Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği (MMMBD) Keşan Şubesi Başkanı Haluk Kaba, dün yaptığı açıklamada, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, “İşyerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin” yönetmelikle ilgili bilgi aktardı.

İlgili yönetmelikle 10 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esasların düzenlendiğini ifade eden Kaba, “10 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki işverenler iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri eğitimini alarak kendi işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecektir. Örneğin ondan az çalışanı bulunan muhasebe ve hukuk büroları, küçük esnaf diye adlandırılan bakkal, manav, terzi gibi iş yerleri bu eğitimi alarak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma maliyetinden kurtulacaklar. Eğitimler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi arasında 9 Ekim 2015 tarihinde iş birliği protokolü imzalanmıştır. Bu doğrultuda eğitimler Anadolu Üniversitesi tarafından internet üzerinden verilecektir.” dedi.

KAYITLAR ANADOLU ÜNİVERSİTESİ E-SERTİFİKA PORTALI ÜZERİNDEN YAPILACAK

Haluk Kaba, kayıtların Anadolu Üniversitesi e-sertifika portalı üzerinden yapılacağını dile getirerek, şunları söyledi: “Konuyla ilgili işverenlerimiz eğitim kayıtlarını 15 Ocak 2016 tarihine kadar yapmaları gerekiyor. Kayıtlar Anadolu Üniversitesi e-sertifika portalı üzerinden yapılacaktır. İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde az tehlikeli olarak belirtilen tüm işyerlerinde belirtilen belgenin alınması halinde işverenler üzerindeki hizmet alma zorunluluğu kalkmış olacak ve iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimliği istihdamı için ortaya çıkma ihtimali olan maliyet ortadan kalkacaktır. Bu sebeple ondan az çalışanı olan işverenler biran önce Anadolu Üniversitesi e-sertifika portalına eğitim kayıtlarını 250 TL karşılığında yaparak eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir”

GÜBRE VE YEMDEKİ KDV İNDİRİMİ

64'ncü hükümetin 2016 yılı eylem planı içinde açıkladığı gübre ve yemdeki KDV'nin düşürülmesi konusuyla ilgili de konuşan Kaba, “Çiftçinin dört gözle beklediği gübre ve yemdeki KDV indirimi yapıldı. Resmi Gazete'de dün yayınlanan kararla, yemde yüzde 8, gübrede %18 olan KDV, % 1'e indirildi. KDV indirimi, sadece çiftçiye satılan ürünlerde sınırlı tutulmayıp, üreticinin kullandığı hammadde de indirildi. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, yem ve gübre üreticilerinin kullandıkları hammadde de KDV oranları %1'e indirildi. Hükümet, hammadde de KDV'yi indirerek yerli üretimi korumuş oldu. Hammadde de KDV indirilmemiş olsaydı bu durumda yerli üretim büyük bir darbe yiyecek, tek taraflı yapılan KDV indirimi ise tamamen doğrudan ithalat yapan firmaların lehine olacaktı.” şeklinde konuştu.

YENİ YILDA BAŞARI ÇITASINI DAHA DA YÜKSELTECEĞİZ

Haluk Kaba, oda olarak 2016 yılında da mesleki çalışmalara başarıyla devam edeceklerini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: “İlk günkü gibi bütün başarılı faaliyetlere imza atacak gücümüz ve inancımız eksilmeden devam ediyor. Amacımız mesleğimizi ve meslektaşlarımızı en iyi standartlara taşımaktır. Yeni yılda da hizmetlerimiz de, var olan başarı çıtasını daha da geliştireceğiz. Bu duygularla yeni yılın ülkemize, mesleğimize, meslektaşlarıma ve tüm hemşerilerime sağlık, başarı ve mutluluk getirmesini Cenab-ı Allah’tan diliyorum.”