Trakya İzciler Birliği Derneği tarafından Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101’nci yıldönümü nedeniyle hazırlanan “Harmanyeri 1915” adlı tiyatro oyunu, önceki akşam sahnelendi.

Saat 20.00’de, Sevim Yenice Kültür Merkezi’nde sergilenen, senaryosunu Gürdal Uğur’un yazdığı, yönetmenliğini ise Trakya İzciler Birliği Derneği Başkanı Ali Milli’nin yaptığı oyun, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Açışta konuşan Ali Milli, salonda boş koltuk kalmayınca ayakta izlemek isteyen seyircilere 2 saat sürecek oyunu ayakta izleyemeyeceklerini belirterek salondan çıkabileceklerini söyledi ve şöyle devam etti: “ 101. Yılında Çanakkale savaşlarını sahneye taşımaya karar verdik. Trakya izciler birliği derneğini mutlaka duymuşsunuzdur. Keşan’ımızda, ülkemizde çocuklarımızla izcilik kampları düzenliyoruz. İzcilik etkinlikleri içerisinde tiyatro etkinliğiyle bugün karşısındayız. “Harmanyeri 1915” tiyatro oyunu değerli yazar, Sayın Gürdal Uğur hocam burada kendisi eserini bizimle paylaştı. Bu değerli eser için Gürdal Uğur hocam 4 sene Çanakkale de çeşitli kurumlar, yaşayan tarih dediğimiz değerli Çanakkale savaşını yaşamış ya da onların çocukları torunlarıyla birebir yüz yüze görüşerek bu değerli eseri kaleme aldı ve ilk kez tiyatro sahnelerine taşındı. Ben Gürdal hocamı 2009 yılında tanıdım ve oyununu talep ettim. Sağ olsun Çanakkale savaşlarını her yönüyle ele aldığı bu eseri, Çanakkale ruhunu gençliğe anlatmamız için bize vesile oldu. Ona teşekkür ediyorum.”

Sonrasında Ali Milli, Gürdal Uğur’u sahneye davet etti. Gürdal Uğur seyircilere “Hoşgeldiniz” diyerek şunları söyledi: “Oyunu, 2000 yılında başlamış olduğum çalışmaları, 2004 yılında bitirerek, 4 yıllık bir araştırmanın sonunda yazdım. Oyunu yazarken ana amaç gaye şuydu, hepimiz okul döneminde Çanakkale ve tarihi oyunları piyes olarak izlemişsinizdir. Hep böyle okul tiyatrosu tadında o düzeydeki oyunlarla biz gerçek tarihimizi öğrenemeyiz diye ben bu yola baş koydum. Türkiye’de ilk defa Çanakkale savaşlarını baştan sona tarihi belgeler ve görüntülerle tüm safhalarını anlatan bir oyun yazdım. Bu oyun gerçekten Türkiye çapında büyük ilgi gördü yurdun dört bir köşesinde birçok yerde oynanıyor. Yurt dışında da 4 ülkede oynandı. 2 saate yakın bir oyun izleyeceksiniz. 75 karakter canlandırılıyor. Toplam 22 sahne var. Çanakkale savaşının hemen hemen önde gelen bütün safhalarını bütün önemli şahıslarının hepsini anlatmak istedik. Bu oyunu izleyen herkes Çanakkale savaşı gerçekten nasıl olmuş, hangi safhalardan geçmiş gerçek tarihi belgeleriyle görecektir. Çok zor bir oyun kardeşlerim gerçekten zor bir işi başardılar. Ben başta Ali Milli olmak üzere, onlara destek olan yöneticilerimizi ve hatırı sayılı olan kişilere, yardımını esirgemeyen gönül dostlarının hepsine teşekkür ediyorum.”

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101’inci yıldönümü anısına Çanakkale Savaşı'nı anlatan oyun, şehit askerlerin anısına sahnelendi. Yaklaşık 2 saat süren 22 sahnelik oyun izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.