Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası), Keşan TB (Ticaret Borsası), İpsala TB (Ticaret Borsası), Hamzadere Sulama Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı’nca, TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) ile birlikte hazırlanan “Hamzadere Bölgesi Kalkınma Raporu”nun taslağı oluşturuldu.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelen Oda yöneticileri ve TEPAV Direktörü Necdet Budak, raporun taslağı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak raporun oluşması ile ilgili durum değerlendirmesi yaptı.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurlu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, taslak raporu incelediklerini ve ilgili kurumlar ile birlikte değerlendirme toplantısı yaparak raporun oluşması için gerekli eksikliklerin giderileceğini söyledi.

Helvacıoğlu, 26 Mart Perşembe günü Hamzadere Kalkınma Raporu’nu hazırlayan 5 kurumun meclis ve yönetimleri ile birlikte raporu kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

BUDAK: 3 CİLTLİK BİR RAPOR OLUŞTURDUK

Necdet Budak da, yıl Ağustos ayında Keşan, İpsala ve Enez ilçelerimiz ile Saros Körfezi’ni içine alan Hamzadere Bölgesi’nin kalkınma gündemini ortaya koymak, bölgenin mevcut durum ve eğilimlerini küresel ve ulusal gelişmeleri de göz önüne alarak değerlendirmek ve bölgenin ihtiyaç ve potansiyellerini ortaya koymak amacıyla Türkiye’de örnek teşkil edecek bir çalışma başlattıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Bugün bu çalışmanın çıktılarını, 3 cilt halinde bölge paydaşları ve kamuoyu ile paylaşıyoruz. TOOB bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’nın koordinasyonunda Keşan TSO, Keşan TB, Hamzadere Sulama Birliği ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın işbirliği ile hazırlanan çalışmanın bölgemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Çalışmamız kapsamında ilk olarak bölgede 50’nin üzerinde görüşme yaparak çok sayıda paydaşa ulaştık. Bölgenin iktisadi tarihini, sosyolojik ve kültürel özelliklerini, lojistik konumunun etkilerini, ekonomik işlevsel ilişkilerini, Balkanlarla olan ticari ilişkilerini, Hamzadere Barajı’nın bölgeye etkilerini, başarı hikayelerini ve kentsel yaşam kalitesini tek tek analiz ettik. Bulgularımızı 10 Aralık 2014’te Keşan’da yaklaşık 450 kişinin aktif katılımıyla Hamzadere Kalkınma Çalıştayı’nda vatandaşlarımızla paylaştık, nasıl bir Hamzadere hayal ettiğimizi birlikte değerlendirdik. Yapılan görüşmeler, masa başı analizlerimiz ve çalıştay doğrultusunda 3 ciltlik Hamzadere Bölgesi Kalkınma Gündemi Strateji ve Yol Haritası Raporu’nu oluşturduk. Raporumuzun birinci cildinde, çalışmamızın yönetici özeti niteliğindeki bir rapor özeti bulunmaktadır. İkinci cilt olan Mevcut Durum ve Eğilimler kısmında Hamzadere’nin mevcut durum analizi ve geleceğe ilişkin öngörüleri, tarım, hizmetler ve ticari, sanayi ve turizm temel gelişme eksenleri ile girişimcilik ve yenilikçilik, kentsel yaşam kalitesi ve sosyal bütünleşme yatay gelişme eksenlerindeki mevcut yapı ve eğilimleri incelenmektedir. Yol Haritası ve Eylem Önerileri’nin bulunduğu üçüncü ciltte ise bölgedeki mevcut durum, eğilimler, paydaş görüşleri, ihtiyaç ve potansiyellere ilişkin yapılan değerlendirmeler doğrultusunda Hamzadere’nin kalkınması için gerekli eylem önerilerinin yer aldığı kısmı yer almaktadır. Bu kısımdaki projeler yönetişim projeleri, sektör projeleri, yatay eksenlere ilişkin projeler ve dönüşüm projeleri olarak 4 kısımda ele alınmıştır. Bu raporumuz taslak niteliğinde olup nihai rapor gerek paydaşlarımız ve gerek ise farklı kesimlerden gelecek önerileri dikkate alarak son halini alacaktır.”