizleri bilgilendirmeye çalışıyor. Bu toplantı bu şartlarda yapılamaz.” 

CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ise “Bu toplantının yeri ve zamanı yedinden belirlenmeli daha büyük bir mekan alınmalı halk da gayet güzel bir şekilde bilgilendirilmeli. Bu toplantı burada yapılamaz. Burası 20 kişiyi ancak alabilir. Burada yüzlerce kişi var. Yatırım yapılacak belli büyük bir çevre katliamı yapılacak. İnsanlar ne olacağını çok iyi bilmeli başlarına ne geleceğini herkes bilmeli ve o sunum yapılacaksa herkes tarafından görülmeli. Burası bu toplantı için uygun değil.” diyerek Gaytancıoğlu’nun sözleri alkışlarla sona erdi. 

Keşan Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Hasan Karagöz de bu toplantının halkın bilgilendirme toplantısı olmadığını halkın katılımı toplantısı olduğunu söyledi.

Çevre İl Müdürü Abdullah Bülbül de bu toplantıyı düzenleyecek olan yetkilinin kendilerinin olduğunu hatırlatarak, “Biz buraya geldik burada en çok etkilenecek Sazlıdere halkı diyoruz.” dedikten sonra toplantıya katılan halk Bülbül’e “Biz de etkileneceğiz. İsteyen var mı burada?” diyerek tepki gösterdiler.  Buraya bağırmaya çağırmaya gelmediklerini kaydeden Bülbül, “Sayın vekillerim burada devlet buraya bir yatırım yapacak. Onu konuşmaya geldik.” dedi. 

Protestoların ardından söz alan Gaytancıoğlu, “Müdürüm diyor ki buraya büyük bir yatırım yapılacak Sazlıdere halkının bilgilenmesi lazım ancak Sazlıdere halkı şu anda bilgilenmiyor. Çünkü Sazlıdere halkı burasını almıyor. O yüzden bu toplantı burada yapılamaz. Bugün burada bu toplantı yapılamaz.” şeklinde konuştu.

Buradaki toplantı şartları uygun olmadığını söyleyen çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, “Bu halk sadece Sazlıdere halkından ibaret değildir bu hal Trakya halkıdır. Trakya halkı asla ve asla Saros’da böyle bir yatırım istememektedir.” diye konuştuğu sırada Çevre İl Müdürü Abdullah Bülbül ve beraberindekiler toplantı yeri olan Sazlıdere Köy Kahvesinden dışarı çıkarak toplantıyı terk etti.  Dışarı toplanan halktan bazı katılımcılar toplantının iptal edilmesine dair tutanağın alınmasını istediler. 

Dışarıda kahvenin yanında yeniden bir araya gelen Çevre İl Müdürü Bülbül CHP Edirne Milletvekilleri Bircan ve Gaytancıoğlu, Sazlıdere Muhtarı Mehmet Kantor, Jandarma İlçe Komutanı Abdullah Erdoğan görüşme yaptılar. Burada konuşan Bülbül’ün toplantının camide yapılmasını söylemesi üzerine tepki gösteren Bircan, “Bakın arkadaşlar, Caminin içinde bilgilendirme toplantısı istiyor. Olur mu böyle şey?” dedi. 

Görüşme sırasında çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, “Toplantı yapılamaz arkadaşlar, toplantı istiyor musunuz?” diyerek toplantı için katılım gösteren halka sordu. Halk da slogan şeklinde “Hayır” dediler. 

Bircan da Bülbül’e toplantının yapılmaması gerektiğini savunarak “Burada şartlar uygun değil hani mikrofon?” diye sordu. 

Halktan bir katılımcı da iptal edilen toplantının yeniden yapılmasının burada ilan edilemeyeceğini ancak gazetelerden yeniden duyurmaları gerektiğini savundu. 

Görüşme yerine gelen Fatma Şenkan adlı Sazlıdereli bir köylü kadın da “hayır hayır ben buralıyım ben istemiyorum. Hiçbir yerde kuramazsınız burada.” diyerek buraya yapılacak iskeleye karşı çıktı.

Bircan da Bülbül’e “Ben sizi aradığımda benden gizlediniz” şeklinde konuşurken Bülbül de “hayır hayır” diyerek Bircan’ın sözlerine onay vermedi. Bircan, “Bizim haberimiz yok” diyen Bülbül’e “nasıl haberiniz yok?” dedi.

Kahvenin dışındaki görüşme yerinden de ayrılan Bülbül’ü halk alkışlarla protesto etti. 

Daha sonra Çevre İl Müdürü Bülbül CHP Edirne Milletvekilleri Bircan ve Gaytancıoğlu, Sazlıdere Muhtarı Mehmet Kantor, Jandarma İlçe Komutanı Abdullah Erdoğan okul bahçesine geldi. Jandarma okul bahçesine basının dışında katılımcıları almadı. 

Okul Bahçesindeki görüşmede Gaytancıoğlu, “Halkın çıkarına olmayan hiçbir şeyi kabul etmeyiz” diyerek  halktan toplantının iptal edilmesine karar verilecek görüşmeye vekalet istedi.  İlçe Jandarma Komutanı Erdoğan da “Biz vekillerimizle istişare edelim bize bir müsaade edin” diyerek beraberindekilerle Jandarma aracının arkasında kısa bir görüşme yaptılar.

Halktan bir katılımcı toplantının tutanaklaştırılması gerektiğini hatırlatarak mutlaka tutanağın alınması gerektiğini söyledi.

Görüşme sırasın da okul bahçesinde bekleyen halk da “Çocuklarımızın hakkını kimseye yedirmeyiz. Burası Sazlıdere, gazlıdere olmasını istemiyoruz. Biz bunları İzmit Körfezinde yaşadık. Aynısı olacak. Yazıklar olsun başka bir şey demiyorum.” şeklinde konuştular.

Görüşmenin sona ermesinden sonra Bülbül ve müdürlük ekibi Jandarma aracına bindi.

Cengizhan Aktan da halkı bilgilendirme amacı iddia edilen toplantının halkın bilgilenmesine yeterli fiziki koşulları taşımadığını aktardı. Görüşmenin bitmesinin ardından vekiller toplantının iptal ettiğini duyurarak halkı Sazlıdere kahvesinin olduğu yere davet ederek orada bir açıklama yapacaklarını söylediler.

Köy kahvesinde ilk önce konuşan Karagöz, açıklama bittikten sonra gidilmemesini itiraz dilekçelerinin Kent Konseyine verilmesini istedi. Karagöz ayrıca, toplantının yapılmadığına dair kendilerinin de tutanak altına alacakları bilgisini verdi.

ÇED bilgilendirme toplantısının iptal edildiğini söyleyen Bircan, “Daha geniş bir katılımla geniş bir alanda yapılması kararı alındı. Tarihi ve saati belirlenecek toplantının yeniden duyurusu yapılacak. Bizim amacımız da bugün buydu. Yarın belirlenecek tarihte hep beraber yine burada olacağız. Her yer bitti ne olduysa her şey Saros’da. Taş ocakları Saros’da, RES’ler Saros’da. Buna burada nasıl daha önce müsaade etmediysek bundan sonra da müsaade etmeyeceğiz. Ben il çevre komisyonundayım. İl çevre müdür beni bilgilendirmedi. ‘Bugün bilgilendim. Ben de bilgilendirilmedim’ diyor eğer doğru söylüyorsa bu daha da vahim bir olay.” şeklinde konuştu.

Gaytancıoğlu da katılımcılara “Siz kazandınız” diye konuşmasına şöyle devam etti: “Burada bir çevre katliamı yapmak istiyorlar. Nasıl bugün burada toplantıysanız eğer bu toplantı için bilgilendirirlerse derlerlerse ki şu açık alanda Sazlıdere halkı buraya gelsin siz tekrar hep beraber daha büyük bir kalabalıkla gelebilirseniz bu toplantı yeniden yapılamaz. Sizin vekiliniz olarak bu görüşmeye gittik sadece toplantının yerinin yeterli olmadığına imza attılar. Yani biz toplantıyı yaptırmadık. Bu sizin sayenizde bu toplantıyı yeniden yapmak isteyecekler. Diyorlarki Sazlıdere halkından çok yazlıkçılar var hayır burada Trakya halkı var siz varsınız. Bu toplantı bir daha yapılmamalı.“ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sazlıdere’ye gelen halk olaysız bir şekilde dağıldı.