Son günlerde ilçemizde Hamzedere Barajına yönelik yoğun çalışmalar yaşandı. Bazı gazetelerde Hamzadere Barajı ile ilgili makaleler yayınlandı. Ortaya konan görüş şu noktada yoğunluk kazanıyor. Hamzadere Barajı içinde yaşadığımız bölgenin ekonomik yönden kurtarıcısı olacak.

Bademler Köyünü niçin örnek almak istedik. Bademler köyü Türkiye’nin en fakir köylerinden birisi. Zamanın İzmir Milletvekili ve Gümrük Tekel Bakanı Mahmut Türkmenoğlu Bademler Köyü ve çevredeki bazı Manisa köylerini tarıma dayalı kooperatifler kurmak sureti ile örgütlüyor. Öğrendiğimize göre Bademler Köyü seracılıkta ihracata dönük sebze üretimi yapmak sureti ile 5 veya 6 yıl içinde Amerikan köylüsünün gelir düzeyine eşit hale geliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Şarköy’de mahalli bir ara seçimi vardı. Oraya gittiğimizde seçim otobüsünün üstü ve yollar karanfil doluydu. O aralıkta kaldırımda durmaktaydım. Rahmetli Türkmenoğlu yanıma geldi elinde bir karanfil vardı ve dedi ki:  “Şimdi seracılıkta çiçeğe yöneldik ve ihraç etmekteyiz.” Yıllar sonra iş ilişkimiz nedeni ile Bademler Köyüne yakın bir firma ile temasımız oluyordu. Bademler Köyü Seferihisar yolu üzerinde biraz içeride bir köy. Merak nedeniyle o köye iki defa gittim. İkincisinde köy kahvesinde oturduk ve bazı bilgiler aldık. Köylü kooperatifi kurmuş ürünü çıkardığında kooperatife teslim ediyor ve kooperatif ürünün bedelini o kişinin hesabına bankaya yatırıyor bilgisini aldık. Genelde köylü sağladıkları gelir açısından mutlu. Haftada bir günde köyde sebze ve meyveye yönelik Pazar kuruluyor ve çevreden genleler alışverişlerini buradan yapıyorlarmış. Köyde evler villa gibi, bahçeler gayet düzenli bakımlı vaziyette. Köyde köyün adına faaliyet gösteren iki adet tiyatro var. Bu bilgileri vermek istedik. Hamzadere Barajının getireceği faydalar için nasıl bir yol izlemek lazım. Çiftçinin örgütlenip hedefleri akılcı bir biçimde seçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yoksa bugünkü tablodan çıktığımız zaman baraj bölgesindeki arazinin önemli bir kısmını büyük çeltikçiler alacaktır. Bu yüzden barajın sağlayacağı gelir geniş halk kesimlere yansımayacaktır. Dileriz ki yöneticilerimiz köylümüzü örgütleyip akılcı bir biçimde yola çıkarlar. Gerek üretimde gerekse pazarlamada toplumlar örgütlendikleri takdirde başarıyı yakalayacaklardır.

                                                                            METİN ATALAY ÇIRPAN

                                                                       Keşan Eski Belediye Başkanı