Hamzadere Sulama Birliği Başkanı Seçkin Şimşek, geçen cuma günü birliğin Koyuntepe Köyü’nde bulunan merkezinde yaptığı açıklamada, yürüttükleri çalışmalar ve uygulamaya koymayı düşündükleri projeler hakkında bilgi verdi.

“SUYU BİR AN ÖNCE ULAŞTIRMAK İSTİYORUZ”

Hamzadere Sulama Birliği’nin şu anki önceliğinin Keşan’a suyu nasıl daha hızlı getirebilecekleri olduğunu söyleyen Şimşek, açık sistem sulama düşüncesinde yoğunlaştıklarını ve taban arazide giden kanallara ağırlık vereceklerini ifade ederek “Daha sonra diğer yamaç arazilere kurulacak pompalar ile Keşan Ova’sına kadar sulamamız devam edecek. DSİ’nin yürüttüğü projenin şu anda en hızlı işleyen yanı Keşan tarafında.  Düşüncemiz, hem suyu bir an önce Keşan’a getirmek, hem de kooperatifimiz bünyesine yeni sulama alanları ilave etmek” dedi.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK

Tarım arazilerinin sulanabilir olmasıyla birlikte hem yılda iki ürün alma durumunun ortaya çıkacağını hem de ürün çeşitliliğinin görüleceğini belirten Şimşek,Bu konuda biz birlik olarak çalışmalarımızı başlattık. Yani bölgedeki Ziraat Fakülteleri ile ilgili yerlerle ve mercilerle bu işin nasıl yapılması gerektiği konusunda yazışmalar yaptık. Bu işin profesyonelleriyle ilgili mahsul çeşidini değiştirmek ve verimi artırmak yine gayelerimizden biri. Çiftçimize daha güzel para kazandırmak ve bazı bölgeleri pilot bölge ilan ederek yeni ürün çeşitlerinin ekilmesini sağlamak istiyoruz. Birliğimiz çatısı altındaki çalışan personel sayısını artırarak, gerekirse çiftçilerimize danışmalık hizmeti sağlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.

ŞU AN YÜZDE 10 KAPASİTE İLE HİZMET VERİYORUZ

Hamzadere  Barajı’nın sadece İpsala ve yakın çevresinde çeltik ekilişleri için yapıldığı yönünde hâlâ yanlış bir düşünce olduğunu ve bunun barajın tam kapasite ile faaliyete geçmesinin ardından ortadan kalkacağını bildiren Şimşek, şu an için sadece yüzde 10 kapasite ile 40 bin dönüm sulama yapabildiklerini ama gerçek kapasitelerinin 400 bin dönüme yakın olduğunu bildirdi.  Şimşek, bu konuda şöyle konuştu: “Hamzadere, sadece İpsala için olan bir baraj değil, İpsala, Enez ve Keşan’ı birleştiren bir barajdır. Sanılanın aksine, İpsala bölgesindeki çeltik arazilerini sulamak için Hamzadere’yi kullanmak gerekmiyor. Yani, Hamzadere’yi açıp, suyu İpsala’nın çeltik arazilerinde kullanmıyoruz. Hamzadere bu bölgenin zor anında yani kurak zamanında yararlanılan bir baraj statüsünde. Meriç’te herhangi bir kuraklık ya da suyunda düşüklük olursa Hamzadere devreye girecek. Yenikarpuzlu’da bulunan bir istasyonu var. Meriç’ten başlıyor Hamzadere’de bitiyor.”

ENERJİ MALİYETİMİZ YÜKSEK DEĞİL

“Meriç’ten yüksek elektrik sarfiyatı ile Hamzadere’ye su basıldığı iddialarıyla ilgili olarak da konuşan Şimşek,Bu söyleme katılmıyorum. Bu konunun aksi olan veriler, bizim Devlet Su İşleri’nden almış olduğumuz raporlarda mevcut. Örneğin Hamzadere Barajı’na 2011’in sonu ve 2012’nin başlarında su basıldı. 81 milyon metreküp olarak basılan suyun maliyeti; personel giderleri, elektrik ve diğer giderler dahil hepsi 1 milyon 610 bin TL. Bu da yaklaşık 100 bin dönüm çeltik sulamasına tekabül eder. Bunu mantıken, 100 bin dönüm çeltiğe bölersek, dönüm başına yaklaşık olarak 16-17 TL’yi bulur.” şeklinde konuştu.

ELEKTRİK ÜRETİMİNE BAŞLAYACAĞIZ

Hükümetin almış olduğu bir kararla artık tüm barajlarda boşalan suyun çıkışlarına elektrik türbini konmaya başlanacağını da bildiren Şimşek,  “Biz de ilerleyen dönemde, burada da suyu tahliye ederken elektriği üretebiliriz. Mesela devir pompa istasyonunda, pompalarımız çalışıyor, onların önünde de elektrik üretebiliriz. Dünya kadar su geliyor. Ayrıca, bölgemizde rüzgar gülü ve güneş panelleriyle ilgili de araştırma çalışmalarımız başladı” dedi.

HAMZADERE’YE SUYU KIŞIN SU BASIYORUZ, KİRLİLİK SÖZ KONUSU DEĞİL   

Açıklamasının  sonunda Hamzadere’nin pompalarının, Meriç Nehri’nin, Ergene Nehri’nin kirli sularının boşaldığı alana yapıldığı ve basılan kirli ve ağır metalli suyun Keşan Ovası’nda zarar vereceği yönündeki iddialar hakkında da konuşan Şimşek,  Hamzadere’ye, Meriç’ten suyun en bol ve temiz olduğu kış aylarında basıldığını, ayrıca, Hamzadere’yi besleyen ve Keşan Ovası’ndan da gelen dereler ve çeşmeler olduğunu ve bunların kışın bol yağmur ve kar suları ile Hamzadere’nin dolmasına yardımcı olduklarını ifade etti.

HAMZADERE CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Şimşek, Hamzadere Barajı’nda gelecekte kış, su ve yelken sporlarının yapılması için çalışma başlatmayı düşündüklerini de belirterek, “Ayrıca, balıkçılık ve avcılık da buna dahil. Amacımız, burayı bir anlamda bölgemize farklı alanlardan katkı sağlayan bir cazibe merkezi haline getirmek.” dedi.