S.S. Keşan Merkez Sulama Kooperatifi Başkanı Hasan Nalbantoğlu, dün yaptığı açıklamada, bu yıl için çeltik ekilişi için yapılan başvuruların 25 Haziran 2015 Perşembe günü sona erdiğini ve kendi sorumluluk sahalarında yaklaşık 3 bin dekar ekim gerçekleştirildiğini bildirdi.

3 BİN DEKARA YAKIN EKİLİŞ OLDU

Bu yıl göletteki doluluk oranı ve mevsim şartları nedeniyle herhangi bir su sıkıntısı yaşayacaklarını sanmadığını belirten Nalbantoğlu, “Aralıklarla yağan yağmurlar nedeniyle kara mahsulü daha hiç sulama gerektirmedi. Mısır, yonca ve ayçiçeği için daha hiç sulama talebinde bulunan üyemiz olmadı.  Bu yıl havalar da o kadar ağır sıcak olmadı.  Biz kendi sorumluluk sahamızda bu yıl da su sıkıntısı yaşamayız” diye konuştu.

SIKINTIMIZ MEZBAHADAN BIRAKILAN KAN

Su sıkıntıları olmamasına rağmen ektikleri çeltiğin gelişmesinden ve kaliteli ve yüksek verim almaktan büyük endişe duyduklarını bunun da nedeninin Keşan Belediyesi Mezbaha işletmesinden bırakılan kan olduğunu söyleyen Nalbantoğlu, şunları söyledi: “İnsanlar nafakasını elde ettiği yere kanlı su bırakmak zorunda kalıyor.  Kanlı su çeltiklerin hem verimini hem de kalitesini düşürüp zarar veriyor.  Göletten, mezbaha önüne kadar tertemiz gelen su buradan bırakılan kan ile kıpkırmızı oluyor.  Bu kanlı su da mecburen çeltik sulamasında kullanılıyor. Bunun sonu ne olacak çok merak ediyoruz. Mezbahadan bırakılan kan suyumuza da mahsulümüzü de zarar veriyor. Mezbahanın kan toplama havuzu var. Kanı bu havuzda biriktirip vidanjörle attırıyorlardı. Şimdi atmıyorlar. Mezbahada her sene daha fazla kesim olduğu için suya da karışan kan miktarı her sene artıyor.  Çeltik tarlalarına bir bakan kıpkırmızı kandan başka bir şey göremiyor. Bu nedenle büyük bir sıkıntı içersindeyiz. Bu sorunumuzu geçtiğimiz yıllarda da yetkililere bildirdik.  Bu bölge 3 yıldır mübadele sahası. 3 yıldır söylüyoruz, ilk baştan birkaç kere vidanjörle atıyorlar ama ondan sonra bırakıyorlar. Her halde havuzda biriken kanı vidanjörle attırmak pahalıya mal oluyor.”

Nalbantoğlu, mezbahada biriken kanın yeni yapılmakta olan arıtma tesisine yönlendirilip yönlendirilmeyeceğini merak ettiklerini de ifade etti.