Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası), Keşan TB (Ticaret Borsası), İpsala TB (Ticaret Borsası), Hamzadere Sulama Birliği, Trakya Kalkınma Ajansı ile TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) tarafından hazırlanan ve Keşan, Enez, İpsala ile Saros Körfezi’nin geleceğini planlamak için düzenlenen “Hamzadere Bölgesi Kalkınma Çalıştayı”, dün gerçekleştirildi.

Saat 10.30 sıralarında, Şapçı Ağadayı Tesisleri’nde gerçekleştirilen çalıştaya, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, İpsala Kaymakamı Eyyup Özdemir, Enez Kaymakamı Hasan Sazkaya, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Necdet Budak, oda ve borsaların yöneticileri ile daire amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Keşan TSO Hukuk Danışmanı Aylin Arıkan sunumunda gerçekleştirilen çalıştay, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Tarihi bir gün yaşandığını ve toplantının öneminin yıllar geçtikçe daha da iyi anlaşılacağını ifade eden Helvacıoğlu, “Ortak görüş yaratmayı, ortak sorunlara çözüm bulmayı, daha iyiye ulaşmak, gelişmek için neler yapılması gerektiğini belirlemeye ve ortak hedefler seçmeyi sağlayan bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Beyin fırtınaları, tartışma ve bilgi birikimi bugün önem kazanacak. Bölgemizin geleceği için dolayısıyla ülkemizin geleceği için bugünkü gibi yakın çalışabilmek, tartışmak üzere bir araya geliyoruz. TEPAV ile yapılan ve 6 ay önce başladığımız bölgenin ekonomik kalkınma planının bugün son ayağını gerçekleştiriyoruz. Geleceğimizi tasarlıyoruz. Rotamızı belirliyoruz, yol haritamızı çiziyoruz. İşte bu tarihi günde siz de tarihe imza atıyorsunuz. Hepinize tek tek müteşekkiriz.” dedi.

HEDEFLER…

Mustafa Helvacıoğlu, insanların en hayırlısının, insanlara faydalı olanı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “İnsanlara faydalı olabilmek için biz yöneticilerin çok çalışması gerektiği sorumluluğunu biliyoruz. Müthiş bir potansiyele sahibiz, tarım, ticaret ve turizm. Bu potansiyelin açığa çıkması ve kazanca dönüştürülmesi için çaba sarf etmeliyiz. İşte bu noktada bölgemizin gelişmesi için öncelikli 5 ana hedef ortaya koyduk. 1. hedefimiz bugünkü yaptığımız toplantının neticesiydi. Yani bölgenin MR’ını çekmek rotamızı belirlemekti. Çok şükür bunu gerçekleştiriyoruz. 2. hedefimiz doğalgazın Hamzadere Bölgesi ile tanışmasıydı. Bu çabanın sonucunun hayırlı olacağını düşünüyoruz. 3. hedefimiz, Hamzadere Barajı’nın sulama projelerinin bir an önce bitmesini sağlamalı ve takip etmeliyiz. Bunun içinde siyasilerimizle ve bürokratlarımız ile yoğun bir mesai sarf ediyoruz. Biliyoruz ki, Hamzadere Barajı bitince bölgenin tarım cirosu 3’e, 4’e katlanacak. 4. hedefimiz, Hamzadere Bölgesi’nde Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar yapmak hem bölgenin yapısına, hem de istihdama katkı sağlamak düşüncemizdi. İşte 3 gün önce bu düşüncemizin yolculuğu başladı. 5. ve son hedefiniz Saros Körfezi’nin 1/25’lik planlarının hayat geçirilmesi.

BÖLGEMİZE SINIF ATLATMAK İSTİYORUZ

Bundan sonra turizmi şekillendirmek ve Saros Körfezi’nin turizm merkezi olmasını sağlamak olacağını dile getiren Helvacıoğlu, “Bu hedefler ile bölgemize sınıf atlatmak istiyoruz. Bugün, yol haritamızı belirliyoruz. Bölgenin geleceğe yönelik yapabileceği çok şeyler var. Bugün, her günkünden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Kalkınmanın birlik ve beraberlikten başka ilacı yok. Bölgemizin kalkınması için ayrı düşüncelere sahip olabiliriz ama birlikte hareket edebilmeliyiz. ‘Ankara’dan karar alalım, Keşan’dan ses gelsin’ dönemi bitti. Her ilçemizin, ilimizin ihtiyaçları farklı. Yerel hedefler koymalı ve bu hedefler etrafında kenetlenmeliyiz. Dünyanın yeni markalarının artık ülkeler değil, şehirler olduğunu bilmeliyiz. Yeni dünya düzeninde bölgemizin rekabette yarışabilmesi için ve yerini alabilmesi için nitelikli insan ve yaşam kalitesi öne çıkıyor. Gelecek bu iki başlık ile tasarlanıyor. Dünyada müthiş bir rekabet var, geride kalanlar kaybedecek. Hazırlananlar ve kendini gösterenler yarının yıldız şehirleri olacak.” diye konuştu.

BUDAK: BÖLGEMİZDE, FARKLI SEKTÖRLERDE NELER YAPILABİLECEĞİNİ BELİRLEMEMİZ GEREKİYOR

Daha sonra konuşan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Necdet Budak ise Türkiye’de ilk kez bir bölgenin mikro ölçekte, Ankara’dan farklı, kendi geleceğini belirleyecek bir bölgesel ekonomik kalkınma stratejisini geçekleştirdiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Biz 6 aydır TEPAV heyeti olarak arazideyiz. Yaklaşık 300 işadamıyla birebir görüşme yaptık. Aldığımız verileri Ankara’da analiz ettik. Onlarla ilgili bilgilerimizi, sizlerle paylaşmak istiyoruz. Daha doğrusu bu bulguları sizlerle birlikte analiz etmek istiyoruz. Bu analizler sonucunda da önümüzdeki 1-2 ay içerisinde bunları yazılı bir doküman haline getireceğiz. Bu rapor bilimsel bir yayından çok Keşan’da, İpsala’da, Enez’de bir kahvehanede, bir berber dükkanında belki de rahatlıkla okunabilecek bir rapor olacak. Bizim böyle bir çalışmaya kalkışmamızın temel nedeni şu, Türkiye son on yıl içerisinde milli gelir on bin dolarlara geldi. Son 5-6 yıla baktığımız zaman 10 bin dolarda kaldık, patinaj çekiyoruz. Bunu atlatmanın yolu, bu süreci geçiren ülkelere baktığımızda bu toplantıları onlar 1960-1970’lerde yapmışlar. Bu bölgeyi, bu toprakları, bu coğrafyayı, bu insanı, bu kültürü sizler en iyi biliyorsunuz. Bu kaynakların nasıl kullanılması gerektiğini de sizler söyleyeceksiniz. Bizde kalkınma planları Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılır. Bakanlık yaptığı planlamalar çerçevesinde, farklı bölgelerden teşvikleri yönlendirir. Ancak Trakya’ya ya genel olarak bakılıyor. Bölgemizde, farklı sektörlerde neler yapılabileceğini belirlememiz gerekiyor.

Daha sonra ise çalıştaya geçildi. TEPAV Yönetişim Çalışmaları Programı Yöneticisi Emre Koyuncu ve TEPAV İcra Direktörü Yardımcısı Esen Çağlar, katılımcılara programda neler yapılacağı hakkında genel bilgiler verdi. 10’ar kişilik yuvarlak masalar çevresinde, gruplar halinde oturan katılımcılar, danışmanların yardımıyla 5 saat boyunca bölgenin geleceği ile ilgili sorulara dijital ortamda yanıt verdi. Çalıştayın sonucunun önümüzdeki hafta kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.